Petak , listopad 30. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Mladen Pavković: U Hrvatskoj se odaje počast i srpskim zločincima. Dokle?

Mladen Pavković: U Hrvatskoj se odaje počast i srpskim zločincima. Dokle?

Ne stišava se bura u Vukovaru oko ćirilice, odnosno bacanja na pod notornog statuta ovoga grada koji je na sjednici Gradskog vijeća časnom i uvaženom gradonačelniku Ivanu Penavi predao neki Srbin na ćirilici, a još su uvijek aktualna i suđenja oko razbijanja ploča na dvojezičnom pismu u ovome gradu.

U Srbiji i Republici Srpskoj oko takvih stvari nemaju problema, jer tamo  se ne može dogoditi nešto slično, kao primjerice da ih se provocira na takve i slične načine.

U Hrvatskoj je moguće da se i srpskim iliti četničkim „herojima“ posve legalno odaje počast. I nikome ništa. Zbog toga nitko ne odgovara, već su tvorci ovih zlodjela i dobro zaštićeni.

To je nama naša borba dala.

Koliko puta je već objavljeno da se na mjesnom groblju u Borovu selu i srpskom vojnom groblju „Aleja“ u Vukovaru nalaze spomenici srpskim zločincima. Tako primjerice opet moramo podsjetiti da i dalje postoji spomenik ratnom zločincu Vukašinu Šoškočaninu “komandantu obrane Borova sela, narodnom junaku“ koji je tako proglašen na velikoj  Srpskoj skupštini u Belom Manastiru  25. rujna 1991. Taj spomenik je, piše, postavljen na “srpskoj zemlji“.

A zločinačka skupina četnika Beli orlovi podigla je 1977. na srpskom, četničkom vukovarskom groblju spomenik također ratnom zločincu Vojislavu Miliću, „prvoj žrtvi rata u Borovu, koji je poginuo 2.5.1991.“ na njegovu ulazu i na taj način taj je četnik  „dao život za slobodu srpskom narodu“.

U Srbiji nam ne daju ni da postavimo spomen ploču na logorima u kojima su mučili i ubijali nevine Hrvate, a kamoli da na nekom tamošnjem groblju netko postavi spomen ploču nekom hrvatskom Junaku Domovinskoga rata.

Zanima nas: tko je dozvolio da se takve ploče postavljaju u Vukovaru i oko njega, te zbog čega se ljudima koji veličaju zločine i četništvo ne sudi, kao što se to radi pojedinim Vukovarcima koji su razbijali dvojezične ploče?

Nu, ne samo da im se ne sudi, takve i slične ploče samo što nisu proglašene i za „kulturno dobro“, jer ih često čuva i hrvatska policija!

Ne znamo kako to oni na vlasti ne shvaćaju da se na taj način odaje počast istima onima koji su  rušili, palili i ubijali i koji su prouzročili  mnogobrojne tragedije 90-tih tijekom njihove borbe za „otadžbinu“?

Hrvatski branitelji, a poglavito stradalnici Domovinskoga rata ne mogu se pomiriti s tim činjenicama, a još manje zaboraviti golgote koje su prošli u vrijeme obrane i stvaranja hrvatske države.

Dosta je priča o zločinima za koje nitko nije odgovarao, tim prije jer svaki zločin ima svoga zločinca.

Ali, ako se već ne mogu ili ne će procesuirati ratni i ini zločini, onda što je razlog da se barem spriječi velikosrpsko veličanje počinjenih zločina, te neprestano izjednačavanje žrtve i agresora?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Loše vijesti za navodnog ratnog dezertera!

Prema svemu sudeći, veliki uspjesi glumca Rade Šerbedžije u Americi ni izdaleka nisu bili tako …