Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Mostar plače za anđelima

Mostar plače za anđelima

Promotivni let koji je trebao biti nezaboravna avantura za brata i sestru Lanu (11) i Luku (8) Lovrić, te Armana Hadžiomerovića (8) i  Muhameda Sipovića (20) pretvorio se u tragediju. 

Pilot Ivan Karačić, za koga mnogi tvrde da je jedan od najiskusnijih, taj dan povezao ih je sa zrakoplovom Subaru FA 200 u dvadesetominutni  let iznad Mostara, ali nedaleko od mostarske zračne luke, u naselju Jasenica zrakoplov je pao oko 15.50.

 

MOSTAR- Mostar plače. Tragedija koja se dogodila u subotu kada je u zrakoplovnoj nesreći poginulo troje djece, jedan mladić i pilot pogodila je svakoga u gradu na Neretvi, ali i šire. Promotivni let koji je trebao biti nezaboravna avantura za brata i sestru Lanu (11) i Luku (8) Lovrić, te Armana Hadžiomerovića (8) i  Muhameda Sipovića (20) pretvorio se u tragediju.

Pilot Ivan Karačić, za koga mnogi tvrde da je jedan od najiskusnijih, taj dan povezao ih je sa zrakoplovom Subaru FA 200 u dvadesetominutni  let iznad Mostara, ali nedaleko od mostarske zračne luke, u naselju Jasenica zrakoplov je pao oko 15.50. Mještani su čuli eksploziju, a najveći dio zrakoplova je izgorio.

Lana Lovrić

Uzroci i detalji nesreće su nepoznati.  Istragu je preuzelo Tužiteljstvo BiH, a za izjave medijima nitko nije raspoložen, ali ni ovlašten.

Nagađanja

Djeca su kobne subote bila na manifestaciji „Dani otvorenih vrata“ pod nazivom „Let iznad Mostara“ koju su organizirali Aeroklub ”Mostar 1949” i Zračna luka Mostar.

U nesreći je stradalo dvoje djece od radnika Zračne luke, te dijete zaposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) čiji je Raspudić ranije bio direktor. Mladić Muhamed Sipović sin je poznatog sportaša i glazbenika Zijada Sipovića, a u Mostaru je živio s majkom.

Muhamed Sipović

 

Mnogi Mostarci letjeli su te subote.  Navodno je pilotu Ivanu Karačiću to bio sedmi let taj dan. Što se tiče zrakoplova, navodno se radi se o sportskoj letjelici koja je proizvedena 1971. godine. Prema podacima koje su ranije davali iz Aerokluba Mostar ovaj zrakoplov ima četiri sjedala, za pilota i tri putnika. U subotu ih je na kobni let krenulo petoro, ali budući da se radilo o djeci manje kilaže strčnjaci navode kako to nije bilo problematično.

Na licu mjesta jučer su se mogle čuti različite informacije i špekulacije.  Nagađa se o tome kako je zrakoplov bio star, kako je u pitanju bio kvar, kako je pilotu možda pozlilo, a spominje se i srčani udar. Izvori bliski istrazi navode kako je Karačić imao manji srčani udar prije dvije godine . Očevidci tvrde kako je zrakoplov prije pada teturao, letio nisko. Pretpostavlja se da je uslijed problema koji su se pojavili pokušao i sletjeti na nekadašnju pomoćnu pistu JNA.

Arman Hadžiomerović

”Jedan iskusan pilot jučer kaže da bi se na ovo mjesto mogao spustiti i boing da ostane bez goriva. Let je bio nizak, mala brzina i motor nije mogao iščupati, proklizao…Kažu da je taj dan prevezao 120 ljudi, ali sve su to nagađanja. Trebala su taj dan biti još dva zrakoplova iz Tuzle i Sarajeva,a li nisu došli zbog loših vremenskih uvjeta”, kazao je jedan od ljudi blizak obiteljima stradalih.

Direktor Zračne luke Marin Raspudić  bio je  jučer skrhan ovom tragedijom. U nesreći je stradalo dvoje djece od radnika Zračne luke, te dijete zaposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA) čiji je Raspudić ranije bio direktor.

”Ovo je ogromna tragedija. Nitko još nema nikakvog odgovora. Ni stručnjaci nemaju ni tehničko ni ljudsko objašnjenje”, kratko je prokomentirao Raspudić.

Predsjednik Aerokluba Mostar Jurica Kolobarić jučer nije mogao dati nikakve informacije. Kaže da istraga treba dati odgovore, te je u ime Aerokluba izrazio sućut obiteljima stradalih.

Istraga

Na licu mjesta jučer je trajao uviđaj. Tijekom noći sa subote na nedjelju tijela nastradalih prevezena su na obdukciju u Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar. Prvo se radi obdukcija tijela pilota Karačića koja će možda dati odgovore na ovu tragediju obzirom na nagađanja o njegovom zdravstvenom stanju.

Ivan Karačić

Mjesto nesreće posjetila je i v.d. glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić koja je kazala

da se radi o jednoj od najvećih nesreća u povijesti BiH.

”Naši tužitelji su članovi Komiteta za zračnu sigurnost i obučeni su za rad u ovakvim situacijama. Naložila sam dežurnoj tužiteljici Dijani Kajmaković da sa svim nadležnim institucijama obavi uviđaj prema visokim standardima i prema međunarodnim konvencijama ”, rekla je Tadić novinarima.

