Petak , listopad 23. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / Plenković i Šeks izdaju Kolindu: Na predsjedničkim izborima podržat će Milanovića?

Plenković i Šeks izdaju Kolindu: Na predsjedničkim izborima podržat će Milanovića?

O povratku Zorana Milanovića na političku pozornicu s koje je podsjetimo išetao kao gubitnik sve se intenzivnije progovara u javnom prostoru. Njegov povratak zaziva se o ogoljenom i raslojenom SDP-u, a o toj temi javno je progovorio i Peđa Grbin zazivajući njegovu kandidaturu za predsjednika države, te sugerirajući svojim stranačkim kolegama da stanu iza bivšeg šefa svoje stranke u toj utrci. Izjave koje je Grbin izrekao za Jutarnji list, nisu ništa novo, jer o Milanoviću kao potencijalnom predsjedniku države govorio je i Kotromanović.

No, i bez ovih istaknutih Partijskih imena, među članovima najveće oporbene stranke sve je više onih koji se zalažu za to da Milanović bude SDP-ov kandidat za predsjednika, ali pitanje je želi li uopće bivši premijer njihovu potporu i treba li mu ta ekipa. Izbori bliski Milanoviću prepričavaju kako bi on najradije u utrku za predsjednika ušao kao nezavisni, nestranački kandidat okupljajući oko sebe HSS, Glas, niz liberalnih stranaka, ali i svoj SDP.

No, opcija na koju ponajprije računa zapravo je neutralna platforma koju navodno upravo pod njegovom palicom grade Dalija Orešković i Bojan Glavašević, o čemu se sve više govori. Jedno je vrijeme plan bio taj da se Orešković osobno kandidira za predsjednicu po Milanovićevim instrukcijama, no on osobno sada je na korak do odluke, a kao jedan od najsnažnijih motiva njegovi bliski suradnici ističu rasulo u SDP-u s kojim se sve teže nosi. Milanoviću, tvrde upućeni više nije niti bitno hoće li pobijediti, ima namjeru suprotstaviti se aktualnoj predsjednici i tako pokazati da ljevica još nije otpisana, ali to ne želi odraditi uz Bernardićevu potporu, no ono što bi moglo zabrinuti aktualnu predsjednicu jesu navodni sastanci koje je Milanović odradio s Vladimirom Šeksom.

Je li do tajnih susreta došlo teško je reći, no iz HDZ-a sve glasnije dopiru glasine, kako bi baš Milanović mogao biti njihova karika s kojom će uzvratiti udarac šefici države, koja je navodno Plenkoviću radila o glavi s akterima afere SMS.

Potpora HDZ-a bivšem premijeru bila bi dakako diskretna i neutralna, a ta opcija itekako bi koristila Plenkoviću jer puno bi veću čvrstinu u očima birača imao ratujući s Milanovićem, nego li sada kada u konflikte ulazi s Grabar-Kitarović, jer kao što je poznato ovaj dvojac grabi birače iz istog bazena. Dok se javnost bavi Milanovićevim povratkom u političku ring, on o toj temi mudro šuti, a odluku mudro važe pregovarajući s brojnim političkim predstavnicama. Primjerice, nedavno je Krešo Beljak naglasio da bi se Milanović trebao kandidirati na predsjedničkim izborima što teško da je slučajno ispaljena rečenica.

O temi Milanovićeve kandidature govori se i u krugovima bliskim Bernardiću koji kao i obično nije posve siguran što mu je činiti. S jedne strane, kandidatura čovjeka kojega je naslijedio za njega bi bila svojevrsna politička pljuska samome sebi, s druge strane to je prilika na kojoj višestruko može poentirati. Naime, ako Milanović pobjedi na izborima za predsjednika to bi moglo regenerirati cijelu stranku, a kada bi i izgubio taj poraz bio bi njegov, a ne Bernardićev.

Da u svemu ovome razloga za brigu ima i šefica države potvrđuju ankete, prema kojima bi ona na izborima mogla odnijeti pobjedu, ali tijesnu, jer za vratom joj puše upravo Zoran Milanović.

 dnevno.hr
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Svjetska banka: BiH očekuje najteža recesija od neovisnosti

Svjetska banka je u posljednjem izvješću objavljenom danas, zaključila kako očekuje da će BiH 2020. …