Subota , studeni 28. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE – Isplaćen im čak i regres od 472 KM

DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE – Isplaćen im čak i regres od 472 KM

Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim institucijama, zastupnicima u Parlamentu FBiH, i naravno samima sebi.
Ova informacija potvrđena je za Raport od nekoliko zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Dakle, dok većina država svijeta steže proračun, smanjuje plaće u javnom sektoru, ukida sve ono što nije nužno za isplatu  i novac preusmjerava u zdravstvene ustanove, kako bi pomogla borbu protiv koronavirusa, Vlada FBiH isplaćuje naknadu za godišnji odmor. Zanimljiva je, pri tome činjenica, da je regres isplaćen u listopadu, dakle nakon sezone godišnjih odmora.
Kako je potvrđeno za Raport, svakom uposleniku, parlamentarcu i ministru isplaćene su 472 KM. Još prije deset dana Raport je poslao upit Vladi FBiH u kojem su tražili potvrdu ove informacije kao i detaljne podatke o tome koliko je građane BiH koštao ovaj potez Vlade FBiH. Odgovor nikad nisu dobili. Prije Federalne vlade, regres je isplatila i Vlada Kantona Sarajevo. Za tu namjenu je otišlo oko 6 milijuna KM iz proračuna.
No, Republika podsjeća i na analizu i istraživanje o odgovoru bh. vlasti na korona-krizu, urađenu od bh stručnjaka, prof. dr. Ante Domazeta, prof. dr. Vjekoslava Domljana, prof. dr. Almira Pešteka imr. Faruka Hadžića u studiji ‘Održivost emigracija iz BiH’, sačinjenom potporom zaklade Friedrich Ebert Stiftung.
„Zaposleni u javnom sektoru i politička elita s visokim plaćama i privilegijama ostala je potpuno pošteđena bilo kakvih restriktivnih mjera, barem u početnoj fazi ekonomskog pada. Dok se može i prihvatiti takav pristup za uposlene sa nižim plaćama, socijalno je neprihvatljivo zadržavanje privilegiranog položaja političke elite. Ta se elita našla u prilikama da koristi dodatni obim javnog novca namijenjen državnim intervencijama na ublažavanju krize, što je dodatna prijetnja razbuktavanju korupcije i netransparentnosti njegovog korištenja novca, a za što već postoje brojne indicije navedene u nabavkama medicinskih sredstava. Jasno da će život u BiH biti teži i da će snažno poticati emigrantske aspiracije, a dobrovoljne povratke činiti nevjerojatnim. Ne treba isključivati ni socijalne nemire“, zaključak je istraživanja u analizi nekoliko bh znanstvenika o posljedicama i odgovorima bh. vlasti na korona-krizu.
/Republikainfo.com/
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Donald Trump prvi put najavio da će priznati Bidenovu pobjedu, ali pod jednim uvjetom

Donald Trump je po prvi put izjavio kako će, ukoliko Elektorski kolegij potvrdi pobjedu Joea Bidena, …