Ponedjeljak , veljača 17. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / “Osigurani” novac za otpremnine radnicima Aluminija čeka se od PDV-a, radnici nezadovoljni, pokretanje proizvodnje neizvjesno

“Osigurani” novac za otpremnine radnicima Aluminija čeka se od PDV-a, radnici nezadovoljni, pokretanje proizvodnje neizvjesno

Neizvjesnost oko Aluminija, kao i nezadovoljstvo radnika, te na koncu i ponovno pokretanje proizvodnje još uvijek je činjenica koja se lako ne mijenja. Jedino što se promijenilo u “slučaju Aluminij” je zabrana prosvjedovanja ispred središnjice HDZ-a, i to nakon dramatičnog prosvjeda radnika i građana ispred Doma te stranke u Mostaru 11. srpnja. Novac za otpremnine oko 500 radnika Aluminija još uvijek se čeka, i to od povrata PDV-a, čeka se i novi strateški partner koji bi investirao u pokretanje proizvodnje, a slijedi i odlazak stručnih kadrova-zaposlenika, najvrjednijeg bogatstva ovog nekadašnjeg mostarskog giganta.

Kako javlja Klix.ba, današnji sastanak Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar s Upravom i Sindikatima privukao je pozornost brojnih razočaranih radnika. Ipak, vjerojatno je da će radnici pristati na novu sistematizaciju radnih mjesta i proglašenje tehnološkog viška za više od 500 radnika. Međutim, kako piše Klix.ba informiran iz svojih izvora, sredstva za otpremnine u iznosu od 4,5 milijuna KM, osigurala bi se povratom uplaćenog PDV-a, a prosječna otpremnina iznosila bi oko 8,5 tisuća KM. Neslužbeno, u tom slučaju najveće otpremnine bi trebale iznositi do 15.000 KM, što će ovisiti od radnog staža radnika, piše KLix.ba.

Međutim, radnici su sve nezadovoljniji. Klix.ba prenosi izjavu Jordana Pehara koji je bio dugogodišnji radnik pogona Elektroliza. Kaže kako je razlog današnjeg okupljanja radnika ispred Aluminija stalno obmanjivanje Kriznog vijeća, Uprave i Nadzorni odbor.

“Na sastanuku su predstavnici Sindikata na koje se želi prebaciti odgovornost otkaza za 500 ljudi po novoj sistematizaciji. Mi pristajemo samo na ona minimalna prava koja nam zakon osigurava, a to je minimalna otpremnina, otkaz ugovora o radu da se možemo prijaviti na biro i osiguranje kredita od pola godine”, izjavio je Jordan.

Pehar dodaje kako je nije ispunjeno niti jedno obećanje od gašenja kompanije do danas, a sumnjaju da je tako i s obećanjem da se do petka mogu isplatiti otpremnine.

“Pola sata sam jučer razgovovarao s direktorom koji mi je kazao da na računu trenutno nema para. Oni čekaju povrat PDV-a”, kazao je.

Poslije sastanka s Upravom i Nadzornim odborom radnicima se obratio i predsjednik Sindikata Romeo Biokšić. On je potvrdio da se od predstavnika radnika traži saglasnost na sistematizaciju kojom se oko 500 radnika proglašava tehnološkim viškom te da bi od 2. rujna krenula isplata otpremnina.

“Sutra je Skupština Sindikata u 12 sati, a pozvat ćemo i radnike koji nisu danas bili da dođu i daju svoj glas po pitanju sistematizacije”, kazao je Biokšić navodeći i kako će radnici vjerovatno podržati novu sistematizaciju jer je jednim dijelom ispoštovala njihove zahtjeve,

Podsjećamo, struja Aluminiju ugašena je 10. srpnja ove godine zbog duga tvtke od više od 400 milijuna KM. Prije dva dana Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kazao je kako su ispunjena obećanja radnicima, osigurana sredstva za otpremnine za 500 radnika koji se mogu isplatiti ovaj tjedan, ali da će eventualno pokretanje proizvodnje Aluminija biti po tržišnim uvjetima i uz podršku strateškog partnera, piše Klix.ba.

Međutim, podsjetimo i na priopćenje iz HDZ-a BiH, u kojem su istaknuli da je Krizni stožer, osnovan nakon prosvjeda radnika ispred HDZ-a, povučen u stanje mirovanja jer su, kako smatraju, svi zadaci koji su inicijalno bili postavljeni pred isti uspješno su riješeni. “Krizni stožer prelazi u fazu mirovanja i služi Nadzornom odboru i Upravi za logističku potporu kako bi se do kraja godine učinilo sve na otpočinjanju procesa proizvodnje. Uprava i menadžment Aluminija sada trebaju nastaviti djelovati u punom kapacitetu u svim daljnjim procesima”, priopćili su ovih dana iz HDZ-a BiH.

Neizvjesnost oko Aluminija, kao i nezadovoljstvo radnika, te na koncu i ponovno pokretanje proizvodnje još uvijek je činjenica koja se lako ne mijenja.

Jedino što se promijenilo u “slučaju Aluminij” je zabrana prosvjedovanja ispred središnjice HDZ-a, i to nakon dramatičnog prosvjeda radnika i građana ispred Doma te stranke u Mostaru 11. srpnja.

Naime, iz PU Mostar, nakon što su radnici Aluminija najavili još jedan prosvjed pred HDZ-om i Vladom FBiH 3. i 5. rujna, izvješćeno je da se organizirano okupljanje građana na otvorenom može održati samo na dvije lokacije u Mostaru – Sportskom igralištu malonogometnog kluba ‘Kantarevac’ i Sportsko igralište smješteno u Sjevernom logoru u Mostaru. PU Mostar poziva na poštivanje odluke Grada Mostara od 3. ožujka 2014. kojom se određuje lokacija za organizirano okupljanje građana Grada Mostara.

 

/Republikainfo.com/

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Davor Dijanović: “Andrej Plenković je ‘veliki i dragi vođa’ u jednom!”

Hrvatska 90-te nije dobila višestranački nego višepartijski sustav. Sve te velike stranke i HDZ i …