Utorak , ožujak 9. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Nema pomaka u dogovoru Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva

Nema pomaka u dogovoru Vlade HNŽ-a i sindikata zdravstva

Ni nakon današnjeg, drugog sastanka pregovaračkih timova sindikata zdravstva i vlade HNŽ-a nije postignut dogovor o novom kolektivnom ugovoru zaposlenih u zdravstvu HNŽ-a.

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika u SKB-u Mostar Ivica Anić, istaknuo je razočaranost sastankom te je rekao da vladim pregovarački tim nije dao nikakvu ponudu sindikatu te da su samo ostali pri svojim stajalištima braneći ono što su sindikatima već ponudili.

Predsjednik Nezavisnog strukovnog sindikata radnika u zdravstvu HNŽ-a Dalibor Vuković, podsjetio je kako je Vlada HNŽ-a ranije ponudila povećanje plaće u postotcima, dok sindikati traži povećanje koeficijenta.

“Vlada ostaje pri svom prijedlogu, a to je povećanje plaće u postotcima što nije isto kao povećanje koeficijenata, odnosno nije u skladu s Kolektivnim ugovorom liječnika stomatologije i medicine”, rekao je Vuković, istaknuvši da bi povećanje plaće u postotku za zdravstvene radnike značilo puno manje od povećanja koeficijenata.

“Mi ostajemo pri svojim zahtjevima, a to je potpuno izjednačenje koeficijenata, kao i u Kolektivnom ugovoru liječnika stomatologije i medicine”, rekao je Vuković, kazavši kako se generalni štrajk nastavlja.

Čelnici sindikata navode da su sa županijskim ministrom financija dogovorili sastanak ekonomskog tima kako bi se pokušao pronaći rješenje jer se u svemu, kako su istaknuli, dijametralno razilaze stajališta. Sljedeći sastanak pregovaračkih timova vlade i sindikata zakazan je za četvrtak, 25. veljače, a iz sindikata napominju kako će pregovori propasti ako se dogovor ne postigne do kraja veljače. Nezavisni strukovni sindikat radnika u zdravstvu HNŽ-a i Neovisni sindikat zaposlenika SKB-a Mostar, s ukupno oko 2.500 članova od 10. prosinca prošle godine u generalnom su štrajku. Od tog dana zaustalvjeni su svi hladni programi za pacijente, specijalistički pregledi, za pacijente.

Vlada HNŽ: Županijski sud uvažio žalbu vlade – Ostaje na snazi zabrana štrajka u zdravstvenim ustanovama

Danas je iz Vlade HNŽ-a priopćeno da je Županijski sud u Mostaru uvažilo žalbu Županijskog pravobraniteljstva te da, s obzirom na to, ostaje na snazi zabrana štrajka u zdravstvenim ustanovama HNŽ-a.

“Županijsko javno pravobraniteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije izvjestilo je danas kako je zaprimilo rješenje Županijskog suda u Mostaru od 11. 2. 2021. godine kojim je uvažena žalba, ukinuto prvostupanjsko rješenje od 29. 12. 2020. godine i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovni postupak. S obzirom na tu činjenicu, na snazi je Rješenje Općinskog suda u Mostaru od 14. 12. 2020. godine kojim je određena privremena mjera osiguranja i Nezavisnom sindikatu zaposlenika SKB Mostar zabranjeno organiziranje i provedba štrajka u zdravstvenim ustanovama u HNŽ. Privremena mjera ostaje na snazi dok sud u ponovnom postupku ne odluči drukčije”, priopćeno je iz Vlade HNŽ-a.

Nakon ovog priopćenja iz Vlade pristigla je i žurna reakcija od sindikata zdravstvenih radnika koji su naglasili kako Vlada HNŽ obmanjuje javnost informacijom da je sud zabraio štrajk te da Vlada pogrešno tumači odluku Županijskog suda.

“S obzirom na to da ne postoji odluka o mjeri osiguranja kojom se zabranjuje štrajk, odnosno, da postoje Odluka u drugom predmetu da je mjera osiguranja – zabrane štrajka neosnovana, još jednom predlažemo Vladi HNŽ/K da prvo pročita Odluke suda”, reagirali su iz odvjetničkog tima Nezavisnog sindikata zaposlenika SKB-a Mostara.

republikainfo.com

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

DR. STIPE KUTLEŠA: “Covid je postao ideologija gora od komunizma i fašizma!”

Covid nije samo medicinski fenomen, što bi trebao biti, nego je covid prešao granice medicine …