Nedjelja , prosinac 15. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Mladen Pavković: Sanader je „branitelj“, a Tuđmana i Šuška nema ni na popisu

Mladen Pavković: Sanader je „branitelj“, a Tuđmana i Šuška nema ni na popisu

Dr. Ivo Sanader nema status hrvatskog branitelja – izjavio je Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja, nakon što je na sudu, u osuđujućoj,  nepravomoćnoj presudi, za ratno profiterstvo, ovom nekada prvom čovjeku hrvatske Vlade, kao olakotna okolnost uzeta činjenica da je bio sudionik hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata.

Objavljena je i fotografija Sanadera u hrvatskoj odori, kako daje prisegu na vjernost Domovini. Nakon toga, navodno nije imao veze s „puškom u ruci“, pa su neki brže-bolje objavili da je bio „ratnik“ – jedan dan! (Što mu je i sud uzeo u obzir!).

Nu, kako bi na hrvatskom sudu s tim u svezi prošli recimo prvi hrvatski predsjednik, vojskovođa i pobjednik Domovinskoga rata dr. Franjo Tuđman i njegova, kako kaže general Ljubo Ćesić Rojs „lijeva i desna ruka“, ratni ministar obrane Gojko Šušak?

U popisu od pola milijuna hrvatskih branitelja, odnosno u tzv. Registru nema niti je bilo njihovih imena! A jedan i drugi zapovijedali su (i sudjelovali) u gotovo svim vojnim  i policijskim operacijama i posve sigurno su među najzaslužnijima što smo porazili treću ili četvrtu vojnu silu u Europi, što smo dobili –rat!

Sanader je, kako piše i u njegovu životopisu, 1991. i 1992. obavljao dužnost intendanta Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu, pa prema tome i nije mogao dobiti status hrvatskog branitelja.

Ali, zbog dva dana provedena u vojarni, novinar Denis Kuljiš dobio je status branitelja i ima braniteljsku iskaznicu! Navodno mu nisu mogli pronaći njegov (veliki) broj hlača, pa su ga upisali kao „branitelja“ i pustili – doma, na odmor. Tako se priča.

Pa, kakav je to onda popis hrvatskih branitelja (od pola milijuna!) u kojem ima kuljiše, ali i razne sanadere, a ne i Tuđmana i Gojka Šuška?

U popisu hrvatskih branitelja nema čak ni generala Zvonimira Červenka, koji je vodio Vojno-redarstvenu operaciju Oluja95! (Tog časnog i poštenog hrvatskog ratnika niti se ne spominje prigodom obljetnica ove akcije!).

Međutim, u cijeloj ovoj priči, nije problem samo popis branitelja, već je i taj – tko je sve (ne)zasluženo dobio najviše vojne činove, odnosno kako su se pojedini „loptogurači“ i slični „okitili“ činovima generala, brigadira, pukovnika i sličnih, (navodno imamo oko 150 generala!), ali i brojnim visokim ratnim odličjima, a u rat su krenuli, da se malo našalimo, kad je objavljeno da je Hrvatska porazila agresora!

Polemika oko „ratovanja“ Sanadera postavila je i pitanje: nije li je vrijeme i za lustraciju među onima koji su za sebe i svoju obitelj najviše ostvarili u ratu, a „ratovali“ su u Londonu, podrumima ili ga pak gledali razrušeni Vukovar, Škabrnju, Gospić, Saborsko, Voćin, Pakrac  i druga mjesta i gradove,  putem malih i velikih ekrana?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

(UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

PLENKOVIĆ SE UZALUD NADA KRAJU ŠTRAJKA? Izigrani prosvjetari poručili: Glasat ćemo NE i izaći ponovo na ulice ako treba!

Nakon dvodnevnih maratonskih pregovora između Vlade i čelnih ljudi prosvjetarskih sindikata, danas nešto iza ponoći …