Nedjelja , studeni 1. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Njemačka spremna pomoći BiH u stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata

Njemačka spremna pomoći BiH u stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata

Delegacija Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice i Ministarstva sigurnosti predvođena ministricom Semihom Borovac održala je radni sastanak o izazovima povećanog priliva migranata u našu zemlju s visokom delegacijom Savezne Republike Njemačke, a koju je delegirala savezna kancelarka Angela Merkel.

Njemačku delegaciju predvodio je Stephan Mayer, parlamentarni državni tajnik iz Ministarstva unutršnjih poslova i član Bundestaga, a u delegaciji su bili: član Bundestaga i bivši savezni ministar Christian Schmidt, bivši savezni ministar i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schwarz-Schilling, rukovoditeljica Odjela za politiku migracija i izbjeglica Britta Behrendt, predsjednik organizacije Technisches Hilfswerk lbrecht Broemme…

Mayer je naglasio kako je cilj SR Njemačke da se uspostavi kontrola i upravljanje migrantskom situacijom te pokušaju regulirati i reducirati ilegalne migracije. U tom smislu, naveo je Mayer, pored pomoći Europske komisije, Vlada SR Njemačke je spremna ponuditi još intenzivniju bilateralnu suradnju i podršku, posebno Graničnoj policiji BiH u smislu osiguravanja granica. Naglasio je kako je vodeći princip Vlade SR Njemačke da se prema migrantima humano ophodi bez obzira na njihov status.

Pozdravljena je odluka Vlade Federacije BiH kojom se osiguravaju dodatne dvije lokacije za alternativni smještaj migranata u kasarnama u Blažuju i Ljubače kod Tuzle. Predstavnici SR Njemačke zatražili su podatke o potrebama za njihovo opremanje kako bi se THW što prije izjasnio o načinu na koji može doprinijeti stvaranju humanih uvjeta za smještaj migranata.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić je naglasio kako je BiH učinila mnogo na planu evidencije i uzimanja biometrijskih podataka migranata podcrtavajući da Služba i Granična policija nisu dobili dodatna sredstva za rad. Dodao je kako je u prethodne dvije godine kroz BiH prošlo više od 52.000 migranata te da je među njima evidentirano i više od 20 osoba koje su proglašene prijetnjom po nacionalnu sigurnost i vraćene u matične zemlje, a što je doprinijelo sigurnosti ne samo BiH i regije nego i Europske unije.

Autor: Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

DOK NAROD PATI POLITIČARI ZADRŽALI PRIVILEGIJE – Isplaćen im čak i regres od 472 KM

Vlada Federacije BiH na jednoj od prošlih sjednica odobrila isplatu regresa za uposlenike u federalnim …