Srijeda , rujan 30. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Plaće sudaca i tužitelja u BiH do 5000 maraka, neki kažu i to je malo

Plaće sudaca i tužitelja u BiH do 5000 maraka, neki kažu i to je malo

Plaće sudaca i tužitelja u BiH, prema podacima iz odgovora BiH na upitnik Europske komisije, dosežu i više od 4.500 maraka, a dio javnosti smatra da bi nositelji pravosudnih funkcija trebali opravdati tako visoka primanja te ubrzati reforme.

Tako se, prema podatcima iz upitnika, navodi da su plaće sudaca i tužitelja oko pet puta veće od prosječnih plaća u BiH te da predsjednik Suda BiH i glavni tužitelj Tužiteljstva BiH imaju osnovnu plaću od 4.576 KM, dok je osnovna plata šefova odjela u Sudu BiH i šefova odjela u Tužiteljstvu BiH 4.160 KM. Suci Suda BiH i tužitelji Tužiteljstva BiH primaju plaću od 3.952 KM, a kada je u pitanju temeljna plaća predsjednika županijskih sudova u FBiH, ona iznosi 3.536 KM, a ista primanja imaju i glavni tužitelji županijskih tužiteljstava. Najviše plaće u RS imaju glavni republički tužitelj i predsjednik Vrhovnog suda RS i one iznose 4.499 maraka.

Sa druge strane u Privremenom izvješću Europske komisije za 2018. godinu, u kojem se daje mišljenje o spremnosti BiH za ulazak u EU, navedeno je da u pravosuđu i dalje cvjeta korupcija te da se reforme odvijaju sporo.

“Korupcija je rasprostranjena te i dalje predstavlja razlog za zabrinutost. Smanjenje zaostatka u rješavanju komunalnih predmeta u sudovima i reforma izvršnih postupaka i dalje predstavljaju problem”, navedeno je u ovom izvješću i dodaje se da, iako je BiH postigla određeni napredak u vezi s pravosuđem, generalno gledano, reforme se sporo odvijaju.

Tanja Topić, politička analitičarka iz Banja Luke, smatra da ljudi zaposleni u pravosuđu trebaju imati visoke plaće.

“Tako ih čuvamo od svih pošasti koje vrebaju, što iz politike, što iz kriminalnog miljea. Plašim se da je mnogima plaća postala tek džeparac i da danas malo tko vjeruje ljudima koji rade u pravosuđu”, kaže Topić za “Nezavisne” i dodaje da bi pravosudni organi sami trebali pročistiti svoje redove od onih koji su im ozbiljno narušili imidž.

Njezino mišljenje ne dijeli Darko Kremenović, odvjetnik iz Banja Luke, koji smatra da su plaće sudaca i tužitelja u BiH vrlo male s obzirom na ozbiljnost posla kojim se bave.

“Sasvim je drugo pitanje treba li svaki sudac biti sudac i svaki tužitelj biti tužitelj, ali za one suce i tužitelje koji mogu odgovoriti svom pozivu, ta plaća je premalena i ne samo njihova nego svih radnika u pravosuđu”, izjavio je Kremenović za “Nezavisne”. Prema njegovim riječima, daktilograf, koji, kako kaže, nosi dobar dio posla, ima plaću 600-700 KM i sudac 2.500 maraka.

“Danas imate građevince koji zidaju i imaju 3.000 ili 4.000 maraka plaću”, naglašava Kremenović. Kada su u pitanju rezultati rada zaposlenih u bh. pravosuđu, smatra da su oni posljedica stanja u društvu te da su sudovi u uzročno-posljedičnoj vezi sa drugim organima, kako pravosudnim tako i istražnim.

Ivanka Marković, zamjenica predsjednika Odbora za politički sustav, pravosuđe i upravu u Narodnoj skupštini RS, kaže za “Nezavsine” da se trebamo zapitati jesu li spomenute plaće adekvatne onome što su suci i tužitelji morali uraditi da bi bili to što jesu.

“Da završe fakultet, da polože pravosudni ispit, da ulože u svoje obrazovanje, pa tek onda da vidimo jesu li u skladu sa rezultatima rada”, kazala je Marković.

 

(Izvor; Nezavisne novine)

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

HSP: Bh veleposlanstva su izborna tijela SDA

“U ovom poslu i procesu registracije direktno koordinira ministrica Vanjskih poslova BiH Bisera Turković koja …