Srijeda , siječanj 27. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Plenković se s članovima oporbe želi sastati pojedinačno: Svi su ga odbili

Plenković se s članovima oporbe želi sastati pojedinačno: Svi su ga odbili

Predsjednik HDZ-a i budući mandatar Vlade Andrej Plenković pozvao je predstavnike parlamentarnih stranaka na pojedinačne sastanke u Banskim dvorima, koji će se održavati u utorak, no svi su ga odbili.

“To je sastanak radi dijaloga i izravnog upoznavanja s predstojećim koracima i ključnim temama i problemima koje hrvatsko društvo ima i zakonskim prijedlozima koji će biti na dnevnom redu u Saboru. Ako netko misli da će steći neke osobite poene jer neće doći, neće, naša je politika dijaloga u interesu boljitka Hrvatske”, poručio je Plenković.

Kaže kako namjera nije nikoga snubiti ili skupljati “žetončiće”, ali…

“Ako netko od izabranih zastupnika ima želju za stabilnošću u zemlji, za potporu Vladi, angažman u budućnosti, namjeru podržati našu većinu, onda to može učiniti samoinicijativno, javno i transparentno, dakle nema snubljenja ili aluzija na političku korupciju”, istaknuo je tehnički premijer piše Jutarnji list.

Prvi s kim se Plenković u utorak trebao sastati je predsjednik Mosta Božo Petrov, ali se predomislio.

“Samo zajednički sastanak Vlade i oporbe ima smisla. Iako je prvotno Most bio spreman zaboraviti na sve političke razlike, kada je vitalni interes Hrvatske u pitanju, te se odazvati sastanku u Vladi, očito je da nema želje za zajedničkim i konstruktivnim sastankom s cijelom oporbom.

Naime, smatramo da pojedinačni sastanci s opozicijom neće ispuniti pravu svrhu, pa za njima nema ni potrebe. Svoje gospodarske mjere i smjer Most je već komunicirao javnosti i one su poznate ali za njihovu provedbu treba hrabrosti i političke volje.

Obračun s korupcijom i reforma pravosuđa, reforma izbornog sustava, smanjenje broja političara i dužnosnika, ukidanje županija i rezanje nameta građanima i poduzetnicima uz obavezan moratorij na kredite i kamate, sve su to prijedlozi Mosta. Vladine mjere očekujemo u Hrvatskom saboru, kao i zajednički sastanak Vlade s opozicijom, a Most nikada nije bio, niti će biti poluga za nečije političke kalkulacije”, poručili su iz Mosta na Facebooku.

U Domovinskom pokretu Miroslava Škore, trećoj snazi u budućem Saboru, tvrde da službeni poziv nisu niti dobili, no da se neće pojaviti na sastanku.

“Domovinski pokret nije dobio službeni poziv na sastanak s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem. Miroslav Škoro tijekom poslijepodneva je telefonom pozvan na neformalnu kavu, koja bi se održala u utorak ujutro. Budući da je taj susret zamišljen kao neformalni razgovor, bez jasno definiranog protokola i tema, a kako bi se izbjegle potencijane manipulacije sadržajem razgovora, predsjednik Domovinskog pokreta Miroslav Škoro odlučio je pričekati konstituiranje Sabora i sastanak prema službenom protokolu, s jasno definiranim temama”, objavili su iz Domovinskog pokreta.

Isto kažu i u HSS-u.

Po istoj logici je pozvan i čelnik Restart koalicije, a nakon povlačenja Davora Bernardića s čela SDP-a to je Zlatko Komadina koji je v.d. predsjednika stranke. Čelnici drugih stranaka koje su išle na izbore zajedno sa SDP-om nisu pozvani pa je to razlog što Beljak nije dobio poziv, a nije ga dobila ni predsjednica Glasa Anka Mrak Taritaš.

Koalicija centra Stranke s imenom i prezimenom, Pametnog i Fokusa neće se odazvati pozivu, kaže Dalija Orešković, jer smatra da se o problemima koji nas čekaju treba raspravljati u Saboru, a ne iza zatvorenih vrata, i to nakon što se konstituira Sabor i sastavi Vlada.

Čelnik platforme Možemo, Tomislav Tomašević, također se neće odazvati sastanku. Kako smo neslužbeno doznali, razlog nije što je Plenković premijer tehničke Vlade, nego to što se sastanci zakazuju pojedinačno.

U Vladi naglašavaju da na tim sastancima neće biti govora o podršci parlamentarnoj većini, nego o izazovima koji su pred Hrvatskom i da ih premijer Plenković organizira iz poštovanja prema biračima.

Izvor: narod.hr/Jutarnji list

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Ante Baraba: ZABLUDA – NAŠA JEDINA KONSTANTA

Poštovani, Što se odnosi na odluku Predsjednika RH-e, gosp. Milanovića u svezi napuštanja odavanja pijeteta …