Subota , kolovoz 15. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Ograničava se uporaba duhana u BiH, jer nas u svemu približavaju EU osim u visini plaća!

Ograničava se uporaba duhana u BiH, jer nas u svemu približavaju EU osim u visini plaća!

Parlament Federacije BiH bio je domaćin radionice na temu „Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje“.

S globalnim trendovima, regionalnim i nacionalnim politikama kontrole uporabe duhana, posebice ekonomskim pokazateljima, članove Kolegija oba doma Parlamenta Federacije BiH predvođene Lidijom Bradara, predsjedateljicom Doma naroda Parlamenta F BiH kao i predstavnike federalnog ministarstva zdravstva upoznali su predstavnici Delegacije Europske unije u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH, Sinno Khaldoun, zamjenik šefa Delegacije, Emanuel Salinas, direktor Svjetske banke za BiH, Vikotor Stefan Olsaszky direktor Svjetske zdravstvene organizacije za BiH, Andrea Rauber Saxer veleposlanica Švicarske u BiH te predstavnici drugih relevantnih međunarodnih organizacija koje se bave istraživanjima o učincima kontrole i ograničene uporabe duhana u europskim i državama svijeta.

Ova radionica, općenito prenošenje iskustava i konstantna komunikacija svih zainteresiranih strana, ključni su u proceduri donošenja bilo kojeg novog.

duhanari2-l-12102017

„Budući da je riječ o zakonu iz podijeljene nadležnosti, u postupku smo i pribavljanja mišljenja županijskih skupština kao i organiziranja javnih rasprava koja su nam pokazale i kako je mehanizam koordinacije na razini Federaciije BiH zaživio u punom kapacitetu. Cilj nam je dobiti što kvalitetnije i provodivo zakonsko rješenje koje neće biti na štetu bilo skupine građana“ – istaknula je ovom prilikom predsjedateljica Bradara.

Na radionici su se između ostaloga moglo čuti kako su iskustva zemalja koje su već ograničile uporabu duhana izrazito pozitivna. U mnogima od njih bilo je otpora donošenju zakona koji ograničavaju pušenje kao što ih ima i u Federaciji BiH, ali su nakon određenog razdoblja primjene i najvatreniji protivnici shvatili kako im je zakon donio niz prednosti.

duhanari3-l-12102017

Iste se prije svega ogledaju u boljoj zdravstvenoj slici stanovništva koja je sa sobom donijela bolju radnu produktivnost i uštede u zdravstvenom sektoru što je za posljedicu imalo i ekonomski rast. Štetu nisu pretrpjeli ni ugostiteljski objekti čiji je promet čak porastao, a i duhanska industrija u ovakvim zemljama i dalje bilježi dobre poslovne rezultate.

Iskustva su to Švicarske, Irske, Rumunjske pa čak i Turske čiji stanovnici su tradiocionalno u velikom postotku pušaći, kao i u BiH, odnosno Federaciji BiH u kojoj 44 posto odraslog stanovništva puši.

Predloženi zakon, koji su oba doma usvojila u formi nacrta, između ostaloga podrazumijeva donošenje zakona koji bi ograničio pušenje, odnosno zabranio ga u zatvorenom javnom prostoru, automobilima u kojemu se prevoze djeca i mladi te udaljio mjesta na kojima se prodaju duhanski proizvodi od obrazovnih institucija. Uređenje ove oblasti je i jedna od obaveza BiH na njezinom europskom putu.

duhanari4-l-12102017

Nacrt zakona o kontroli i ograničenoj uporabi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje predstavnici međunarodnih organizacija na čelu s Degeacijom EU u BiH ocijenili su odličnim zakonskim rješenjem čijim bi donošenjem BiH bila korak bliže EU. Izražena je spremnost organiziranja ovakvih radionica ne samo za parlamentarce već i primjerice medije kako bi javnost imala što više informacija o zakonu o kojemu postoje potpuno različita mišljenja i stavovi, od izrazito pozitivnih do negativnih.

Autor: Danijel Ivanković / Dnevno.ba
glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Kakav je portal Faktograf i zašto se umjesto provjerom činjenica bavi svjetonazorskim neistomišljenicima?

GONG-ov portal Faktgraf.hr u zadnjih 15-ak dana podnio je prijave za čak tri članka objavljena …