Četvrtak , veljača 20. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Mladen Pavković: Da se ne zaboravi. Postavite spomen ploče i ubijenim Hrvatima!

Mladen Pavković: Da se ne zaboravi. Postavite spomen ploče i ubijenim Hrvatima!

U drugoj polovici ove godine na prvih će 15 lokacija u glavnom gradu Hrvatske biti ugrađeno „kamenje spoticanja“ ispred kuća iz kojih su u smrt odvedeni zagrebački Židovi.

Mediji javljaju da će na pločicama (primjerice) pisati: „Ovdje je živjela Lea Deutsch, rođena 1927., umrla na putu za Aushwitz 1943.“.

Inicijator ove ideje je Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na Holokaust Grada Zagreba i Židovska vjerska  zajednica Bet Israel.

S vremenom će takve pločice sa svojim imenima, ispred domova u kojima su živjeli, u Gradu Zagrebu, dobiti i ubijeni Srbi i Romi, kao i za NDH nepoćudni Hrvati, homoseksualci i svećenici.

Odlična ideja.

Ali…na sjećanje na sve poginule, stradale i nestale Junake hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata  bilo bi poželjno – da se ne zaborave – također i ispred njihovih domova diljem Hrvatske postaviti slične spomen ploče na kojima bi primjerice pisalo: Ovdje je živio hrvatski branitelj (…) ubijen od metka srbijanskog agresora“, ili tome slično.

Ne bi  trebalo zaboraviti takvu ploču postaviti i ispred zagrebačkog doma najponosnije Majke u Hrvata Kate Šoljić, ili ispred domova nevine djece koja su poginula u Domovinskome ratu, itd. i tome slično.

Na taj način svatko tko bi pogledao u te ploče-pogledao bi u hrvatsku stvarnost!

Osim toga, treba podsjetiti da se u zgradi Ujedinjenih  naroda organizira, pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH i Stalne Misije  RH pri UN, velika izložba o hrvatskim Židovima s nazivom „Pravednici među narodima-Hrvatske“.

Nešto ranije tamo su i Srbi organizirali veliku izložbu o pokolju ustaša u Jasenovcu.

Nakon toga, predlažemo Ministarstvu vanjskih i europskih poslova  da u toj zgradi  organizira  i otvori izložbu s radnim naslovom – „Agresori i okupatori u Domovinskome ratu na Republiku Hrvatsku“ ili da prikažu dokumentarne filmove u svezi srpske i ine agresije. Da se ne zaboravi!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Lino Červar: ‘Naše društvo nije dobro iz jednog razloga – jer ne postoji poštovanje’

Iza njega je 206 utakmica na čelu reprezentacije. Neki ga zovu rukometnim fanatikom, ali pod …