Ponedjeljak , siječanj 20. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / PAVKOVIĆ: Ne može najljepši trg nositi ime po maršalu neprijateljske vojske!

PAVKOVIĆ: Ne može najljepši trg nositi ime po maršalu neprijateljske vojske!

Jedan od najljepših hrvatskih trgova, Trg maršala Tita, nalazi se usred Zagreba! Sve više ljudi želi da se taj trg ipak drugačije zove, a ne po komunističkom vođi i jednom od najvećih masovnih ubojica nakon II. svjetskog rata. Kažu: Tito je imao i dobrih strana! A tko ih nema? No, njemu se ne „sudi“ zbog dobrih, već onih loših, od Bleiburga, Hrvatskog proljeća, do protjerivanja i ubijanja, pretežno Hrvata, pa čak i bez suda i suđenja. Da je ostao živ do 1990. možebitno bi prošao kao Ceausescu u Rumunjskoj (koji je također imao i dobrih strana).

Međutim, u cijeloj toj priči oko zagrebačkog trga najspornije je (ako to već „oni“ žele) što se ne naziva Trg Josipa Broza, već Trg maršala Tita! A tko je bio maršal Jugoslavije? Maršal Jugoslavije je bilo najviše vojno zvanje u SFR Jugoslaviji koje je uvedeno na Drugom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu 29. studenog 1943. te dodijeljeno Josipu Brozu Titu (čujte sad ovo!) –  za genijalno rukovođenje operacijama Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, i za sposobnost i ustrajanost koju je pokazao u njenom stvaranju i vojničkom i političkom dizanju.

Za vrijeme postojanja SFRJ zvanje maršala Jugoslavije nosio je jedino Tito kao predsjednik SFRJ i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga SFRJ!

Nu, dobro. A protiv koga smo se mi tijekom hrvatskog obrambenog Domovinskoga rata borili? Osim protiv srbijanskog i inog agresora i protiv – Jugoslavenske narodne armije (JNA), koju   je osmislio i bio njezin vođa sve do smrti – Josip Broz Tito!

To drugim riječima znači, da smo se borili i protiv  „maršala“ te i takve vojske, koja je također bila agresor na Hrvatsku, Sloveniju, BiH i Kosovo!

Ne može  onda jedan trg, i to jedan od najljepših, nositi ime po nikakvom maršalu JNA!

To bi isto ili slično bilo da u nekom njemačkom gradu nazovu trg po nekom njemačkom maršalu koji je služio vojsku na Hitlerovoj strani, a koji je posve sigurno imao i dobrih strana.

Dakle, jedno je maršal Tito do 1945., a drugo maršal Tito od 1945, iako neki misle da je maršal neprijateljske vojske iz Domovinskoga rata – jedno te isto!

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.

(UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Ivica Ursić: EVO JAGANJCA BOŽJEGA…

„Postoji samo jedna učinkovita žrtva, žrtva sebeljublja, kako bi se napravilo mjesta za Boga.“ (Aldous Huxley) Znate …