Petak , veljača 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Ministar Džindić: Aluminij ide u stečaj, Vlada ostaje uz radnike, tražimo ulagača

Ministar Džindić: Aluminij ide u stečaj, Vlada ostaje uz radnike, tražimo ulagača

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić u svom današnjem obraćanju za javnost povodom prestanka opskrbe strujom mostarskog Aluminija, u ime Vlade FBiH izrazio je iskreno i duboko žaljenje zbog gašenja i situacije u koju je doveden Aluminij, a posebno njegovih radnika i njihovih obitelji koji, kako je rekao, to nisu zaslužili. On je rekao  da je dobio obećanja od v. d. direktora Aluminija Dražena Pandže da će danas službeno biti poslan zahtjev za stečaj.

“Proglašenje stečaja neće promijeniti odluke ili nakane potencijalnih investitora jer su oni upoznati o stanju u Aluminiju. Oni su bili upoznati o situaciji. Mora se iznaći model koji će biti samoodrživ”, kazao je Džindić, ističući da su loše upravljanje i pogrešne poslovne odluke rezultirale gubitkom višim od 400 milijuna KM.

“To nije nastalopreko noći, nego je posljedica sustavnog i planskog rada na štetu Aluminija i radnika od strane ranijih uprava. Mi smo cijeli dan i noć bili u kontaktu s Upravom i Nadzornim odborom Aluminija i odmah smo jutros uputili upit da nas uprava pismeno obavijsti o provedenoj proceduri gašenja, odnosno, je li sve urađeno po proceduri koje se definiraju u Aluminiju kao i to u kakvom su stanju postrojenja nakon što je obustavljena isporuka električne energije. Jako nam je bitno da je procedura ispoštovana zbog eventualnih šteta koje se mogu prouzročiti na postrojenjima”, rekao je ministar.

Također, od Aluminija se traži i informacija o svim plaćanjima prema dobavljačima od Aluminija od početka godine do danas kako bi se moglo razmotriti zašto u tom periodu nije izvršeno plaćanje prema dobavljaču EP HZHB, koja je u tom periodu isporučivala električnu energiju.

Vlada FBiH, prema njegovim riječima, ostaje na stajalištu da će tražiti nove strateške partnere i da će razgovarati s partnerima s kojima su do sada razgovarali.

“Vlada FBiH je prošle godine izdvojila pet milijuna za uvezivanje radnog staža. Pomoći ćemo radnicima, a onima koji su ostvarili uvjete za odlazak u mirovinu, da im se uveže radni staž”, rekao je Džindić, podjsećajući da je Vlada FBiH prošle godine izdvojila 5 milijuna KM za uvezivanje radnog staža.

Napominje kako su definirani sljedeći koraci vezani za uposlenike.

“Vlada FBiH ostaje uz radnike. Ispunit će ono što je obećala. Očekujemo informaciju. Na osnovu te informacije vlada će činiti daljnje korake”, kazao je on.

Podsjetio je da Aluminij ima 300 milijuna KM duga Elektroprivredi HZHB. “Nitko nikome ne može oprostiti dug, pa ni taj prema EP HZHB. Ako danas ili sutra dođe zahtjev za stečaj, vjerojatno će se krenuti u proceduru otvaranja stečajnog postupka. Po zakonu o stečaju, jasno su definirana pravila kako se to namiruje”, kazao je Džindić.

Na pitanje novinara kako će situacija sa Aluminijem utjecati na ekonomiju u FBiH i državi, Džindić je kazao kako takve podatke trenutno nema nitko.

“Mi smo od Uprave i Nadzornog odbora tražili da u informaciji naprave i procjenu utjecaja na lokalnu sredinu. Informacije koje imaju i cijene koje plaćaju prema Elektroprijenosu, Poreznoj upravi i svim drugim fondovima su u Aluminiju. Te informacije će, nadam se, do sutra doći i onda ćemo ih podijeliti s vama”, odgovorio je resorni ministar.

Prema njegovim riječima, više nije u pitanju može li Aluminij proizvoditi, nego može li proizvoditi po tržišnim uvjetima.

“Svaki ozbiljan investitor napraviti će analizu i model po kojem će tvrtka ostvarivati profit. Sve drugo mora se srezati, ma što god to značilo”, rekao je Džindić.

Na pitanje novinara, osvrnuo se i na potencijalne investitore, pojasnivši da su predstavnici Vlade FBiH do sada održali dva službena sastanka, te uputili zahtjev za sastanak s trećim mogućim partnerom, ali da od njega nisu dobili odgovor.

Prema njegovim riječima, Glencore je iskazao neprofesionalizam na posljednjem sastanku te je, kako smatra ministar po njegovom mišljenju odustao od daljnje utrke.

Kada je u pitanju mogući arapski investitor, Vlada FBiH u sljedeća dva tjedna očekuje povratnu informaciju.

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Nino Raspudić predstavlja knjigu “Kratki espresso” danas u Ljubuškom

HKD Napredak, podružnica Ljubuški poziva na Kavu s Ninom Raspudićem i predstavljanje knjige “Kratki espresso” …