Ponedjeljak , svibanj 21. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / MLADEN PAVKOVIĆ: Što ima papa s mišljenjem biskupa Košića?

MLADEN PAVKOVIĆ: Što ima papa s mišljenjem biskupa Košića?

Nakon otvorenog pisma časnog i uvaženog sisačkog biskupa Vlade Košića koje je uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću digla se prava bura, tako da neki spominju da će u svemu tome presuditi i Vatikan, odnosno sam papa Franjo! Čovjek je iznio svoje mišljenje s kojim se možemo i ne trebamo složiti. Ali, nije dobro da mu se zatvaraju  usta. Kuda to vodi? Biskup se kao i dobar dio hrvatskog naroda ne slaže s radom premijera, jer smatra da je „svojim postupanjem doveo i čitavu Hrvatsku u velike teškoće“. Zatim navodi da je ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem-da bi spasio svoju Vladu- pokazao potpunu neosjetljivost i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda“, itd. i tako redom.

Kao prvo, dobro je da je ovo mišljenje iznijeto javno, tako da se s  njime može polemizirati – za i protiv. Prošlo je vrijeme (ili se to nama samo tako čini) jednoumlja kad smo svi morali misliti i raditi kao jedan.

Katolička teologinja i mirovnjakinja Ana Marija Raffai u svezi ovog otvorenom pisma tvrdi da je „problem u brkanju uloga, posebno zato što se radi o javnom obraćanju“ Zatim ističe „da je to mišljenje jednog građanina, tu nema problema, to je tada samo jedan politički stav, no pismo je potpisao sisački biskup“. Dalje kaže i ovo: „Biskup je posvećenjem dobio zadatak čuvati nauk crkve, a u ovom pismu imate dojam da je potpisnik dobio mandat da predstavlja 86 posto katolika u Hrvatskoj. Nitko mu nije dao takav mandat. Osim toga u tih 86 posto  imamo i pristaša HDZ-a, SDP-a, HSP-a…“ – navodi uz ostalo teologinja.

Ako je to tako, a nije, onda se i u ovom odgovoru stječe dojam da svećenici i biskupi ne smiju ništa drugo raditi nego se „moliti“. Malo sutra! Ili: ni predsjednik Vlade ni Sabora (a o saborskim zastupnicima da i ne govorimo) nisu dobili mandat da govore i misle kao svi građani Republike Hrvatske, pa ipak to čine.

Biskup Košić i te kako može i smije javno iznositi svoje mišljenje, tim prije što se njegov glas, ali i glas drugih ljudi u Crkvi u Hrvata i o političkim stvarima iznosi na svakoj (ali svakoj!) svetoj misi ili komemoraciji u kojima su  nazočni.

A to da se nekima dopadaju ili ne dopadaju pojedini njihovi stavovi i mišljenja to je druga „priča“  i o tome ne treba „(pre)suditi“ čak i sveti otac.

Kuda bi, primjerice, došao papa Franjo  kad bi se bavio sa svakim biskupom, ili bolje rečeno njihovim političkim i inim stavovima?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

(UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

dr. Ćavar – Sramotno poludjela Austrija

SRAMOTNO POLUDJELA AUSTRIJA PO NALOGU KOMUNISTIČKIH ZLOČINACA UHIĆUJE I MALTRETIRA NA BLEIBURGU POŠTEN I OŽALOŠĆEN …