Srijeda , kolovoz 12. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Okršaj Plenkovića i Orepića: Prouzročili ste potpunu političku nestabilnost

Okršaj Plenkovića i Orepića: Prouzročili ste potpunu političku nestabilnost

Na dnevnom redu sabora je i aktualno prijepodne u kojem bi 39 zastupnika premijeru i članovima vlade trebala postaviti pitanja.

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Tijek događanja:

11:00 Gordan Maras (SDP) premijeru je poručio kako se ponaša kao da je sve normalno

“Nalazimo se u bizarnoj situaciji. Pravite se kao da sve funkcionira normalno, a ništa nije normalno u političkom životu. 41 dan nemate većinu ni vladu. Hoćete sve ministre posmjenjivati. Hrvatska ne ide u dobrom smjeru. Što vi radite? Srušili ste Vladu i izazvali političku nestabilnost zbog jednog čovjeka, ministra Marića. Političkom trgovinom želite osigurati svoju stolicu. To nisu radili ni Sanader ni Karamarko. Građani ne žele muljanje ispod stola. Je li vam neugodno zbog toga”, kazao je Maras.

“Vi ste meni najdraži zastupnik i to znate gospodine Maras. Pitate li me ovo kao pobornik HGS-a u Splitu ili kao SDP-ovac. Nisam siguran koga vi zastupate. Ljudi u Splitu bi to voljeli znati”, kazao je Plenković.

10: 59 Orepić je kazao kako je Plenković uzurpirao vlast smjenom ministra.

“Uzeli ste ulogu mandatara da odlučujete kad će biti izbori. Vaš mandat je upitan“, kazao je Orepić.

10:57  “Mogao samo kapitalizirati rezultat lokalnih izbora i odmah ići na izbore, ali nisam to učinio. Možemo sutra ići na izbore pa da se Bulj opet kandidira za župana“, kazao je Plenković.

10:53Je li neodgovorno biti protiv svog kolege ministra. To se zove politička presuda bez da se čuje druga strana. To što ste napravili nikad se nije dogodilo. Sjedili ste pored kolege godinu i pol dana. Stekao sam dojam da ste imali dobar odnos. Niste imali nikakav problem. Vi ste donijeli političku kvalifikaciju bez ikakve provjere. Zamjena teza vam ne prolazi što se vidi i po lokalnim izborima. Jesu li izabrani vaši župani možda. MUP funkcionira normalno. Resor radi i funkcionira”, kazao je Plenković.

10:51 Vlaho Orepić (Most) kazao je kako Plenković još nije predstavio većinu i nove ministre.

“Prouzročili ste potpunu političku nestabilnost. Mi smo značajan period bez ministra unutarnjih poslova. Državnom tajniku je zasigurno teško raditi taj posao bez ministra. je li neodgovorno jedan tako važan resor u ovom trenutku držati bez ministra”, kazao je Orepić.

9:55 SDP-ovac Željko Jovanović  je pitao premijera Plenkovića kada će otpustiti ministra Barišića zbog optužbi za plagijat, kojim je ključem izabrana nova “ultrakonzervativna” skupina za kurikularnu reformu te koliko ruku ima u Saboru.

Plenković je odgovorio:

“Vi prema svojim stavovima niste spremni na dijalog, a moje stručno povjerenstvo za kurikularnu reformu imalo je ljude iz različitih stranaka, iz manjina, iz oporbe itd. Sve to nije bilo u stručnom povjerenstvu koje je prije nekoliko godina imenovao premijer Milanović. Za razliku od vašeg diskvalificirajućeg pristupa moj je pristup uključiv”, rekao je Plenković i dodao da je Jokić izabran na temelju javnog poziva, a ne javnog natječaja.

Jovanović je uzvratio da mu nije zapravo ništa odgovorio i još jednom ga pozvao da pokaže 76 ruku i ako ih nema, da “izvoli raspisati izbore”:

“Nakon što je vaš prethodnik Tomislav Karamarko umrtvio kurikularnu reformu, vi ste ju pokopali. Nama ne treba klerikalna reforma, nama treba kurikularna reforma.”

9:47 Miro Bulj je podsjetio da je Most zatražio raspuštanje Sabora i rekao da su oni spremni na nove izbore.

“Ja mislim da je vrijeme bilo i prije samih (lokalnih) izbora da se ide na raspuštanje Sabora, a ne da se ide na političku trgovinu”, rekao je Bulj.

“Ovo je veća prevara i laž nego preslagivanje Tomislava Karamarka”, rekao je Bulj.

Također je dodao da s ovim HDZ-om više ne želi surađivati jer je to “dno dna”.

“Premijer Plenković je kopija Ive Sanadera, a ovaj HDZ se pretvorio u ono što njihovi birači nisu mogli ni sanjati.”

9:37  Počela je sjednica Sabora, otvorio ju je predsjednik Sabora Gordan Jandrković. U tijeku je čitanje dnevnog reda.


Sabor danas nastavlja s radom nakon više od mjesec dana stanke.  Ova saborska sjednica bit će jedna od zanimljivijih zbog neizvjesnih okolnosti. Neki članovi Vlade govore i o novim parlamentarnim izborima.

Premijer Plenković danas bi trebao predstaviti četiri nova ministra – unutarnjih poslova, zaštite okoliša, pravosuđa i uprave, zatražiti od Sabora da im iskaže povjerenje i time potvrditi da ima većinu u parlamentu. Ako premijer ne dokaže da ima većinu i ne dobije potporu za nove ministre, slijedi novi razvoj situacije.

Na dnevnom redu sabora je i aktualno prijepodne u kojem bi 39 zastupnika premijeru i članovima vlade trebala postaviti pitanja.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Ni u ratu se nisu nosile bijele ili crvene majice…

Ne stišava se bura oko obilježavanja 25. obljetnice Vojno-redarstvene operacije Oluja u Kninu. Političari (oni …