Nedjelja , siječanj 24. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Osnovne životne namirnice u BiH u rangu ili skuplje nego u EU

Osnovne životne namirnice u BiH u rangu ili skuplje nego u EU

S prosječnom bh. plaćom, koja pokriva tek nešto manje od pola potrošačke košarice, kupujemo po europskim cijenama. Što je uzrok?

Osnovne životne namirnice u BiH koštaju koliko i u zemljama Europe, a u nekim slučajevima su i više. Posebno se izdvaja maslac. Dovoljno mlijeka imamo, problem je nemogućnost – usljed nedostatka tehnologije i poticaja – proizvesti finalni produkt i ponuditi ga na tržištu, izvještava FTV.

“Iako imamo dovoljnu proizvodnju mlijeka za BiH, maslac se uglavnom uvozi i oni koji to uvoze vjerovatno smatraju da onaj koji želi kupiti maslac neka plati malo više. Rekla bih da je u pitanju prešutni sporazum trgovaca”, navodi Gordana Bulić, predsjednica Udruženja potrošača FBiH.

Slobodnim formiranjem cijena lako je manipulirati. Ministarstvo trgovine bi određivanjem najvišeg nivoa cijena osnovnih namirnica trebalo štititi građane. Međutim, nedostatak poticaja čini domaće tržište, a tim i džep građana ranjivim.

“Tržište bi bilo sigurnije kad bi nam rezerve strateških roba bile jake i kad bi za proizvođače bili određeni poticaji, odnosno zagarantirane minimalne otkupne cijene žitarica i duhana, što je ranijih godina bilo”, saopćili su iz Ministarstva trgovine FBiH.

Naš budžet nije razvojni, tako je za poljoprivredu iz budžeta svih nivoa vlasti 2015. izdvojeno 211 milijuna maraka, što je nedovoljno. Dodatan problem predstavlja neusvajanje europske prakse rasterećenja privrednika.

“U Europskoj uniji privrednicima je omogućeno da plaćaju PDV odgođeno, dok u BiH to nije slučaj. Svi moraju platiti PDV kada izdaju račun, bez obzira na to da li su naplatili svoja dobra i usluge”, ističe Nejra Neimarlija-Rojić, ekonomski stručnjak iz KULT-a.

U postojećem zakonskom okviru građani mogu pomoći samo kupovinom domaćih proizvoda.

FTV

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ljubo Bešlić bi mogao još neko vrijeme sjediti u fotelji gradonačelnika?

Stranke u Mostaru obavljaju razgovore o eventualnim koalicijama, dok se čeka konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća. …