Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Mladen Pavković: Od 550 „znanstvenih“ knjiga nema ni jedne iz Domovinskoga rata!

Mladen Pavković: Od 550 „znanstvenih“ knjiga nema ni jedne iz Domovinskoga rata!

Sramota za sramotom. Na popisu financiranja  znanstvenih knjiga i visokoškolskih udžbenika  u 2019. godini Ministarstva znanosti i obrazovanja RH ne nalazi se ni jedan naslov  vezan  uz hrvatski obrambeni Domovinski rat, niti uz stvaranje slobodne samostalne i neovisne hrvatske države!

Ili se takve knjige „ne pišu“ ili se pišu i objavljuju, pa se autori ne javljaju na natječaje ministarstva, jer znaju da je to čisto gubljenje vremena?

Prije bi bilo ovo drugo.

No, treba reći da je ministarstvo Blaženke Divjak ove godine putem natječaja financiralo 550 znanstvenih knjiga i udžbenika. Brojnim autorima (s još brojnijim temama) tom je prigodom ukupno podijeljeno 11.338.645,oo kuna.

Međutim, ako nema knjiga o Domovinskome ratu, stvaranju hrvatske države, ima onih koje su itekako „dobro došle“, osobito mladima, a riječ je o knjigama poput „Mika Špiljak – revolucionar i državnik“ (loša publicistika!), autora notornog Hrvoje Klasića i  njegova ništa manje jadnog kolege Tvrtke Jakovine „Preko svijeta – Budimir Lončar“.

Za „Špiljka“ je ministarstvo, kao „znanstveno djelo“, (da pukneš od smijeha), izdvojilo 12.524 kuna, a za „Budu Lončara“ čak 35.673 kune!

Drugim riječima to znači da nam takva i slična djela „trebaju“, poglavito kao ova koja afirmativno i s puno ljubavi pišu o tipičnim partijskim aparatčikima i nebitnim političarima, odnosno bitnim politikantima (kakvim državnicima i revolucionarima).

Tužno da tužnije ne može biti.

Mladen Pavković

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ina Vukić: Otvoreno pismo papi Franji o kanonizaciji hrvatskog blaženog Alojzija Stepinca

Dragi papa Franjo, slugo sluga Božjih, Teška srca moram napisati vašoj svetosti da vaša vođenja …