Nedjelja , rujan 27. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Mogući protivnici Hrvatske na Europskom prvenstvu: Je li ovo idealna skupina za Vatrene?

Mogući protivnici Hrvatske na Europskom prvenstvu: Je li ovo idealna skupina za Vatrene?

Hrvatska nogometna reprezentacija pobjedom na Rujevici prije tri dana protiv Slovačke 3.1 plasirala se na Europsko prvenstvo, po šesti puta u svojoj povijesti, peti put uzastopno. Hrvatska je, dakle, ponovno na jednom velikom natjecanju, što je veliki uspjeh.

Nakon završenih kvalifikacija za Euro 2020. dobili smo 20 od 24 reprezentacija koje će sudjelovati na Europskom prvenstvu, ostale četiri reprezentacije bit će poznate poslije dokvalifikacija na proljeće.  Europsko prvenstvo održat će se od 12. lipnja do 12. srpnja sljedeće godine. Ždrijeb glavnog turnira, kako smo već pisali, je 30. studenog u Bukureštu.

Posljednja reprezentacija koja se izravno plasirala je Wales pobjedom nad Mađarskom 2-0 iz naše skupine E. Slovačka i Mađarska će u spomenute dokvalifikacije u ožujku.

Jedno je sigurno, Vatreni se na Euru 2020. neće moći u skupini susresti s aktualnim svjetskim prvacima – Francuzima.

Idealna skupina na Euru 2020. za Vatrene?

1: Italija, Belgija, Engleska, Njemačka, Ukrajina i Španjolska

2: Francuska, Poljska, Švicarska, Hrvatska, Nizozemska i Rusija

3: Portugal, Turska, Austrija, Danska, Švedska, Češka

4: Finska, Wales, Playoff A, Playoff B, Playoff C, Playoff D

Primjerice, iz prve jakosne skupine Ukrajina, druge, smo, naravno, mi, Hrvatska, treća jakosna skupina Turska, četvrta jakosna skupina Finska

Možda bi i bila, no, Hrvatska na Euru NE MOŽE igrati s Ukrajinom u skupini.  Dakle, među nositeljima koji su tako ostali mogući suparnici Vatrenima ostali su Italija, Engleska, Španjolska i Njemačka.

Dakle, umjesto Ukrajine Italija bi nam najbolje odgovarala, bez obzira na strašne kvalifikacije koje su odradili. Naime, Italija NIKADA nije pobijedila hrvatsku nogometnu reprezentaciju, čak ni u prijateljskoj utakmici.

Izbjegli Francuze…

Hrvatskoj je najzanimljivija informacija kako je Njemačka domaćom pobjedom nad Sjevernom Irskom (6-1) osigurala mjesto u prvoj jakosnoj skupini i iz nje izbacila Francusku koja tako neće moći biti protivnik “vatrenima” u grupnoj fazi. A ujedno je i nama osigurala opciju da u grupnoj fazi igramo u Münchenu i Budimpešti kao njihovi protivnici, piše portal 24 sata.

Hrvatska će sigurno dobiti neke od četiri jakih reprezentacija?

Osim Nijemaca, u prvoj su jakosnoj skupini stopostotni Talijani, Belgijci, najefikasnija momčad kvalifikacija Englezi, potom Ukrajinci i Španjolci. Kako su svi nositelji osim Belgije i Ukrajine ujedno i domaćini, a Ukrajina ne može u skupinu s Rusijom, u tu skupinu (B) mora ići Belgija. Tamo su i Danci jer su prilikom domaćinstva upareni s Rusijom, pa je ta grupa gotovo popunjena.

Hrvatska ne može u tu skupinu, ali ni u skupinu C s Ukrajinom i Nizozemskom jer Nizozemci kao domaćini moraju u tu skupinu, a naša su jakosna skupina. Ukrajincima je, s druge strane, jedino ta skupina otvorena da bi se zadovoljio sustav domaćina i nositelja. Dakle, Hrvatska će sigurno dobiti nekoga od četiri jake reprezentacije kao što su Italija, Engleska, Španjolska ili Njemačka.

Iz treće jakosne skupine najopasniji su Portugalci?

Nizozemska je pobjedom nad Estonijom 5-0 ostala na drugom mjestu, iza Njemačke, ali je izbjegla treću jakosnu skupinu i tamo poslala branitelja naslova Portugal, što znači da je moguća repriza osmine finala iz Francuske 2016. protiv nas u fazi po skupinama.

