Utorak , svibanj 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Mladen Pavković: Opet neće s „ustašama!“

Mladen Pavković: Opet neće s „ustašama!“

Na službenoj komemoraciji žrtvama ustaškoga koncentracijskog logora Jasenovac, koja će se ove godine, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog sabora,  održati 22. travnja, opet neće, prema pisanju medija, biti predstavnika antifašista i Židova.

Drugim riječima, sve je isto ko i lani!

Ognjen Kraus (Židovska općina Zagreb) i Franjo Habulin (SABH) ističu da će organizirati vlastitu komemoraciju, što uz ostalo  znači  da ni ove godine „neće s ustašama!“

Kažu da se ne smanjuju napadi na antifašističko naslijeđe i da je u Hrvatskoj (zamislite!) sve izraženiji sentiment za NDH i ustaški pokret.

Kraus dodaje da je nedopustivo što i dalje stoje ploče s ustaškim pozdravom „Za dom spremni“, i to uz dopuštenje Vlade RH!

To je, inače, jedna od najvećih laži i podmetanja. Taj pozdrav nema nikakve veze s NDH, jer se radi o pozdravu iz vremena hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, kojeg su koristile vojne postrojbe HOS-a, odnosno i oni koji su poginuli za slobodnu, samostalnu i neovisnu hrvatsku državu, poput i nekih stranaca, kao što je bio Francuz  Jean-Michel Nicolier (1966.-1991.), kojeg  je  posmrtno odlikovao čak i Ivo Josipović, bivši žalosni predsjednik Republike Hrvatske.

Stoga bi pitali gospodina Krausa, je li i ovaj  mladić, koji je dao život za Hrvatsku, također bio „ustaša“, koji se borio za NDH?

A, što se tiče Habulina, inače predsjednika SABH-a, iznimno bi nas zanimalo: gdje je on bio i što je radio u vrijeme Domovinskoga rata?

Neki u Hrvatskoj, očito, odlično žive na račun „ustaštva“, jer neprestano u svojoj okolini vide slovo „U“, crne košulje i koljače, a uopće ne primjećuju hrvatske majke i očeve koji su u vrijeme srpske agresije na Hrvatsku izgubile svoje najmilije. Također neće niti čuti o zločinima partizana, a poglavito o onima koje su počinili nakon završetka II. svjetskog rata.

Zabrinjava ih i „porast pokušaja falsificiranja povijesti i povijesnih činjenica i relativizacije ustaštva“.

Nu, ako tko falsificira povijest, onda su to u prvom redu tzv. antifašisti. Tako primjerice u jednoj njihovoj brošuri o Jasenovcu među ostalim čitamo i ovo: „U ustanku 23. aprila 1945. poginulo je oko 2000 logoraša, a spasilo ih se samo nekoliko stotina!“

Drugdje pak je napisano da je „proboj iz logora Jasenovac, 22. travnja 1945., izvršilo 600 od preostalih 1073 logoraša, a samo njih 127 se domoglo slobode.“

S obzirom da se radi o ljudskim životima, koja je brojka točna?

Zanimljivo je i to da će se s antifašistima i Židovima solidarizirati i Furio Radin, potpredsjednik Hrvatskog sabora. Ni on ne želi s „ustašama“, iako je Sabor pokrovitelj ove obljetnice!

A, ako je tako, a jeste, može li taj čovjek i dalje biti potpredsjednik ove institucije, koja „podražava ustaše“ i njihovu borbu, a ne antifašistički pokret?

Inače, ova podmetanja su izgleda samo „uvertira“ u obilježavanje jedne druge tragedije Hrvata, koja će se održati sredinom svibnja, – Bleiburg. Hrvati će odati počast nevinim žrtvama Blaiburga i Križnih putova, a ovi drugi, gotovo u isto vrijeme, uz jugoslavenske zastave, srpska kola, janjetinu i zvuke harmonike proslavljat će „ rođendan“ – Josipa Broza Tita!

Ne, za to se nismo borili!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Borovo je opljačkano. Pa, što? Nikome ništa!

U zlatna vremena Borovo, najveća hrvatska tvornica obuće, zapošljavala je više od 22.000 radnika te …