Srijeda , siječanj 16. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / ‘Natankajte’ se danas, sutra će biti mnogo skuplje – 10 maraka na 50 litara

‘Natankajte’ se danas, sutra će biti mnogo skuplje – 10 maraka na 50 litara

Još danas na benzinskim crpkama u BiH imate priliku nasuti gorivo u vašeg limenog ljubimca po starim, nižim, cijenama. Ukoliko danas naspete 50 litara benzina, to će vas koštati 10 KM jeftinije nego sutra.

Set zakona o akcizama koji je mjesecima bio jedna od glavnih tema bh. političara, sutra će zasigurno biti top tema i među svim građanima Bosne i Hercegovine koji politiku ne prate sa velikom pozornošću.

Razlog za to je poskupljenje nafte i naftnih derivata koje će se na benzinskim crpkama dogoditi 1. veljače 2018. godine. Zahtjev za promjenu cijena do danas je podnijelo više od 500 benzinskih crpki od blizu 650 na području FBiH.

Zanimljivo, neke tvrtke u BiH su proteklih dana, prije stupanja na snagu izmjena Zakona o akcizama, odlučile promijeniti cijene svojih proizvoda i poskupjeti dizel i benzin za 0,05 KM – prije novog poskupljenja.

Ukoliko želimo objasniti na običnom primjeru, recimo da će vozač automobila za pun rezervoar od 50 litara danas, 31. siječnja 2018. godine izdvojiti 98 KM, ukoliko se računa da litar benzina iznosi 1,96 KM. 24 sata poslije, prvog dana u veljači za 50 litara trebati će izdvojiti čak 10 KM više.

Dizel i benzin će na crpkama širom BiH biti skuplji za najmanje 20 feninga, što je direktna posljedica usvojenog teksta izmjena Zakona o akcizama koji predviđa da se umjesto dosadašnjih 0,10 KM po litru poveća za 0,15 KM po litru goriva.

”Srž priče o akcizama”

Kako se saznaje, tvrtke koje trguju naftom i naftnim derivatima u entitetu Federacija BiH cijene na benzinskim crpkama će povećati za 20 do 25 feninga. U taj iznos je uključeno povećanje za 0,15 KM plus PDV što iznosi 0,18 KM, ali će se cijena zaokružiti na 0,20 KM.

Poskupjeti će i plin na pumpama za 0,40 KM u FBiH čija cijena trenutno iznos oko 0,80 KM zavisno od kompanije. Nova cijena iznosit će oko 1,20 KM.

U entitetu Republika Srpska situacija je identična. U Banja Luci je cijena benzina prije pet dana je iznosila oko 1,94 KM dok je danas 1,97 KM. Sutra će i u RS-u gorivo poskupjeti za 0,20 KM.

Tako će benzin od 1. veljače u RS-u iznositi oko 2,17 KM, a dizel oko 2,25 KM. Plin će sa oko 0,90 KM poskupjeti na 1,20 KM.

Dodatno opterećenje i novi izdaci za građane donijet će nove kilometre autocesta, obećali su bh. političari nakon usvajanja izmjena Zakona o akcizama.

“Bilo je pitanje trebali li napraviti graditi tu autocestu ili ne. Entitetska poduzeća za gradnju autocesta su od kreditora ocjenjeni kao kreditno nesposobni. Došlo je do zamrzavanja svih kredita koji su bili u fazi ugovaranja i ugovoreni. Svugdje se tražilo osiguranje. Ovaj dodatni prihod od akciza neće ići za izgradnju autocesta. On je sigurnost da će krediti koji će postati efektivni biti vraćani. To je sva suština priče o akcizama”, rekao je ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda za N1.

Na benzinskim crpkama širom BiH očekuju se velike gužve jer će građani, kao i ranijih godina kada su najavljena poskupljenja, požuriti da po staroj cijeni natoče pun rezervoar goriva.

(Izvor: N1 BiH)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Većina braniteljskih udruga jedva preživljava, nemaju ni za vijence

U svim krajevima Republike Hrvatske osnovano je na stotine Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, tako …