I protiv Turske, koja je u trećem bubnju, igrali smo na Euru prije tri godine, a Austrijance dobili 1-0 Modrićevim penalom na Euru 2008. Sa Šveđanima nismo nikad igrali na velikim natjecanjima, a s Češkom smo, u utakmici prekinutoj zbog huliganskih izgreda, remizirali 2-2 na posljednjem Euru. Protiv Danske ne možemo igrati jer su kao domaćini unaprijed smješteni u skupinu s gore spomenutima Rusijom i Belgijom.
Debitanti u zadnjoj jakosnoj skupini

U posljednjoj jakosnoj skupini mogući su nam protivnici Velšani, naši protivnici iz ovih kvalifikacija, te Finci, debitanti na nekoj velikoj pozornici. Tu će doći i četiri pobjednika play-offa koji se održava 26. i 31. ožujka.

Zasad je poznato kako će u Ligi B Bosna i Hercegovina biti domaćin Sjevernoj Irskoj, a Slovačka Irskoj u jednoj utakmici, te će se pobjednici tih parova u finalu boriti za jedno mjesto iz te divizije. U Ligi D razigravat će Gruzija – Bjelorusija i Sjeverna Makedonija – Kosovo, u Ligi C Norveška i Srbija te Škotska protiv nekog od četverolista Bugarska – Izrael – Mađarska – Rumunjska.

Preostala tri ići sele u play-off Lige A koji ima upražnjena mjesta jer se samo Island nije izravno plasirao na Euro. Ždrijeb play-offa Lige A i Lige C održat će se ovaj petak u Nyonu u podne.

Podsjetimo, Uefa rangira nositelje za ždrijeb Eura isključivo prema bodovnom učinku u ovim kvalifikacijama tako da šest najboljih prvoplasiranih reprezentacija idu u prvu jakosnu skupinu, a preostali u drugu uz dvije najbolje drugoplasirane reprezentacije. U trećem je bubnju većina drugoplasiranih reprezentacija osim dvije najlošije, koje idu u četvrti bubanj uz četiri pobjednika play-offa u ožujku.

Dakako, s obzirom na to da sve skupine nemaju jednak broj reprezentacija, u onima sa šest za ovaj se poredak nisu računali rezultati protiv najlošije selekcije.

Ovo su skupine Europsko prvenstva 2020. te gradovi domaćini.

skupina A (Rim – Baku): Italija
skupina B (Kopenhagen – Sankt Peterburg): Belgija, Rusija, Danska
skupina C (Amsterdam – Bukurešt): Ukrajina, Nizozemska
skupina D (London – Glasgow): Engleska
skupina E (Bilbao – Dublin): Španjolska
skupina F (München – Budimpešta): Njemačka

Jakosne skupine za Euro 2020.

reprezentacija – bodovi (gol-razlika)

1. jakosna skupina

Belgija – 24 (+24)
Italija – 24 (+22)
Engleska – 21 (+31)
Njemačka 21 (+23)​​​​​​
Ukrajina – 20 (+13)
Španjolska – 20 (+12)

2. jakosna skupina

Francuska – 19 (+15)
Poljska 19 (+8)
Švicarska 17 (+13)
Hrvatska 17 (+10)
Nizozemska 19
Rusija 18

3. jakosna skupina

Portugal 17 (+16)
Turska 17 (+7)
Danska 16 (+17)
Austrija 16 (+5)
Švedska 15 (+7)
Češka 15 (+2)

4. jakosna skupina

Wales 14
Finska 12
pobjednik play-offa Lige A (Island / Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska)
pobjednik play-offa Lige B (Bosna i Hercegovina – Sjeverna Irska vs Slovačka – Irska)
pobjednik play-offa Lige C (Škotska – Bugarska/Izrael/Mađarska/Rumunjska vs Norveška – Srbija)
pobjednik play-offa Lige D (Gruzija – Bjelorusija vs Sjeverna Makedonija-Kosovo)

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

KREŠIMIR JAKUMETOVIĆ: Isuse, podaj mi takvu vjeru i snagu da zagledan u tebe nosim svoj križ

Isuse, toliko sam te puta iznevjerio. Toliko sam puta htio odbaciti svoj križ, misleći da …