Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Pavković: Frljić jedino sebe nije prikazao to što jeste – „umjetnička svinja“!

Pavković: Frljić jedino sebe nije prikazao to što jeste – „umjetnička svinja“!

Nakon odgledane nove predstave kontraverznog redatelja Olivera Frljića „Šest likova traži autora“, koja je na oduševljenje ekstremnih ljevičara i „boraca protiv mržnje“ prikazana usred Zagreba, u kazalištu „Kerempuh“, možemo tek još jednom ustvrditi da se u hrvatskoj državi sve može, pa čak i pojedine poznate i cijenjene ličnosti, bez problema, prikazivati kao svinje ili drogeraše! S obzirom da je riječ o „umjetničkoj predstavi“ (sic!) onda to nije kazneno djelo, već „smijeh i satira“, zbog koje se, kako kaže jedan odvjetnik, redatelja ne može ni tužiti. A redatelj u toj malograđanskoj predstavi bez problema može biskupa Mile Bogovića predstavljati kao „šatoraša“ koji se „kotura“ s plinskom bocom, uglednog hrvatskog branitelja i predsjednika Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata Josipa Klemma kao svinju, urednika i voditelja Velimira Bujanca kao drogeraša itd. i tome slično. Ništa bolje nisu prošli ni bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović, najpopularniji hrvatski pjevač Marko Perković Thompson ili Željka Markić. Svima njima je očito  zajedničko da je to ta „država za koju smo se borili“ u kojoj svinje i drogeraši predstavljaju domoljublje! Redatelj još poručuje da se radi o čistim fašistima i ustašama! Pa, ako je to tako, onda onaj  koji mu je omogućio da ovu umjetničku svinjariju postavi na kazališne daske u centru Zagreba pozove na gledanje i što više mlađe publike  kako bi se i oni uvjerili tko su današnji idoli ovoga društva.

Jedan list piše da je s predstavom poglavito bio oduševljen saborski zastupnik i najgori bivši ministar branitelja Predrag Matić – Fred koji je navodno izjavio da se „hrvatska javnost mora priviknuti na provokacije u umjetnosti“.

Kakav bezobrazluk!

Naime, u vrijeme kad je taj i takav obavljao dužnost ministra i kad su ispred njegova ureda mjesecima protestirali hrvatski branitelji i stradalnici nitko mu nije smio dobaciti ni jednu ružnu riječ, a kad su se neki i to usudili dobio je policijsku zaštitu kao „Gaddafi“.

Tada se Matić i neki njegovi suradnici nisu mogli priviknuti na provokacije, iako je ono što je on radio u vrijeme mandata ministra bilo čak i puno gore nego ova jadna predstava, jadnoga redatelja.

Sada  nas zanima i to što će na sve to reći oni koji se bore protiv  mržnje? Neće li i Hrvatski sabor proglasiti za „satiru“?

S Matićem se složio i njegov aktualni šef  Davor Bernardić koji je također oduševljen prikazanom svinjarijom i koji je izjavio da na ovakav način „satira i smijeh guraju svijet naprijed“ i da se moramo „boriti protiv svake cenzure“!

Inače, o samoj predstavi kao „umjetničkom djelu“ ne može se ništa reći, jer je ona odigrana isključivo u propagandne svrhe, kao „odmazda“ prema svima koji su stvarali i stvorili hrvatsku državu.

Oliver Frljić, poznatiji kao bivši dečko Daniele Trbović,  još je jednom pokazao i dokazao da i „ljudi mogu biti svinje“. A ako je to tako, a po njemu i njegovima jeste, onda se on kao „umjetnička svinja“ neka  odseli u Beograd ili Banja Luku i neka tamo prodaje svoja svinjska „umjetnička djela“!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: TKO JE MOJ BLIŽNJI?

Lakše je voljeti čitavo čovječanstvo nego voljeti svoga bližnjega. Eric Hoffer   Ne biramo ih. …