Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Mladen Pavković: Niste se poklonili hrvatskim stradalnicima. Zašto?

Mladen Pavković: Niste se poklonili hrvatskim stradalnicima. Zašto?

U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, ovih se dana okupilo „pola Europe“ političara, odnosno članova Kolegija povjerenika Europske komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu u posljednjih nekoliko desetljeća u Hrvatskoj. Mediji javljaju da je u povodu toga Zagreb pod opsadom.

Međutim, ovo je i prigoda da europski političari i Europa nešto više saznaju o stvaranju hrvatske države, odnosno obrambenom hrvatskom Domovinskome ratu, tj. na koji smo način došli do države.

Već prvog dana ovog susreta, kojem su bili nazočni i brojni novinari, svijetom su „odlepršale“ skupne fotografije diplomata, gdje su se „uslikali“ kao za „maturu“, a ni jednu nismo vidjeli da netko od njih ili neka „europska delegacija“ polaže vijenac ili pali svijeće u čast i slavu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima, bez kojih se ni taj skup ne bi mogao  održati.

Da se neki takav ili sličan skup održava u Izraelu to bi bilo posve normalno, ali kod nas se to redovito preskače, kao manje važno.

Stoga, postavlja se i pitanje, koliko uopće svi ti „europljani“ znaju o Hrvatskoj, odnosno o velikosrpskoj agresiji, a samim time i o Vukovaru, Škabrnji, Pakracu, Voćinu ili Kninu?

Pored toga, i na svečanom koncertu u zagrebačkom HNK bila je prigoda da se izvede i neka suvremena domoljubna pjesma, ali.. mi se izgleda neprestano vračamo „sedam stoljeća“ unazad, kao da nam je stvaranje hrvatske države najmanje bitno ili kao da je to bila „normalna“ stvar.

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Bila je simbol stradanja Vukovara i hrvatskih obitelji

Na vukovarskom Novom groblju, 11. srpnja 2008. skromno i dostojanstveno pokopana je Kata Šoljić, najponosnija …