Utorak , srpanj 14. 2020.
Naslovnica / Arhivske vijesti / “Mrva ljubavi” za siromašne studente

“Mrva ljubavi” za siromašne studente

Studiranje dostupno svima – upravo to je cilj izgradnje Studentskog doma sv. Majke Terezije u Mostaru
U Mostaru se gradi studentski dom za studente iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Projekt Hercegovačke franjevačke provincije, vrijedan 3,7 milijuna konvertibilnih maraka (KM), u vrijeme općenito loše ekonomske situacije, činio se kao nemoguća misija.

Iako oko izgradnje mnogi nisu imali optimistična očekivanja, dr. sc. fra Iko Skoko, gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru, ujedno i voditelj radova, o tome ima i svoju viziju. “Mnogi studenti žele studirati, pogotovo iz višečlanih obitelji, a za to nemaju mogućnosti. Želimo da se ta djeca obrazuju, da se zapošljavaju i ostaju u svojoj zemlji i da je po tom pitanju svakako trebalo nešto učiniti. Ovaj Dom počeli smo graditi doslovno bez ijedne marke, ali donatori prepoznaju njegovo značenje, vrijednost i poruku”, pojašnjava fra Iko za DW, pokazujući buduće studentske sobe.

Čak 150 studenata iz siromašnijih obitelji trebalo bi naći svoj smještaj, osigurane obroke i prostor za učenje. Očekuju se studenti ne samo iz BiH, nego i iz cijelog svijeta, a neke od soba bit će prilagođene i za studente s posebnim potrebama. Kako kaže fra Iko dobrotvorne akcije za izgradnju doma nailaze na veliki odjek, posebno i zbog interneta i društvenih mreža dok je najveći donator Republika Hrvatska s 300.000 eura upućene pomoći.

Fra Iko Skoko je uvjeren da će donacijama moći završiti i studentski dom i pučku kuhinju i centar za dijalog

“Sada traju dvije donatorske akcije, koje smo nazvali 70x70x70 i 1000×1000 – Klub darovatelja Dompes (Domus panis et spiritus – Kuća kruha i duha). Njima pozivamo 70 donatora za opremanje 70 studentskih soba kao i donatorske priloge i molimo one koji mogu darovati 1.000 KM i tako se uključiti u Klub Dompes 1000. Zahvaljujem svima, i onima koji su darovali svoju posljednju marku kao i onima koji su nam darovali svoje molitve da ustrajemo”, kaže fra Iko.

Mladi žele studirati, ali problem su financije

Već treću godinu u Mostaru studira Vlado Perić iz Gruda. Da bi studirao, mora naći smještaj u Mostaru, a o izgradnji doma za siromašnije studente kaže: “Studentima koji nemaju prevelike materijalne mogućnosti, a žele studirati, puno će značiti osiguran smještaj i obroci uz vrlo niske cijene. Možda bi bilo dobro da je dom još većega kapaciteta jer mladi žele studirati, a mnogima to onemogućavaju financije i to ih obeshrabruje.”

On smatra da cijene troškova nisu prevelike no da je, s obzirom na standard većine obitelji, student veliko opterećenje. “Ako svaki mjesec trebaju za studenta u obitelji izdvojiti i do 500 KM, ne računajući troškove studiranja, to je mnogima nedostižno”, kaže ovaj student 3. godine pedagogije.

Slično razmišljaju i budući studenti, 18-godišnjaci Ante Mitar iz Posušja i Vinko Baćak iz Tomislavgrada. Kažu da bi mogućnost studiranja trebali podjednako imati svi. “Nažalost, novac igra vrlo važnu ulogu, a Dom za siromašnije studente bit će pomoć i obiteljima i studentima”, smatraju oni.

Mrva ljubavi prema drugima

Dok mnogi mladi u BiH čekaju upravo otvaranje Doma za siromašne studente kao posljednju nadu i mogućnost za studiranje, fra Iko nastavlja s nizom neobičnih poteza.

Ovaj hercegovački fratar prošle godine je priredio pravo iznenađenje, ugostivši u Franjevačkom samostanu mostarske Židove za blagdan Pashe (Pesah), dok je ove godine među prvim posjetiteljima u otvaranju Zvonika mira nazočio i mostarski pravoslavni paroh, otac Radivoje Krulj. On to kratko komentira: “Pozvani smo na izgradnju mira jer mir nema alternativu.”

No, Studentski dom sv. Majke Terezije samo je jedan od tri velika projekta koja je Hercegovačka franjevačka provincija prošle godine započela. Uskoro se otvara i Pučka kuhinja fra Didaka Buntića i Centar za dijalog sv. Franje u Mostaru.

“Pučka kuhinja će biti otvorena za obilježavanje 100. godišnjice spašavanja djece od gladi iz Hrvatske i BiH koju je potaknuo fra Didak Buntić, a moramo se i prisjetiti da je sv. Franjo, u jeku križarskih ratova 1219. godine, otišao u Egipat razgovarati o miru. Zar to kao i posvećenost sv. Majke Terezije potrebitima nije dovoljan razlog da Centar za dijalog dobije to ime? Nadam se da ćemo ovime i mi dati svoju mrvu ljubavi prema drugima”, zaključuje fra Iko.

www.dw.com

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Dodik: Dubrovnik nikada nije pripadao Hrvatskoj, Sarajevo je za nas inozemstvo!

Povijesno i nacionalno gledano, Jugoslavija je ozbiljna podvala srpskom narodu, koji se odrekao, bukvalno, i …