Četvrtak , kolovoz 16. 2018.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Otvoren Prvi Sveučilišni gospodarski forum

Otvoren Prvi Sveučilišni gospodarski forum

Tržišni studijski programi, opremanje laboratorija, veći broj praktičnih sati nastave, angažiranje gospodarstvenika u izvođenju nastave, zajednički znanstveno istraživački projekti, stipendiranje studenata od strane gospodarstva – samo su neki od ciljeva koje je na Prvom Sveučilišnom gospodarskom forumu naveo u govoru rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić.

 

Rektor Sveučilišta u Mostaru dr. sc. Zoran Tomić svečano je otvorio forum te je naglasio kako su u izgradnji sveučilišta budućnosti ljudski potencijali ključni čimbenik. „Zbog studenata i njihove budućnosti moramo biti odgovorni, odvažni, mudri i napose hrabri u donošenju teških odluka budućnosti i moramo imati sposobnost djelovanja na tržištu stvarajući novu konkurentnost“, izjavio je rektor Tomić.

 

Neki od strateških ciljeva foruma su razvoj gospodarstva, poticanje proizvodnje, stvaranje nove vrijednosti i povećavanje životnog standarda.

 

Direktor FEAL-a iz Širokog Brijega Tonćo Barbarić kazao je kako oni već više godina podržavaju suradnju sa Sveučilištem u Mostaru, a posebno s Fakultetom strojarstva i računarstva i Građevinskim fakultetom te kako imaju izuzetnu korist i žele podržati takav oblik suradnje.

 

Pokretanje dislociranih studija Filozofskog, Pravnog, Ekonomskog i Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti koji se nalaze u Orašju su značajan korak za Sveučilište.

 

Ministar gospodarstva Županije Posavske Darko Kasap kazao je kako Vlada te županije već dugi niz godina aktivno sudjeluje u subvencijama prema Sveučilištu. „Naše gospodarstvo se oslanja sve više na kadrove koji se školuju na Sveučilištu u Mostaru te radimo sve što je u našoj moći da mladi ostaju u Županiji Posavskoj kroz određene subvencije“.

 

Prorektor za poslovanje, ljudske potencijale i upravljanje kvalitetom Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zdenko Klepić kazao je kako je jako velik jaz između onoga što se radi i što tržištu i gospodarstvu treba. „Trebamo vidjeti koje su potrebe tržišta rada da u tom smislu i mi uradimo određene korekcije. S druge strane ovdje smo da ponudimo gospodarstvenicima naš kadar, naše znanje i mogućnosti koje imamo te da saslušamo što oni misle i što njima treba“, izjavio je Klepić.

Cilj foruma je i demografski oporavak u županijama osnivačima zbog ostanka mladih obrazovnih ljudi, a organizatori ističu kako bi se trebao forum trebao održavati jednom godišnje.

 

Ured za odnose s javnošću Sveučilišta u Mostaru

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Odbijen upis za skoro deset tisuća birača iz inozemstva

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine jučer je na sjednici donijela Odluku o utvrđivanju …