Četvrtak , prosinac 13. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / Mladen Pavković: Sretan Vam rođendan doktorice Bosanac!

Mladen Pavković: Sretan Vam rođendan doktorice Bosanac!

Dr. Vesna Bosanac (Subotica, 9. ožujka 1949.), legenda hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata, hrvatska liječnica, specijalistica pedijatrije, ravnateljica Opće bolnice Vukovar, predsjednica Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca Domovinskog rata 1990.-1991. slavi – rođendan.

U najtežim trenucima Grada Vukovara postala je simbolom junaštva, građanske hrabrosti i humanisti. Rodila se u Subotici, u Vojvodini, ali tamo je živjela vrlo kratko te se kao dijete odselila u Vukovar. Ravnateljicom ratne vukovarske bolnice postala je tijekom srpnja 1991. Zajedno sa svojim suradnicima (dr. J. Njavrom, B. Kolesar, dr. Š. Biroa…) vodila je bolnicu u vrijeme neposredne ratne opasnosti, ali i za vrijeme bitke za Vukovar, organizirajući rad bolnice u vrlo teškim ratnim uvjetima. Ostala je u bolnici do srpske okupacije. Nakon toga bila je zatočena i kasnije puštena.

U ovoj su bolnici učinjeni najstrašniji ratni i civilni zločini, kakve Europa ne pamti nakon II. svjetskog rata. Međutim, još do danas nitko, ali nitko nije odgovarao za ta i druga zlodjela. Kako vrijeme ide, ona se sve više marginaliziraju i prešućuju, a mi neprestano ponavljamo: ako ne kažnjavate one koji su ovo zlo učinili, kaznite one koji su trebali, a nisu uhitili i priveli pravdi pripadnike zločinačke JNA (s crvenom zvijezdom petokrakom na čelu) te druge agresore, od Srba, Crnogoraca, pa do domaćih izdajica.

Ekstremno lijevi, koji mrze sve što hrvatski diše, relativno često su je željeli maknuti s mjesta ravnateljice bolnice, a u vrijeme njihove vladavine doživljavala je i niz drugih neugodnosti.

Moja malenkost je priredila i uredila knjigu „Apeli dr. Vesne Bosanac“, a zajedno s ovom heroinom Domovinskog rata organizirao sam i niz humanitarnih akcija s nazivom „Od srca srcu za vukovarsku bolnicu“. Pored toga,  u krugu ove čuvene zdravstvene ustanove postavio sam i veliki spomen križ – „Da se ne zaboravi“.

Svi oni koji barem malo poznaju ovu hrabru ženu i te kako mogu posvjedočiti da je jedna i jedina. Ona je simbol pravde i ljubavi.

Stoga, draga i iznimno cijenjena doktorice Bosanac – sretan Vam rođendan!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Vlado Marušić – Zakon o udomiteljstvu RH na Pjong Jang TV

Pjong Jang TV iz Zagreba,bivša HRTV,koja se odnedavno tako zove maestralnom lucidnošću hrvatskih zastupnika Neovisni …

Jedan komentar

  1. Da,Mladene sve sto je radila cestita Dr.V. Bosanac od srca joj hvala,sretan joj rodendan, neka ju sluzi dobro
    zdavlje i cuva dragi Bog.