Subota , veljača 27. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Migranti sve nervozniji, napali policiju, prevrtali vozila i ozlijedili nekoliko policajaca

Migranti sve nervozniji, napali policiju, prevrtali vozila i ozlijedili nekoliko policajaca

Sinoć je u kampu Blažuj u Sarajevu izbio nered u kojem su ozlijeđena dva policajca, a prevrnuta su i dva policijska automobila. Slični sukobi nisu zapamćeni u Bosni i Hercegovini, ali ni regiji.
U srbijanskim kampovima je dolazilo do nereda međutim ne ove razmjere, u Bosni i Hercegovini je 2018. godine bilo nereda kada su vlasti USK pokušale blokirati ulazak migranata u kanton, a s druge strane su migranti na graničnom prijelazu Maljevac se okupili migranti koji su kamenice bacali na hrvatsku policiju. Osim toga, neredi su se uglavnom svodili na svađe između migranata, ali ne njih i policije.

Do nereda u kampu Blažuj je došlo nakon što su radnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) pokušali da u drugi kamp premjeste jednog migranta koji je narušavao red u kampu.

“Radi se o migrantu, koji je u stvari vođa jedne od od grupa u ovom kampu. Migranti su ga pokušali nasilno osloboditi, nakon čega je došlo do sukoba”, priopćeno je iz kantonalnog MUP-a.

IOM, sarajevska policija, kao i Služba za poslove sa strancima održavaju red u migrantskim kampovima, međutim ti kampovi “žive” na jedan poseban način s obzirom na različitosti migranata, a to do dokazuje i postojanje grupa i njihovih vođa.

Policija je nakon nekog vremena uspjela smiriti nemire, no prizori koji su ostali nakon ovoga su dva prevrnuta policijska automobila, a kamenjem su uništeni i drugi automobili koji su se nalazili u kampu. U jedan dio kampa, gdje je sve počelo, policija novinarima uopće nije dozvolila da priđu.

U ovim neredima su ozlijeđena najmanje dva policajca i više migranata. Prema riječima prisutnih, u suzbijanju nereda je sudjelovao veliki broj policije, specijalci s psima su došli u otprilike sedam automobila, dok su policijske patrole upućene iz više općina u Kantonu Sarajevo.

abcportal.info

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Nema pomaka u dogovoru Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva

Ni nakon današnjeg, drugog sastanka pregovaračkih timova sindikata zdravstva i vlade HNŽ-a nije postignut dogovor …