Utorak , kolovoz 4. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Mladen Pavković: I za uzdignuta tri prsta u – zatvor!

Mladen Pavković: I za uzdignuta tri prsta u – zatvor!

A, što ćemo sad? Pojedini političari traže oštre (zatvorske) kazne za fašistička i ustaška znakovlja, a poglavito za one koji pišu i viču – „Za dom spremni“. No, većina se slaže da su u vrijeme komunizma počinjeni strašni zločini nad nevinim ljudima, ali to, kako kažu, nema veze s onim što oni predlažu, tako da i krvavu petokraku izuzimaju od toga.  I u vrijeme hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata srpski i ini agresori također su se (obilno) služili fašističkom ikonografijom, ali ni to – „nema veze“.  Najvažnije je da se zatvore, ako je moguće na neki pusti otok, one koji kliču – „Za dom spremni“, odnosno da stigne „zaslužena kazna“ sve pripadnike HOS-a koji su u vrijeme rata nosili na majicama ili kapama ovaj i ustaški  pozdrav. Također se traži da ga se skine i sa spomen ploča poginulim HOS-ovcima, Junacima Domovinskog rata.

A, što ćemo s raširenim srbijanskim pozdravom, sa njihovim zaklinjanjem sa tri prsta! Ako kojom prigodom samo navratite recimo u Borovo Selo ili neko drugo mjesta sa pretežno srpskim stanovništvom tamo će vas čak i mala djeca pozdraviti sa tri uzdignuta prsta.

Hoće li i zbog toga netko u zatvor, ili je to „normalni“ srbijanski pozdrav?

Ne,  pozdrav sa tri raširena prsta  nije srbijanski, već fašistički, kojeg su koristile i  ustaše u NDH! Koristili su ga i srpski vojnici u Domovinskom ratu, a Srbi ga i danas koriste usred Zagreba!

U novije vrijeme, srpski (fašistički) pozdrav sa tri raširena prsta bio je odgovor Hrvatima, Albancima i Slovencima koji su prkosili sa dva uzdignuta prsta, ali svi znaju da tako pozdravlja „cijeli svijet“, osim Srba. Istina, sa tri raširena prsta pozdravljaju i pripadnici papinske garde, ali to u ovom slučaju nema veze sa srpskim, fašističkim pozdravom!

Inače, u srpskoj i pravoslavnoj tradiciji, magični broj tri je iznimno važan, kaže stara izreka. Oni se mole Svetom trojstvu, tri puta se križaju, ljube u obraz, tri puta se vrti slavski kolač, „tri puta Bog pomaže“…

Dakle, hoće li i oni sa „tri prsta“ također u zatvoru, ili oni i dalje mogu pozdravljati kao – fašisti?

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

(UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Drugi dan Festivala mladih u Međugorju

Drugi dan 31. Međunarodnog susreta mladih u Međugorju mnogima je počeo u ranu zoru, već …