Ponedjeljak , siječanj 25. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje ste bili, dok su se zarađivale milijarde?

MLADEN PAVKOVIĆ: Gdje ste bili, dok su se zarađivale milijarde?

Mediji su ovih dana objavili (prema Forbesu) top listu najbogatijih ljudi u Hrvatskoj. Prvi je na toj listi Ivica Todorić, vlasnik Agrokora (3 milijarde i 379 milijuna kuna), zatim slijede obitelj Lukšić, hotelijeri (2.142 milijarde), Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupa  (milijarda i pol), a potom su se plasirali oni koji su zaradili nešto ispod milijarde kuna: obitelj Besnier, vlasnici Dukata, Ante Vlahović, suvlasnik Adris grupe, Plinio Cuccurin, suvlasnik Adris grupe, Anđelko Leko, hotelijer, Veljko Župan, hotelijer, Mirko Grbešić, vlasnik Kandita, Maraske i Brodomerkura te Branko Zec, suvlasnik Adris grupe, itd. i tako redom.

O čemu to govori? Kao prvo, i u Hrvatskoj se očito (marljivim i poštenim) radom mogu zaraditi i milijarde, pa nije potrebno da, poglavito mladi Hrvati napuštaju svoju zemlju. Dovoljno je da pitaju te i njima slične: kako se zarađuje prvi milijun eura? Od svih gore navedenih jedino je zasad Emil Tedeschi otkrio kako je zaradio prvi milijun – prodajom žvakaćih guma 1991., dakle na početku hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata!

No, nas bi ipak zanimalo: tko je od navedenih i njima sličnih sudjelovao u Domovinskome ratu, ili bolje rečeno, kako su „izbjegli“ angažman u nekoj borbenoj postrojbi? Zatim, ima li među njima i onih koji su stekli prve milijune eura nabavljajući robu za Hrvatsku vojsku, ili za ratom pogođene civile? Kako to da Ivica Todorić navodno izjavljuje da je u financijskim poteškoćama i da mu država treba priskočiti u pomoć, ili će otpustiti veliki broj radnika (koji ionako za svoj rad nisu adekvatno plaćeni, o čemu govori i dokumentarni film „Gazda“).

Osim toga, o tim i takvim hrvatskim bogatašima gotovo nikada nismo čuli ili čitali da su napravili neki prekršaj u svojem poslovanju, ili ih  jednostavno oni  koji bi  navodno trebali kontrolirati njihovo bogatstvo zaobilaze, kao „vrag od tamjana“?

Sve po onom- ne diraj lava dok spava!

Možda će neki pomisliti da smo zavidni i ljubomorni što su pojedinci, gotovo preko noći, stekli tolika bogatstva. Ni govora. Nas samo muči, ako je  to točno, kako su se uspjeli tako enormno (sve po zakonu) obogatiti dok je Hrvatska gorjela i dok je krv hrvatskih branitelja i civila tekla potocima?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Najava – 5. Mostarski polumaraton

Sa sloganom “Hope” ili “Nada”, Udruga Kinezis i ove godine 20. ožujka organizira „Mostar Run …