Srijeda , rujan 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Pavković: Sramotno. Raspravljali o poslovanju HRT-a kojem je prošao „rok trajanja“

Pavković: Sramotno. Raspravljali o poslovanju HRT-a kojem je prošao „rok trajanja“

U Hrvatskom saboru se tek sada raspravljalo o izvješće o poslovanju Hrvatske radiotelevizije (HRT) za 2014. i 2015. godinu. Raspravu o toj temi pratilo je tek nešto više od desetak saborskih zastupnika, što znači da to gotovo nikoga ne zanima. Nu, ima još jedna zanimljiva stvar. Rasprava o poslovanju HRT-a stavljena je na dnevni red dan prije zimskog raspuštanja Sabora, tako da će vrlo brzo i svi zaboraviti da je uopće i o tome bilo riječi.

Hrvatsku radioteleviziju (HRT) koja ima preko tri tisuće zaposlenih financiraju građani. Oni nemaju baš nikakvog utjecaja na program, a još manje na trošenje ogromnih financijskih sredstava. Pretplatnici televizije ne mogu birati ni nikakva rukovodeća tijela, ne mogu ništa. Njihova je jedina obveza da svakog mjeseca odvoje 8o kuna, sviđalo se to njima ili ne. Ako ne plate koju ratu brzinom munje stižu im opomene i ovrhe, na kojim odlično zarađuju (birana) pojedina odvjetnička društva. Druge, tzv. komercijalne televizije imaju deset puta manje zaposlenih, a program barem tri puta bolji nego je onaj od HRT-a. I gledanost im je veća od javne televizije. HRT bi osim toga trebala biti otvorena televizija, gdje bi i lijevi i desni i žuti i crni dobili svoje minute, ali ona je u svim sistemima, pa i ovom bila i ostala televizija onih na vlasti. Jučer je to bio SDP, danas je HDZ, a sutra će doći netko treći, ili će se ovi samo zamijeniti. Inače, što mislite koliko bi HRT imao pretplatnika da se ne plaća po „komunističkom“ sistemu, kada se partijska članarina jednostavno i bez pitanja svaki mjesec oduzimala od plaće?

Međutim, raspravljati o poslovanju HRT-a unazad nekoliko godina, kad su drugi bili na rukovodećim položajima, i kad ovi koji su danas na čelu ove institucije „nemaju pojima“ što se tada događalo gotovo je bez ikakvog smisla. Ali, nije to izmišljeno bez veze. Na taj način možebitno se prikrivaju druge stvari, pa možda i teški kriminal.

Možete li zamisliti da neke udruge danas imaju na dnevnom redu izvješće o poslovanju za 2014.-tu godinu? Istog trenutka bile bi sankcionirane, pa i izbačene iz registra. Nu, to ne važi za HRT-e. Oni će izvješće o poslovanju za 2016.-tu (i to skromno, kao i ova) dati na uvid tek za dvije godine!I što im tko može? Na to žmiri Državno odvjetništvo, ali i Hrvatski sabor, odnosno Vlada. Pretplatnici se bune, ali to je kao da zaustavljaju vodu ispod Savskog mosta.

Da stvar bude još i gora  većina u Hrvatskom saboru na žalost nije imala ništa protiv ovakvog izvješća!

Nakon toga saborski zastupnici su otišli na dugotrajni „zaslužni“ odmor, pretežno na skijanje u Austriju, Švicarsku, Italiju ili pak na kupanje u Australiju, što samo govori da im je lijepa ova zemlja njima „najdraža“! (Svaka čast iznimkama).

Mladen Pavković,

predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.)

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Žestoki sukob Trumpa i Bidena uz salve uvreda u kaotičnoj prvoj TV debati

Republikanski predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden žestoko su se sukobili oko Trumpovog upravljanja …