Utorak , listopad 23. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Opao interes za studiranje na državnim fakultetima, na svakom fakultetu ima mjesta

Opao interes za studiranje na državnim fakultetima, na svakom fakultetu ima mjesta

Na fakultetima Sarajevskog sveučilišta nakon prvog upisnog roka slobodno je oko 2.200 mjesta. Kako je za Faktor potvrdila Aida Hodžić, prorektor za nastavu i pitanja studenata Sarajevskog sveučilišta nakon prvog roka na fakultete se prijavilo oko 3.750 aplikanata. – Trenutno skoro na svakom fakultetu imamo mjesta, na nekima manje, na nekima više. Najmanji interes i najviše mjesta imamo na grupaciji društvenih znanosti. Plan upisa se pravi na osnovu resursa s kojima Sveučilište raspolaže, na osnovu nastavnog kadra, prostornih kapaciteta, opreme, a konačnu suglasnost daje Vlada SŽ i oni su dali suglasnost za 5.880 studenata – pojašnjava Hodžić. Hodžić ističe da su razlozi objektivne prirode i da se na njih ne može utjecati. – Ovo je generacija prelaska s osmogodišnjeg na devetogodišnji sustav obrazovanja. Ove godine u SŽ četverogodišnje škole završilo je oko 2.400 učenika, a ranijih godina bilo je i 4.500 učenika, a 45 posto studenata dolazi iz Sarajevske županije.

Drugi razlog je očiti demografski pad, koji je posljedica događaja od prije 10 ili 15 godina, ali sličan trend će se sigurno nastaviti i u narednih nekoliko godina – pojašnjava prorektor za nastavu, dodajući da su razlozi manjeg broja učenika koji su konkurirali za upis na fakultete i migracije, ali i nelojalna konkurencija dijela privatnih fakulteta. Hodžić je istaknula da ne misli na sve privatne fakultete, već na one čiji se broj uopće ne zna. – To su fakulteti sa stalno otvorenim natječajima oni na koje se može doći kada poželite i da se dogovarate oko cijena, koji nemaju uvjeta za upis, a prolaznost iznosi 100 posto – pojašnjava. Naredni upisni rok na nekim fakultetima počinje sredinom ovog tjedna, a na tom roku pravo aplicirati imaju svi oni koji nisu primljeni na prvom roku ili oni koji su se tek sada odlučili upisati na fakultet. I ministar obrazovanja SŽ Elvir Kazazović kazao je da je broj kandidata za upis na fakultete u Sarajevu smanjen.

vecernji.ba

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Sramno odnošenje prema Deklaraciji o Domovinskom ratu

Zbog čega se u Hrvatskoj ne poštuje, odnosno marginalizira Deklaracija o Domovinskom ratu, koju je …