Utorak , rujan 29. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / ORUČEVIĆ I BAGO: Mostarci udišu kancerogena isparavanja tisuću tona mulja

ORUČEVIĆ I BAGO: Mostarci udišu kancerogena isparavanja tisuću tona mulja

Nevladina organizacija “Pravo na grad” još jednom je upozorila na odlaganje dehidriranog mulja iz mostarskog postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda čime se, kako kažu, ozbiljno ugrožava zdravlje stanovnika Mostara i cijele Hercegovačko-neretvanske županije.

Prema tvrdnjama iznesenim na konferenciji za novinare jedan dio mulja već je deponiran na regionalni deponij Uborak, dok se drugi dio tog potencijalno opasnog mulja odvozi na nepoznatu lokaciju. Takvog je mulja u Mostaru, kažu, više od tisuću tona.

Iz Gradske uprave Mostara ranije su demantirali da je na regionalno odlagalište na Uborku odlagan dehidrirani mulj, a gradski čelnici u više su navrata odbacivali upozorenja nevladinih organizacija o opasnosti koje predstavlja taj mulj.

Husein Oručević iz “Prava na grad” na današnjoj konferenciji za novinare kazao je kako su čelni ljudi Mostara itekako svjesni opasnosti, a to po njegovim riječima dokazuje i elaborat Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru, kojeg je naručio Grad Mostar, a u kojem se navodi kako upravljati, tretirati i odlagati mulj s pročistača.

– Elaborat se poziva na analizu Agropedološkog instituta u Sarajevu u kojem kaže kako je mulj jako teško, odnosno nemoguće zbrinuti jer se u njemu nalaze opasne kancerogne i mutogene materije PAH, HCH, TPH i PCB, te da se njihov sadržaj mora smanjiti da bi se nastali mulj mogao uopće zbrinuti – kazao je Oručevići i dodao kako se te opasne tvari nalaze i u samoj gradskoj kanalizaciji.

Oručević je istaknuo kako je u elaboratu zaključeno da Grad Mostar treba službeno zatražiti podatke o točnim lokacijama mogućeg izvora PCB-a na području Mostara, koji je mogao namjerno ili nepažnjom biti ispušten.

– Potrebno je ispitati kanalizaciju i njezine tokove i vidjeti od koga smo trovani. U elaboratu stoji da su navedene materije na nedozvoljen način ušli u sustav kanalizacije te je potrebno spriječiti njihov daljnji unos – kazao je i upozorio kako je elaborat koštao šest tisuća maraka, a taj dokument trenutno leži u ladicama Gradske uprave Mostara.

Istaknuo je kako hitne mjere u elaboratu kažu da se za trenutne količine mulja, kojih je tada bilo oko 800 tona, moguće hitno zbrinjavanje samo na način da se mulj izveze iz BiH i spali u odgovarajućim spalionicama.

U elaboratu su navedene i tri ponude za zbrinjavanje otpadnog mulja, koje predviđaju njegov odvoz specijalnim vozilima, a jedan transport košta pola milijuna maraka.

Međutim, trenutno se taj mulj suši na otvorenom, pa opasne kemikalije vjetar slobodno raznosi po zraku.

Da se teški otrovi raspršuju diljem Mostara i Hercegovine ustvrdio je i Marin Bago, predsjednik Udruge za unaprjeđenje kvalitete življenja Futura iz Mostara, koji je, da bi ilustrirao ozbiljnost situacije, citirao glavnu savjetnicu Grada Mostara Radmilu Komadinu.

– Ovo je izvadak iz službenog dokumenta: “U ovom trenutku je suludo ići na godišnje odmore i ostavljati grad u ovakvom stanju. Problem za problemom se niže, odvoz otpada, rad pročistača sve se sastalo… Mi samo gasimo požare. Odobrenje za probni rad pročistača je isteklo, sada radi ilegalno. Grčku firmu koja je radila kolektor nitko ne može natjerati da otkloni nedostatke. Oni kažu da to nije njihova obveza. Stanje na pročistaču je katastrofa”. To su riječi savjetnice Komadine na zadnjem kolegiju, a u javnost izjavljuje kako ne zna o čemu je riječ – kazao je Bago.

On je podsjetio da je federalna inspekcija na odlagalištu Uborak zatekla kamion JP Parkovi koji je dovezao mulj, te da je o tome obaviješten i gradonačelnik Mostara.

– Mi se pitamo jesu li oni prevareni ili su suučesnici u svemu. Dakle, postoji dokument, nalazi otrova također postoje, a gradonačelnik ih negira – kazao je Bago.

Dodao je kako nije slučajnost što je Hercegovačko-neretvanska županija, županija s najvećim brojem kancerogenih oboljenja u Federaciji BiH, prenosi Fena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić u nedavnom je intervju za Hercegovina info kazao da je piralen-prica-bez-ikakva-uporista, te da se mulj ne odvozi na deponij, nego pijesak sa rešetaka.

 

/Republikainfo.com/

 glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …