Srijeda , siječanj 22. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Nasmiješena Dubravka Šuica u 19 godina bavljenja politikom HDZ-a zaradila najmanje 5 milijuna eura

Nasmiješena Dubravka Šuica u 19 godina bavljenja politikom HDZ-a zaradila najmanje 5 milijuna eura

Hrvatska u Europski parlament šalje izabranu šaroliku družinu, njih 12-ero, koji su u posljednjih nekoliko tjedana s političkih pozornica naciju očito najuvjerljivije ubijedili da su baš oni ti koji će se srčano boriti za nacionalne interese… No, gdje ima politike, ima i novca – mantra je to koja je u hrvatskim okvirima i više nego dobro poznata, a kada govorimo o novcu i europskim foteljama tada valja duboko udahnuti, jer povlastice koje nose mandati u EU- parlamentu, u najmanju su ruku raskošne, osobito ako se sagledaju iz prizme prosječnih hrvatskih radnika i umirovljenika, čija se mjesečna primanja, na europskoj razini, mogu okarakterizirati kao – siromaštvo…

Hrvatska je odlučila – u Europski parlament šalje izabranu šaroliku družinu, njih 12-ero, koji su u posljednjih nekoliko tjedana s političkih pozornica naciju očito najuvjerljivije uvjerili da su baš oni ti, koji će se srčano boriti za – nacionalne interese… No, gdje ima politike, ima i novca – mantra je to koja je u hrvatskim okvirima i više nego dobro poznata, a kada govorimo o novcu i europskim foteljama tada valja duboko udahnuti, jer povlastice koje nose mandati u Europskom parlamentu, u najmanju su ruku raskošne, osobito ako se sagledaju iz prizme prosječnih hrvatskih radnika i umirovljenika, čija se mjesečna primanja, na europskoj razini, mogu okarakterizirati kao – siromaštvo.

Tako skromna i siromašna Hrvatska šalje 12 odabranih, spremnih za plaće od 8757 eura bruto, koje nakon oporezivanja u Belgiji iznose točno 6800 eura. Nakon što ih Hrvatska dodatno oporezuje po najvišoj stopi, na račune naših europskih zastupnika kapat će oko 4500 eura mjesečno, ali u taj iznos ne ulaze dnevnice od 320 eura. Riječ je o cifri kojom se pokrivaju troškovi smještaja u Bruxellesu, Luxembourgu ili Strasborugu gdje se održavaju plenarne sjednice, dok se prijevoz do Belgije plaća – posebno.

Zanimljivo, svi oni koji nisu ponovno izabrani na izborima za EU parlament, poput Ivana Nine Jakovčića ili Joze Radoša, imaju pravo na otpremnine, odnosno plaću u punom iznosu dok ne pronađu neki novi posao, a rok za pronalazak novog posla im je – dvije godine.

Svi odlasci novih europarlamentaraca u Bruxelles mogli bi stajati gotovo 21 milijun eura, a u to nisu uračunate plaće za svih 27 povjerenika Europske komisije. Prema pisanju europskih medija razmatra se opcija da se europskim povjerenicima daju i dodatne povlastice, poput ureda, automobila, vozača i suradnika, i to dvije godine nakon odlaska s funkcije.

No, dok se ta opcija ne razmotri, valja sagledati i dodatne povlastice koje imaju ”obični” zastupnici uz koje u pravilu idu i po dvoje plaćenih asistenata u europskim uredima, te po četvero asistenta u lokalnim uredima. Većina zastupnika koristi i pravo na stažiste, a prema podacima Transparency Internationala, 60 posto parlamentaraca, uz posao u Parlamentu, stigne se baviti i drugim poslovima, a njih 31 posto ima i dodatno plaćene poslove. Dakle, riječ je o prilično lagodnom poslu, s iznadprosječnim primanjima…

No, prije nego li naši izabrani odu u Europu odlučili smo provjeriti, što sa sobom nose i što se krije na popisu njihove imovine…

Muke mladog Resslera sa ‘Sivom sovom’

Jedan od onih koji su se domogli europske fotelje je i mladi HDZ-ovac, Karlo Ressler. Riječ je o savjetniku i bliskom suradniku predsjednika HDZ-a, Andreja Plenkovića, koji u EU parlament ulazi kao prvoplasirani HDZ-ovac s kapitalom od 52.095 glasova. Plenković je Šeksovog posinka u kampanji za europske izbore promovirao kroz slogan – „Hrvatska za generacije“, a Ressler je u medijima naglašavao kako je njegova iduća bitka, ona za plaće mladih obitelji, što bi ih trebalo odvratiti od iseljavanja. Taj budući doktor znanosti, za sada, svoj imetak nije javno obznanio.

Doduše, niti jedna zakonska regulativa to mu niti ne nalaže, ali usprkos tome tijekom kampanje svjedočili smo problemima u poslovnoj politici mladog Resslera. Naime, bio je primoran platiti kaznu jer je zanemario predavanje godišnjeg financijskog izvješća za 2016. godinu. Naime, Ressler je zanemario predati izjavu o neaktivnosti za tvrtku „Siva sova“ – pa je kao odgovorna osoba bio primoran platiti 300 kuna kazne. Riječ je o firmi koja osim troškova osnivanja, nije imala nikakvih poslovnih aktivnosti u spornoj godini, a ukupni prihodi firme za sve godine poslovanja bili su manji od 3000 kuna.

Nakon što je podmirio kaznu, Ressler je prodao „Sivu sovu“, te ju je kupoprodajnim ugovorom u cijelosti prenio na novog vlasnika u travnju ove godine. Ressler je, inače, tvrtku registrirao u Baurevoj 27 u Zagrebu, na adresi Vladimira Šeksa, a bila je registrirana za usluge prevođenja i tumača.

Osim Resslera, HDZ-ove boje u Europskom parlamentu branit će i njegova iskusna kolegica, Dubravka Šuica, kao drugoplasirana na stranačkoj listi. Šuica se u prošlom, petogodišnjem mandatu, nije pretjerano istaknula. Internet bilježi tek njeno sudjelovanje u kampanji protiv raka, no prisnost s Plenkovićem, rezultirala je da se njeno ime opet nađe na listi, oko čega, zapravo, nikada nije niti bilo – dileme.

Šuica – zgrtanje bogatstva, uz – osmijeh…

Šuica se, inače, kroz kampanju proslavila izjavom da nema većih katolika i Hrvata od kandidata s HDZ-ove liste, a prema podacima iz imovinske kartice, ta velika Hrvatica posjeduje obiteljsku vilu na Pločama u Dubrovniku, te kuće u Cavtatu i na Pelješcu. Na popisu imovine je i stan u Zagrebu, te stan na Lapadu, pa i vikendica u Risovcu u BiH. Osim toga, kroz njene se kartice provukla i jahta od 500.000 američkih dolara, te vinograd, šuma i dva auta.

Šuica je inače profesorica engleskog jezika, a do 2000. godine živjela je sa suprugom, pomorskim časnikom i kćeri, u stanu od 60-ak kvadrata na Gružu, dok se danas vrijednost njene imovine procjenjuje na oko pet milijuna eura… I sve to uz nezaobilazan – osmijeh…

Za razliku od Šuice, Tomislav Sokol je skroman dečko kojega je također promovirao šef Plenković. Kandidirao ga je zagrebački HDZ, a on im se odužio osvojivši 4518 preferencijalnih glasova, Prema imovinskoj kartici taj HDZ-ov mladi ptić, vlasnik je stana od 80 kvadrata u Zagrebu, koji je kupljen kombinacijom darovnog ugovora, prodajom imovine i kreditom od 60 tisuća eura. Tako mu u konačnici nekretnina vrijedi 1,25 milijuna kuna. Vlasnik je dva desetljeća stare opel astre, a njegovo ime spominjalo se u kontekstu nikad razjašnjenog predizbornog incidenta i fizičkog obračuna na zagrebačkom Kuniščaku, koncem 2015. godine.

