Srijeda , travanj 24. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Mladen Pavković: Jadno i sramno. Nakon 27 godina, traže se ratni zločinci „u odsustvu“!

Mladen Pavković: Jadno i sramno. Nakon 27 godina, traže se ratni zločinci „u odsustvu“!

Tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata u Voćinu se 1991. dogodio jedan od najstrašnijih i najbolnijih ratnih zločina. S obzirom da je od toga već prošlo 27 godina, pretpostavili smo da je ovaj slučaj riješen.

Međutim, to ni izdaleka nije tako. Evo kako se to (kod nas) radi. Na stranicama jednih dnevnih novina (Večernji list, 17. listopada 2018.) među ostalim čitamo (i ne možemo vjerovati!):

  • „Optužno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda u nadopuni istrage vratilo je optužnicu protiv Borivoja Radosavljevića, zapovjednika štaba srpske paravojne postrojbe TO Podravska Slatina, te još 31 osobe koji su optuženi za ratne zločine počinjene nad civilima u Voćinu, Bokanima, Humu i Ćeralijama. Prema optužnici, od srpnja do 15. prosinca 1991. u tim selima ubijeno je 48 civila, a neki od njih prije smrti satima su mučeni noževima i čavlima. Nitko od optuženih nije  dostupan  hrvatskom pravosuđu i sudit će im se u odsutnosti. Sud je optužnicu  vratio u nadopunu istrage jer 12 optuženika nije ispitano tijekom istrage. S obzirom na to da prema adresama  žive u Srbiji, sud će tražiti da se tamo ispitaju. Radosavljević i njegovi sljedbenici pripadali su Šešeljevim Belim orlovima, a osim za mučenja i ubijanje civila tereti ih se i za pljačkanje hrvatskih kuća te rušenje župne crkve sv. Marije u Voćinu.“.

Drugim riječima, sve se zna i sve je jasno, punih 27 godina!

Ako su ovi zločinci pripadali Šešeljevim Belim orlovima, kako se tvrdi, onda gdje je u cijeloj toj monstruoznoj priči – Vojislav Šešelj? Eno ga, svakodnevno sjedi u srbijanskom parlamentu, druži se sa srbijanskim državnim vrhom, ima diplomatsku putovnicu i nitko mu ništa neće (sic!) i ne može!

Što danas imaju nevine hrvatske žrtve od takvih i sličnih optužnica, tim prije što suđenje u odsustvu nije „nikakva“ kazna!

Zbog čega recimo Vojislav Šešelj nije zbog ovog zločina (a ima ih još na desetke) odgovarao pred srbijanskim sudom? Taj zločinac je 1991. također bio uhićen u Hrvatskoj, pa – pušten!

Kako se danas osjećaju obitelji nevinih hrvatskih žrtava kad čitaju kako će se  12 optuženika tek ispitati! A, gdje – u Srbiji! (A tamo  su „narodni heroji“!)

Nego, nas zanima: tko je kriv što se ovaj slučaj još vodi i hoće li netko odgovarati što se i na taj način marginaliziraju (srpski) ratni zločinci, jer kad bi se kojim slučajem primjerice ovaj konkretan slučaj priveo kraju, vjerojatno bi tada osuđenici imali barem svaki po 150 godina!

Žalosno, jadno i smiješno!

Mladen Pavković

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Ni Franjo Kuharić nema svoju ulicu ili trg u Gradu Zagrebu. Zašto?

Tko sve nema trg ili ulicu u Gradu Zagrebu? Međutim, neki, poput zagrebačkog nadbiskupa i …