Srijeda , siječanj 16. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Nitko ne zna tko i kako kupuje nekretnine

Nitko ne zna tko i kako kupuje nekretnine

To je moguće samo u Bosni i Hercegovine i nigdje više – državne i entitetske institucije pojma nemaju koliko je nekretnina, uključujući i zemljište, prodano, tko ih je i pod kojim uvjetima kupio!

Službeni razlog – to nije u njihovoj nadležnosti! Što se zapravo događa?

Kopije odgovora

Lazar Prodanović, zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamenta BiH u veljači ove godine postavio je pitanje o trgovini nekretninama i budući nije dobio odgovor, ponovio ga je za zasjedanju Parlamenta BiH prošlog mjeseca zatraživši podatke od Vijeća ministara.

‘Posjedujete li informaciju koliki je broj nekretnina kojim su raspolagale i raspolažu lokalne zajednice u BiH, a tu mislim na imovinu, prodan nepoznatim vlasnicima, koje su to lokalne zajednice i koja pravobraniteljstva su dala pozitivna mišljenja za prodaju? U BiH su na tisuće hektara zemljišta prodane fiktivnim firmama. Kakav je stav lokalnih zajednica, načelnika općina, gradonačelnika, skupština i pravobraniteljstava o tome’.

Tako glasi pitanje zastupnika Prodanovića, a odgovor koji mu je preko Vijeća ministara stigao od Ministarstva sigurnosti BiH ništa ne govori.

Naime, Ministarstvo sigurnosti priopćava da je zatražilo relevantne podatke od Pravobraniteljstva BiH, Federalne uprave policije, MUP-a Republike Srpske, Policije Brčko Distrikta, državne Službe za poslove sa strancima, Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosne agencije (0SA).

– S obzirom na osjetljivosti delikatnost pitanja kojeg ste postavili, dostavljamo kopije odgovora koji su nam stigli – stoji u dopisu Ministarstva sigurnosti uz napomenu:

– Od Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske odgovore nismo dobili.

Nemaju nadležnost

U pismenom odgovoru Pravobraniteljstva BiH koje je potpisao vd. Pravobranitelj Mlađen Mandić piše kako ta institucija „nema ovlaštenja da daje pozitivna ili negativna mišljenja u vezi s knjiženjem državne imovine na lokalne zajednice“.

– Poznato nam je da postoje određeni zahtjevi za knjiženje državne imovine ili je već uknjižena na pravna ili fizička lica. Uložili smo žalbe na svaki zahtjev i u većini slučajeva uspjeli smo to spriječiti – priopćilo je Pravobraniteljstvo BiH ne navodeći nikakve detalje niti konkretne slučajeve.

Odgovor Dragana Lukača, direktora Federalne uprave policije, je kratak: „Ne raspolažemo takvim informacijama jer FUP nije nadležan za prodaju nekretnina niti ima utjecaja na odluke skupština lokalnih zajednica“.

Šef Policije Brčko Distrikta Goran Pisić zatražio je informaciju od Dejana Karana, v.d. direktora Kancelarije za upravljanje javnom imovinom i proslijedio je Ministarstvu sigurnosti i Vijeću ministara. Karan kaže da je u Brčko Distriktu zaključivanje ugovora s nepoznatim licima ili fiktivnim firmama nemoguće jer se identitet svakog kupca mora dokazati.

U odgovoru direktora državne Službe za poslove sa strancima Slobodana Ujića kaže se kako je ta institucija provela akciju „Nekretnine“ i „o svim utvrđenim činjenicama i operativnim podacima obavijestili smo Tužiteljstvo BiH, SIPA- u i entitetske porezne uprave“.

– Služba za poslove sa strancima ne raspolaže podatkom o broju prodane imovine niti informacijama ko su vlasnici nekretnina koje su prodale lokalne zajednice – navodi Ujić.

– Agencija za istrage i zaštitu, s obzirom na svoje nadležnosti, ne raspolaže traženim informacijama – stoji u odgovoru Perice Stanića, direktora SIPA-e.

–  Obavještajno sigurnosna agencija BiH ne raspolaže novim podacima – kaže se u odgovoru Osmana Mehmedagića, direktora OSA-e.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Većina braniteljskih udruga jedva preživljava, nemaju ni za vijence

U svim krajevima Republike Hrvatske osnovano je na stotine Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, tako …