Ponedjeljak , rujan 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Milanović: I postrojbe HVO-a branile su Hrvatsku, ne znam zašto nisu prije odlikovane

Milanović: I postrojbe HVO-a branile su Hrvatsku, ne znam zašto nisu prije odlikovane

Postrojbe Hrvatskog vijeća obrane i Specijalnu policiju Herceg Bosne nakon četvrt stoljeća od “Oluje” službeno će odlikovati predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, čime će službeno (konačno) biti priznata njihova golema uloga u oslobađanju okupiranih dijelova Hrvatske i stvaranju preduvjeta za završetak rata u RH i BiH.

Odluka predsjednika Milanovića s oduševljenjem je dočekana među bh. Hrvatima, dok iz Sarajeva prema njemu opet stižu neselektivne kritike i optužbe za “desničarenje“. Oni koji i danas osporavaju ulogu HVO-a moraju znati da bi bez te vojne snage i njezina zajedničkog djelovanja u “Oluji” s HV-om bihaćku regiju snašla sudbina Srebrenice.

Bh. Hrvati nadaju se da će, uz premijera Andreja Plenkovića, u predsjedniku Milanoviću imati još jedan oslonac u Zagrebu, a time i u Europskoj uniji i NATO-u.
O svojoj odluci, ali dosadašnjoj i budućoj politici prema BiH i bh. Hrvatima, predsjednik Milanović govorio je za Večernji list BiH.

Puno pozornosti i reakcija izazvala je vaša odluka da odlikujete postrojbe HVO-a. Zašto ste se odlučili na takav korak i kako komentirate činjenicu da se na takvo što čeka punih 25 godina?

– Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovao sam četiri gardijske brigade HVO-a i Specijalnu policiju. Dakle, postrojbe, a ne pojedince. Njihovi pripadnici nedvojbeno imaju zasluge za uspješno provođenje operacije “Oluja” jer su te brigade bile sastavni dio naše vojske u tom razdoblju, dakle, u pripremi i provođenju “Oluje” bili su pod zapovjedništvom generala Hrvatske vojske. Dovoljan je to razlog da ih se odlikuje, pogotovo što su za iste zasluge već odlikovane postrojbe HV-a i Hrvatske policije. Ako su gardijske brigade HV-a i HVO-a zajedno bile u Domovinskom ratu i zajedno podnosile žrtvu, onda im i priznanje za to mora biti jednako. Sudjelovanje tih vojnih i policijskih postrojbi u “Oluji” temelji se na Splitskom sporazumu potpisanom u srpnju 1995. godine, a kojim je dogovoreno zajedničko i koordinirano djelovanje hrvatskih i bosanskohercegovačkih vojnih snaga. Čuo sam da je i prije bilo inicijativa da se odlikuje gardijske brigade HVO-a. Zašto to nije učinjeno, ne znam, ali 25. obljetnica “Oluje” prigoda je da se ispravi propust. Branili su i oslobađali hrvatsku državu i kao predsjednik Republike Hrvatske nisam imao dvojbi o dodjeli odlikovanja, rekao je Milanović.

Intervju u cijelosti možete pročitati OVDJE.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: KADA VAS SVI PRETEKNU…

(Matej 21,28-32) Farizeji su se naučili postavljati pitanja. Nisu navikli da netko njih bilo što …