Srijeda , srpanj 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / NI U KENIJI NE MOŽE ŠTO MOŽE U BiH Vlasti u Keniji tuže direktore GP Put zbog duga od 2 milijuna KM

NI U KENIJI NE MOŽE ŠTO MOŽE U BiH Vlasti u Keniji tuže direktore GP Put zbog duga od 2 milijuna KM

Kenijske vlasti terete Eseda Bećirevića i Adnana Terzića zbog dugovanja od 1.275.996,92 američkih dolara, 2.270.152,21 KM, od kredita Banke Afrike Kenija podignutog 2014. godine. Aktualni direktor Autocesta FBiH Adnan Terzić ističe da je riječ o procesu koji se vodi protiv tvrtke GP Put d.d. Sarajevo u kojoj je bio direktor, a ne protiv njega osobno.

Predviđena je šestomjesečna kazna zatvora zbog kršenja njihovih zakona, u periodu od 1. siječnja 2015. godine do 31. prosinca 2016. godine. Uz dvojac Bećirević i Terzić tereti se i tvrtka Put-Sarajevo General Engineering zbog nepoštivanja rokova dogovorene gradnje.

Prvooptuženoj, tvrtci Put-Sarajevo General Engineering, također se stavlja na teret da nije ispoštovala ugovor s Kenijskim nacionalnim autocestama i Kenijskim seoskim putevima, prvenstveno zbog dugovanja.

Također ih se tereti da su odbili pridržavati se ugovorenih rokova, da nisu dostavljali potvrdu o tokovima gradnje, kao i zbog prikrivenih uplata u periodu od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. godine.

Ovim povodom kontaktirali smo veleposlanika BiH u Egiptu Duška Stojanovića koji nerezidentno pokriva i Republiku Keniju.

“Veleposlanstvo BiH u Kairu, koja nerezidentno pokriva Republiku Keniju, je upoznata o predmetnom slučaju, ali nema ovlasti da ga komentira jer se radi o sudskom procesu”, kazao nam je Stojanović.

Aktualni direktor Javnog poduzeća Autoceste FBiH Adnan Terzić, koji je optužen u procesu koji se vodi u Keniji, rekao je u razgovoru za Klix.ba da je riječ o “čistom poslovanju tvrtke GP Put d.d. Sarajevo u kojoj je obnašao dužnost direktora 2014. godine”.

“Pogon u Keniji je uzeo kredit za robu i nije uzeo novac, već je banka platila dobavljaču bitumen. Da bi dali kredit tražili su da ured iz Sarajeva da jamstvo za pokriće, odnosno da se potpišemo tadašnji direktor i ja”, kazao je Terzić.

Dodao je da je riječ o civilnoj parnici između banke i Put-Sarajevo General Engineering kompanije koja je pokrenuta u ožujku.

“Jedna druga tvrtka preuzima pogon tako da je stvar u tome da te potpise i garancije koje smo dali tadašnji direktor i ja zamijene novi. Taj proces je u tijeku i svi oni zahtjevi prema informacijama koje imam su odbačeni. Mene to apsolutno ne zabrinjava”, rekao je Terzić.

Ipak, posebno problematičnim smatra da se priča o procesu u Keniji stavlja na dnevni red u trenutku imenovanja Uprave JP Autoceste FBiH i njega na poziciju direktora.

“Zabrinjava me i da se to stavlja na dnevni red u vrijeme kada smo podmirili i sredili odnose s Europskom investicijskom bankom te dobili novih 100 milijuna. Neko to sada problematizira i pokušava od toga napraviti priču. Očito da u BiH jedino ne smiješ bit uspješan”, zaključio je Terzić.

(Izvor: Klix.ba)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ekskluzivno: Hvarski biskup Petar Palić umjesto Ratka Perića!

U posljednjih desetak godina iz BiH je imenovano osam biskupa koji su preuzeli vođenje važnih …