Utorak , svibanj 26. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Plenković je dobio zadatak! Zato ne ide u Bruxelles: U Hrvatskoj će realizirati nešto šokantno

Plenković je dobio zadatak! Zato ne ide u Bruxelles: U Hrvatskoj će realizirati nešto šokantno

Velike, briselske ambicije hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, rasule su se kao kula od karata, pa se sada podvijenog repa mora vratiti u našu malu političku baru, u kojoj ga dočekuju brojni problemi. Prije svega, morati će javnosti objasniti kakva sudbina čeka aferama obilježenog ministra Lovru Kuščevića, a osim javnosti tu su i koalicijski partneri koji su ustali na sve četiri kritički progovarajući o ministru uprave.

Tu je i odlakzak ministrice Pejčinović Burić, ali i predsjednički izbori za koje se kampanja ozbiljno zahuktava, da ništa ne može biti jednostavno, svjedoče i priče o sukobima ununar HDZ-a koji su nastali nakon debakla na europskim izborima. Imao je Plenković velike planove, pobjeći iz ovog domaćeg košmara, a ključeve stranke prepustiti šefu Sabora Jandrokoviću, te potpuno eliminirati drugog čovjeka svoje stranke Milijana Brkića, no izgledno je da se taj plan izjalovio, međutim, znakovito je da je Vaso na ispitivanje u Osijek oko afere SMS pozvan baš u trenutku dok se Plenković pokušavao ogrepsti za svoj dio kolača. Nije nemoguće, da baš sada na Brkića opet krene hajka te da ga se eliminira optužnicom, jer Plenković koji je na europskoj razini podbacio, sada ovdje u Hrvatskoj mora otvoriti teren za ostanak na vlasti, a u tom pogledu Brkić koji predvodi konzervativce u stranci predstavlja mu ozbiljnu smetnju.

Osim toga, spekulira se da je Brkić taj koji na Plenkovića gura Miru Kovača, koji bi mu se trebao suprostaviti na unutarstranačkim izborima. Sa Stierom će Plenković lako, njih su dvojica stari znanci pa nije nemoguće da zakopaju ratne sjekire, no Kovač je čovjek u kojem ambicija za preuzimanjem HDZ-a tinja godinama, još otkako je napustio karijeru u diplomaciji, razočaranje s eliminacijom i marginalizacijom unutar stranke ne krije te je vrlo jasno Plenkovića, koji je u problemima do grla izazvao. Izazov će pak Plenkoviću u doglednom vremenu, sve i da ostane na vlasti biti sastaviti buduću Vladu.

Koliko teže njegovi koalicijski partneri s kojima sada vlada imali smo prilike vidjeti na europskim izborima, jer ni HNS, ni HSLS pa ni SDSS nisu uspjeli prijeći izborni prag, dakle oni spadaju u skupinu onih na koje nije moguće računati, kada je pak o desnici riječ, Plenković ne samo da se odrekao te struje u svojoj stranci, već je zatvorio vrata suradnji s Ružom Tomašić i Hasanbegovićem kojega je utopio čim je preuzeo HDZ, a i mimo toga, pitanje je koliko raslojena desnica uopće ima snage, osigurati Plenkoviću većinu jer uspjeh Suverenista na EU izborima, zapravo se može protumačiti tek kao uspjeh Ruže Tomašić.

Dakle, HDZ je ostao sam, guranje stranke u centar i odmak od desnih frakcija, pa i nekadašnje Karamarkove Domoljubne koalicije te čak i odmak od desnog centra, Plenkovića je doveo do toga da je od stranke kojom upravlja uspio odstraniti sve moguće koalicijske partnere. Procjena je da bi na narednim izborima HDz mogao osvojiti pedesetak mandata, ali postavlja se pitanje što tada, do većine koja je nužna za formiranje vlade nedostajati će im barem 25 mandata, kako će Plenković riješiti tu križaljku? S druge strane, potencijala, ali i konkretnih koalicijskih partnera nemaju ni u SDP-u, jer Amsterdamska koalicija već se nakon europskih izbora počela osipati, osim toga kako će funkcionirati Vlada s toliko malih stranaka, velikih apetita, taj film već gledamo i ne čini se kao funkcionalan, ljevica pak na političkoj pozornici uopće ne postoji, i čini se kako se kao najlakša, najrealnija i jedina opcija nameće velika koalicija, ona o kojoj se godinama šuška na političkoj sceni.

Suradnja HDZ-a i SDP-a nakon idućih izbora jedino je jamstvo, i jednima i drugima za opstanak na vlasti, a Plenković je tvrde upućeni baš zato i ostao u hrvatskoj političkoj bari, jer samo on je sposoban realizirati taj plan, kojega Hrvatskoj imputiraju i iz uređene Europe, kako bi preko njih u našem malom dvorištu, kao i do sada držali stvari pod kontrolom.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Hrvatski savez HKDU-Hrast: Hrvatska šutnja boli više od četničke prijetnje

“U Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nema prema bilo kome. I one …