Premda popis imovine Željane Zovko nije poznat, za ovu bi se HDZ-ovu uzdanicu iz BiH, ipak moglo reći da je svoj mandat u Parlamentu zaslužila. Ta nova, stara zastupnica, u EU parlament ušla je kao zamjena kada su se s briselskih pozornica vratili Davor Ivo Stier i Andrej Plenković. Bila je zamjena Plenkoviću u Parlamentu kao kandidatkinja HDZ-a BiH. Riječ je o profesorici francuskog jezika, koja je zanat brusila i kao članica Predsjedništva BiH, a bila je ambasadorica te zemlje u Španjolskoj, Francuskoj i Italiji, a Hrvati iz BiH tvrde kako se u EP-u založila za otvaranje tema o njihovim pravima u toj zemlji.

I slavonska ‘Nutella’ ide dalje…

Lista na kojoj se našla SDP-ova Slavonka, Biljana Borzan, sasvim je sigurno Davoru Bernardiću vratila osmijeh na lice, što ne čudi s obzirom da su ti njegovi, prije izbora potpuni autsajderi, osvojili za stranku vrlo značajna četiri mandata. Borzan, koja je u Hrvatskoj najpoznatija po „Nutelli“, u imovinskoj kartici navodi dva automobila, paket HT-ovih dionica vrijedan oko 20 tisuća kuna, a sa suprugom liječnikom kupila je stan u Zagrebu od 45 kvadrata, te garažu. Borzan je inače SDP-ova rekorderka po broju preferencijalnih glasova, što je posve očekivano jer, objektivno rečeno, riječ je o ženi kojoj kampanja nije niti bila potrebna, budući da je u EU parlamentu pet godina savjesno radila svoj posao vodeći bitku s korporacijama za kvalitetu hrane, koju je u konačnici i dobila, izjednačivši pritom kvalitetu proizvoda koji se lansiraju na zapad i istok Europe.

Samozatajni Tonino Picula, tijekom prošlog mandata u Europskom parlamentu izgradio je prijateljski odnos s bivšim HDZ-ovim zastupnikom, Davorom Ivom Stierom, a sada je, pak, svoj trud u Parlamentu okrunio – novim mandatom. Picula i po popisu imovine spada u skupinu skromnijih, pa tako posjeduje tek citroen C5, stan u Velikog Gorici od 36,2 m2, a prema posljednjoj kartici, tu je i nedovršenih 67 kvadrata u Šibeniku. Uštedio je oko 30 tisuća eura, 8580 dolara, te još dodatnih 4397,65 eura. Picula se inače spominje i kao jedan od potencijalnih SDP-ovih kandidata za predsjednika stranke, ali vrijeme će pokazati koliko u toj teoriji ima istine.

U skupinu potencijalnih predsjednika SDP-a, spada i Fred Matić, bivši ministar branitelja koji se sada također domogao EU parlamenta. On, pak, u imovinskoj kartici, navodi stan u Zagrebu od 91 m2, vrijedan 980.000 kuna, s pratećom garažom. Matić se vozi u peugeotu 3008 iz 2010. godine, procijenjenom na 70 tisuća kuna, dok mu bračna družica posjeduje suzuki od 40.000 kuna. Bivši ministar branitelja osvojio je neloših 6,64 posto glasova, a tijekom kampanje svom je imenu pridodao nadimak Fred, kako bi ga njegovi birači – lakše prepoznali. On spada u skupinu rijetkih Milanovićevih ministara, koji uživaju Bernardićevo povjerenje, što potvrđuje činjenica da se našao na ovoj listi za europarlament. SDP ga je postavio i na poziciju potpredsjednika Kluba zastupnika, a bio je i savjetnik bivšem predsjedniku, Ivi Josipoviću.

