Petak , lipanj 23. 2017.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / MLADEN PAVKOVIĆ: Što ima papa s mišljenjem biskupa Košića?

MLADEN PAVKOVIĆ: Što ima papa s mišljenjem biskupa Košića?

Nakon otvorenog pisma časnog i uvaženog sisačkog biskupa Vlade Košića koje je uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću digla se prava bura, tako da neki spominju da će u svemu tome presuditi i Vatikan, odnosno sam papa Franjo! Čovjek je iznio svoje mišljenje s kojim se možemo i ne trebamo složiti. Ali, nije dobro da mu se zatvaraju  usta. Kuda to vodi? Biskup se kao i dobar dio hrvatskog naroda ne slaže s radom premijera, jer smatra da je „svojim postupanjem doveo i čitavu Hrvatsku u velike teškoće“. Zatim navodi da je ovim koaliranjem s dojučerašnjim neprijateljem-da bi spasio svoju Vladu- pokazao potpunu neosjetljivost i za vrijednosti koje gaji većina hrvatskoga naroda“, itd. i tako redom.

Kao prvo, dobro je da je ovo mišljenje iznijeto javno, tako da se s  njime može polemizirati – za i protiv. Prošlo je vrijeme (ili se to nama samo tako čini) jednoumlja kad smo svi morali misliti i raditi kao jedan.

Katolička teologinja i mirovnjakinja Ana Marija Raffai u svezi ovog otvorenom pisma tvrdi da je „problem u brkanju uloga, posebno zato što se radi o javnom obraćanju“ Zatim ističe „da je to mišljenje jednog građanina, tu nema problema, to je tada samo jedan politički stav, no pismo je potpisao sisački biskup“. Dalje kaže i ovo: „Biskup je posvećenjem dobio zadatak čuvati nauk crkve, a u ovom pismu imate dojam da je potpisnik dobio mandat da predstavlja 86 posto katolika u Hrvatskoj. Nitko mu nije dao takav mandat. Osim toga u tih 86 posto  imamo i pristaša HDZ-a, SDP-a, HSP-a…“ – navodi uz ostalo teologinja.

Ako je to tako, a nije, onda se i u ovom odgovoru stječe dojam da svećenici i biskupi ne smiju ništa drugo raditi nego se „moliti“. Malo sutra! Ili: ni predsjednik Vlade ni Sabora (a o saborskim zastupnicima da i ne govorimo) nisu dobili mandat da govore i misle kao svi građani Republike Hrvatske, pa ipak to čine.

Biskup Košić i te kako može i smije javno iznositi svoje mišljenje, tim prije što se njegov glas, ali i glas drugih ljudi u Crkvi u Hrvata i o političkim stvarima iznosi na svakoj (ali svakoj!) svetoj misi ili komemoraciji u kojima su  nazočni.

A to da se nekima dopadaju ili ne dopadaju pojedini njihovi stavovi i mišljenja to je druga „priča“  i o tome ne treba „(pre)suditi“ čak i sveti otac.

Kuda bi, primjerice, došao papa Franjo  kad bi se bavio sa svakim biskupom, ili bolje rečeno njihovim političkim i inim stavovima?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

(UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Prpčitajte i ovo

Zašto egzorcist pita demona za ime, koliko traje egzorcizam te pomoću koja četiri znaka svećenik prepoznaje opsjednutu osobu?

“Povrh svega shvatio sam da je egzorcizam zapravo služba milosti, čin ljubavi prema čovjeku koji …

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *