Ponedjeljak , studeni 23. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Neki ne traže posao a na listi su nezaposlenih!?

Neki ne traže posao a na listi su nezaposlenih!?

Upravni odbor Udruge gospodarstvenika Posušje imao je zanimljiv sastanak na kojem su, između ostalih tema, razgovarali i o problemu traženja radnika na listi Službe za zapošljavanje. Rečeno je kako broj nezaposlenih na službi za zapošljavanje ne odgovara stvarnom stanju tražitelja zaposlenja ni po broju ni po struci.

Dakle, oni sa lista nezaposlenih zapravo ne traže posao već su na popisu iz nekih drugih razloga, kako objašnjavaju iz udruge a prenosi Večernji list. Zato će udruga tražiti od Službe za zapošljavanje da malo pročisti popis nezaposlenih.

Najprije da se osvrnemo malo na Službu za zapošljavanje, kako u Posušju tako i u Županiji Zapadno-hercegovačkoj. Svugdje, zapravo. Kao prvo, ta ustanova ne služi samo za zapošljavanje nezaposlenih, i to posrednim putom, od potencijalnog poslodavca do potencijalnog radnika. To jest, oni koji rade u službi mogu staviti obavijest o tome da se traži radnik samo ako neka proizvodna ili uslužna djelatnost bude tražena na tržištu rada. Ne mogu oni nikoga zaposliti ako nema potrebe za radnom snagom.

S kolikim se to entuzijazmom događa, to da će netko iz Službe zvati nekog sa liste nezaposlenih, nije tema današnje priče. Kod nas se svakako kaže da ti nitko neće posao darovati niti će te zvati. Treba se za posao izboriti, izmoliti, kupiti ili nešto slično kako se radi po dobro uhodanom BiH i sličnim sistemima.

Nadalje, istina je što kažu posuški gospodarstvenici, da se mnogi nalaze na listi nezaposlenih iz drugih razloga. No, znate što, brojni nezaposleni imaju zdravstveno osiguranje upravo zahvaljujući tome što se nalaze na listi nezaposlenih Službe za zapošljavanje i to zdravstveno osiguranje je jedan od glavnih razloga (ako ne glavni) što se redovno javljaju i žele biti u sustavu. Stoga, brisanjem takvih bi im izbrisali i to zdravstveno osiguranje i prava koja imaju s njim. Zato bi to „pročišćavanje“ popisa kojega traže ili će tražiti posuški gospodarstvenici u Službi za zapošljavanje bilo i kršenje ljudskih prava.

Postoji i neutemeljena stigma kojom se obilježi onaj koji traži posao. Ona kaže – Vidi njega, traži posao a moli Boga da ga ne nađe. S druge strane, i ima nešto istine u tome, onaj tko želi raditi, naći će posao jer posla, zamislite – uvijek ima. No, je li svaki posao za svakoga?

Netko možda zbog prometne nesreće i njenih posljedica nije više za ‘bauštele’. Netko je možda vrsni konobar koji govori francuski ali se traži poznavanje engleskog. Treći je pak završio strojarstvo ali se za mjesto po njegovoj želji traži pravo ili ekonomija. Kod nas svakako brojni rade izvan svoje struke odnosno zanimanja.

Ovakvi, što ozbiljni što neozbiljni primjeri, što stvarni što imaginarni razlozi, postoje na tržištu (ne)rada. Ali stvarni razlog brisanja sa liste nezaposlenih, prema uvjetima i pravilima koji su na snazi i koje je netko propisao, ipak, ne postoji, sve dok se ponaša prema tim uvjetima i propisima odobrenim zakonom.

Dosta je mladih nakon završetka školovanja preko Službe za zapošljavanje ostvarilo pravo na pripravnički staž u trajanju jedne godine. U tom periodu upisali su godinu radnog staža u radnoj knjižici, stekli iskustvo kako je to tražiti posao i, ako ništa drugo, nastavilo sa korištenjem spomenutog zdravstvenog osiguranja koje može zatrebati, ne daj Bože nesreće. Stoga, neka nama Službe i imena na listama. Barem zbog toga zdravstvenog, ponoviti je važno.

dnevno.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Preminuo Mustafa Nadarević

Musatafa Nadarević poznati bh. glumac preminuo je nakon duge borbe sa teškom bolešću u 77. …