Dobro situirana ‘ Hrvatska ruža’…

Ako je nekome „grah dobro pao“, tada je to sigurno SDP-ova, Romana Jerković, zastupnica i članica Predsjedništva stranke, koja uživa ogromne Bernardićeve simpatije. Ova relativno nepoznata znanstvenica, u medijima se svojedobno našla zbog nepravilnosti oko imovinske kartice. Naime, na popis imovine nije upisala nekretninu koju je koncem 2014. godine kupio njezin suprug, Jadranko Barišić, za 693 tisuća kuna od Grada Umaga. I dok su ju predstavnici medija opisivali kao jednu od najskromnijih hrvatskih političarki, Novi list je otkrio da u imovinskoj kartici nije navela tu spornu nekretninu za koju je umaško Gradsko vijeće raspisalo natječaj u studenom 2014. godine.

”Da istina je, suprug me je nakon članka u novinama, dan prije mojeg puta u Istanbul, upozorio da novinar nije spomenuo zemlju u Istri. Sutra se vraćam i odmah ću kontaktirati Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa”, objašnjavala je Jerković tada tu nepravilnost, ali zanimljiv je i podatak kako to zemljište nije bilo navedeno niti u imovinskoj kartici koju je predala u razdoblju od 2011. do 2015. godine. I u toj kartici, u rubrici podaci o nekretninama, upisano je – „ne postoji“ – premda je zemljište u Istri kupljeno godinu dana ranije. Bilo kako bilo, ta je afera zaboravljena, a Jerković, koja je osvojila svega 0,68 posto glasova, odlazi u Bruxelles. Ona je, inače, diplomirala na riječkom Medicinskom fakultetu, a u Rijeci je bila i dogradonačelnica. Radi kao sveučilišna profesorica u trajnom zvanju na Zavodu za anatomiju u Rijeci, te je jedna od autorica zdravstvenog programa SDP-a. U Milanovićevoj eri bila je predsjednica Glavnog odbora SDP-a.

Ako je netko zasluženo osvojio još jedan mandat, tada je to naša najaktivnija eurozastupnica, Ruža Tomašić, svojevrsna heroina hrvatske desnice, iza koje su se našli njeni Hrvatski suverenisti, čiju je listu predvodila. Tomašić je, inače, kada je o imovini riječ, sasvim solidno situirana – uz građevinsko zemljište od 770 tisuća kuna, te maslinik, suvlasnica je kuće s okućnicom od 326 kvadrata u Smokvici, procjenjene na 4,5 milijuna kuna. „Hrvatska ruža“, kako joj simpatizeri od milja laskaju, apsolutna je pobjednica ovih izbora, jer je njeno ime na glasačkom listiću zaokružilo čak 68.633 birača.

Bogati veleposjednik Valter Flego

Srca birača osvojio je i sudac Mislav Kolakušić sa 68.056 glasova. Njegova imovina također nije javno poznata, ali poznato je da je tek pred kraj kampanje podnio ostavku i napustio sudačku dužnost.

Gdje su se sakrili kandidati Živog zida? To se pitala i novinarska svita u izbornoj noći, a iako ih novinari nisu mogli naći, birači su im dodijelili jedan europski mandat, koji pripada Ivanu Viliboru Sinčiću, posljednjem s njihove liste. Sinčić, inače, kada je o imovini riječ, posjeduje kuću s okućnicom od 1051 m2 u elitnoj zagrebačkoj četvrti Markuševac, no iako je osvojio više od 18 tisuća glasova, Živi zid bi u EP mogao poslati Tihomira Lukanića ili Branimira Bunjca.

Nositelj liste Amsterdamske koalcije, Valter Flego, koji se tako strastveno zahvaljivao svima na svom izboru za Bruxelles, istarski je župan, a kako to obično u Istri ide, za sobom vuče i jako dobar imetak – suvlasnik je kuće u Buzetu vrijedne tri milijuna kuna, vlasnik je triju građevinskih zemljišta vrijednih 1,680.000 kuna, posjeduje i šume i oranice u Hrvatskoj vrijedne oko 830 tisuća kuna, a suvlasnik je i šume u Sloveniji koju je naslijedio od majke Slovenke.

Autor: Iva Međugorac / Dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Nažalost. Prva epizoda o Tuđmanu ne obećava mnogo

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u ponedjeljak, 20. siječnja na svom Prvom programu počela je s prikazivanjem …