Dodala je da eksperti koje je odredilo Ministarstvo prometa i komunikacija rade zajedno s Tužiteljstvom BiH.

”Eksperti rade na tehničkim karakteristikama letjelice. Poduzet će se sve neophodne mjere i radnje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti ove tragične nesreće, među kojima je i saslušanje svjedoka”,  dodala je Tadić.

Budući da se radi o starom i sportskom zrakoplovu koji nije imao ni crnu kutiju, ali ni kontakt sa kontrolorima leta istraga će vjerojatno biti teža. Ostaje nada kako će se uzroci ipak utvrditi kako bi se bar slične tragedije u budućnosti izbjegle.

Dan žalosti: Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić na dana nesreće nije bio u Mostaru. Jučer je obišao mjesto nesreće i izrazio sućut obiteljima stradalih. ”Ovo je veliki gubitak za grad Mostar. Žalimo za mladim ljudima”, rekao je Bešlić. Dodao ej da će na dan sahrane biti proglašen dan žalosti u Mostaru.

Oproštajno pismo

Djelatnici Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića na Bijelom Brijegu objavili su oproštajno pismo za tragično poginule učenike Luku i Lanu Lovrić, koji su poginuli pri padu aviona kod Mostara.

“Tužne vijesti ne biraju ni mjesto, ni osobu, ni vrijeme. Ponekad dolaze očekivano, vrlo često sasvim iznenada, no gubitak dragih osoba ostavlja zauvijek dubok i bolan trag na svakome od nas. S ogromnom tugom javljamo svim prijateljima škole kako nas je jučer napustilo dvoje naše djece, dvoje naših učenika, dvoje prijatelja, dva naša ponosa i ptića, potraživši svoje mjesto na primjerenijem mjestu za anđele. Ovim putem izražavamo najiskreniju sućut obitelji kao i obiteljima svih nastradalih u stravičnoj nesreći koja je cijeli grad zavila u crno. Neka im Bog podari snagu da nauče živjeti s neizrecivom boli i gubitkom koji su ih zadesili. Dragi Lana i Luka, ovo nije zbogom jer nije konačno. Ovo je samo doviđenja jer ćemo se opet susresti, a do tada, čuvat ćemo vas u svojim mislima, molitvama i srcima”, stoji u oproštajnom pismu objavljenom na stranici ove škole.

Kako doznajemo, pokop i ispraćaj Lane i Luke Lovrić  će biti u utorak 16.05.2017. godine u 17.00 sati ispred Gradske mrtvačnice „Bijeli Brijeg“, a pokop na Rimokatoličkom groblju „ Dračevice“.

Luka trenirao u Zrinjskom

Luka Lovrić trenirao je u Školi nogometa HNŠ Zrinjski gdje su svi jako potreseni zbog njegovog stradanja.

Luka Lovrić

”U ovom jako teškom trenutku naša srca i misli su uz obitelj Luke Lovrića, polaznika Škole nogometa HŠK Zrinjski koji je poginuo u jučerašnjoj zrakoplovnoj nesreći.

HŠK Zrinjski izražava najdublju sućut Lukinoj obitelji i svima onima koji su poznavali malog anđela”, stoji na facebook stranici Zrinjskog.

U BiH zrakoplovstvu nenormalno je normalno

Nakon nesreće kod Mostara, u kojoj je smrtno stradalo pet osoba, Rusmir Kurić, magistar zrakoplovstva i zrakoplovni konstruktor kazao je za Klix.ba kako je ova tragedija po svim obilježjima vrlo slična nesreći koja se desila u Banjoj Luci prije pet godina, kada je također izgubljeno pet mladih života.

Podsjećamo, u padu sportskog zrakoplova u svibnju  2012. godine smrtno je stradao pilot, jedan padobranski instruktor i tri osobe koje su trebale skočiti padobranom. Nesreća se desila u laktaškom naselju Trn kod Banje Luke.

“U svibnju se ‘budi’ interes za organizacijom raznih zrakoplovnih manifestacija, koje po pravilu nisu odobrene od strane BHDCA, i ako su odobrene ne sprovodi se njihov nadzor u cilju preveniranja da do ovakvih nesreća ne dolazi. Ministarstvo prometa i komunikacija ‘brzo’ djeluje post festum nakon sto se tragična nesreća desila i kako ministar Jusko kaže ‘formira istražnu komisiju u roku od 30 minuta”, ali preventivno nažalost nikako”, smatra Kurić.

Dodaje da je teško zamisliti da bilo gdje u svijetu avion star 46 godina obavlja panoramske letove.

“Kod nas je to najnormalnija stvar. U BiH zrakoplovstvu nenormalno je normalno”, naglašava Kurić.

Komemoracija za stradale u zrakoplovnoj nesreći, koja se dogodila u subotu u Mostaru, održat će se u utorak, 16. svibnja, u 12:30 sati, u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Na prosvjedu protiv koronamjera u Austriji sudjelovalo 10.000 ljudi

Oko 10.000 ljudi, prema procjenama policije, okupilo se u subotu poslijepodne u Beču na prosvjedu …