Srijeda , prosinac 2. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Najava predavanja o državnim arhivima u Splitu

Najava predavanja o državnim arhivima u Splitu

Državni arhiv u Splitu i Hrvatska udruga Benedikt pozivaju Vas na predavanje

 

Radoslava Zaradića pod nazivom „Dostupnost gradiva u državnim arhivima u kontekstu donošenja novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima“,

 

koje će se održati u utorak, 7. ožujka 2017. g. s početkom u 18 sati u prostorijama Državnog arhiva u Splitu (Tvrđava Gripe), Ulica glagoljaša 18.

 

U posljednje vrijeme javnost su uzburkali medijski natpisi o prijedlozima izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojima bi se “arhivi otvorili javnosti”. Državni arhivi su javne ustanove u kulturi i dokumenti koji se u njima čuvaju dostupni su svima pod jednakim uvjetima. Samo je mali dio gradiva trenutno nedostupan. U predavanju će se prikazati kratki povijesni razvoj arhivske službe na prostoru RH i glavne djelatnosti kojima se državni arhivi bave s ciljem razbijanja predrasude o arhivima kao “mračnim i nedostupnim institucijama iz nekih prošlih vremena”. Naglasak predavanja bit će na problematici nekih prijedloga izmjena Zakona o arhivskom gradivu i arhivima kojim bi se gradivo iz razdoblja SFRJ tobože u potpunosti otvorilo javnosti.

HUB

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: U Varaždinu postavljene jasenovačke cigle, a zagrebačke zakopane u – zemlju!

Kontraverzni umjetnik Zlatko Kopljar izradio je skulpturu „K-19“ od cigli koje je, kako kaže, otkupio …