Petak , listopad 23. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Plaće padaju, cijene skaču

Plaće padaju, cijene skaču

U svibnju su “skakale” cijene hrane i bezalkoholnih napitaka, odjeće i obuće te stanovanja i režijskih izdataka

SARAJEVO – Nakon podatka kako su prosječne neto plaće u Bosni i Hercegovini u samo mjesec dana pale za 15 maraka, naše građane “obradovao” je još jedan statistički podatak – cijene su u posljednjem promatranom mjesecu ponovno rasle. Dakle, uz manje novca u džepovima bh. građana u svibnju su ih dočekale i veće cijene hrane i pića, dakle standard bh. građana će se ovim tempom u 2017. godini dodatno srozati.

– Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena, u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su zabilježile rast za 1,0 posto, navodi se iz Agencije za statistiku BiH.

Rast cijena

Gledamo po odjeljcima prema namjeni potrošnje u svibnju u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku je zabilježen rast cijena u odjeljcima “hrane i bezalkoholnih napitaka” za 0,8 posto, “alkoholnih pića i duhana” za 0,4 posto, “odjeće i obuće” za 2,6 posto, “stanovanja i režijskih izdataka” za 4,4 posto, “namještaja i kućanskih uređaja” za 0,5 posto, “prijevoza” za 0,6 posto te “rekreacije i kulture” i “ostalih dobara i usluga” za 0,5 posto. Podsjetimo, prema posljednjoj anketi koju je objavila Agencija za statistiku BiH prosječna potrošnja po domaćinstvu u BiH bila je 1.408,04 maraka, a izdaci za hranu, bezalkoholna pića, stanovanje i energente činili su preko 56 posto ukupne potrošnje u našoj zemlji. Ako govorimo o padu cijena pojedenih proizvoda, u prosjeku je pad razine cijena zabilježen u odjeljcima “zdravstva” za 0,6 posto, “komunikacija” za 0,9 posto te “restorana i hotela” za 0,1 posto.

– Na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast razine cijena od 2,2 posto. Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima “hrana i bezalkoholni napici” za 1,5 posto, “alkoholna

pića i duhan” za 4,6 posto, “stanovanje i režijski izdaci” za 5,8 posto, “obrazovanje” 0,9 posto, “prijevoz” za 7,9 posto, “komunikacije” za 0,9 posto, “rekreacija i kultura” za 1,2 posto te “restorani i hoteli” za 0,4 posto, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Siromaštvo

Već ranije smo objavili kako je prosječna neto plaća u našoj zemlji isplaćena u travnju iznosila 839 maraka, te je samo u mjesec dana pala za čak 15 maraka s obzirom kako je u ožujku bila 854 marke. Prema tome, podaci kako oko 160 tisuća domaćinstava ili oko 490 tisuća stanovnika u BiH živi ispod praga relativnog siromaštva (stopa relativnog siromaštva stanovništva u BiH bila je 16,3 posto) uskoro bi mogli biti i gori. S obzirom kako je kampanja za izbore koji se održavaju krajem 2018. već počela, kako smo po razini korupcije i  organiziranog kriminala samo europsko dno, kako imamo daleko najmanje izravnih inozemnih investicija u regiji nema prevelike nade za neki poseban napredak.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Pogledajte sučeljavanje: Kakav Široki Brijeg vide Kraljević i Marušić u iduće četiri godine?

Centri Civilnih Inicijativa (CCI) organizirali su Forum kandidata Širokom Brijegu u utorak 20. listopada u širokobriješkom …