Subota , srpanj 20. 2019.
Naslovnica / Istaknuto / Politico predviđa Plenkoviću čelno mjesto u EU ili UN-u: Ovako ga opisuju

Politico predviđa Plenkoviću čelno mjesto u EU ili UN-u: Ovako ga opisuju

Hrvatski premijer Andrej Plenković nalazi se na visokom 14. mjestu europarlamentaraca koji su po pisanju Politica ostavili trag u Bruxellesu i Strasbourgu u razdoblju od 2014. do 2019.

Politico je sastavio listu 40 europarlamentaraca koji su imali najveći utjecaj na debate u proteklih pet godina, a od 109 zastupnika u Europskom parlamentu koji su odustali tijekom mandata, najmanje četvero je došlo na poziciju premijera ili predsjednika u svojoj domovini, među njima i Andrej Plenković.

Politico o Plenkoviću navodi da je “pripadnik sve rjeđe vrste europskih političara: diskretan, uspješan i umjeren. Sebe opisuje kao “lišenog ekstrema i populizma”. Napustio je zastupničko mjesto u Hrvatskoj gdje je bio saborski zastupnik kako bi otišao u Europski parlament kad se njegova država pridružila EU. U roku tri godine, vratio se kući kao premijer. Zbog toga je predodređen za kompromisnog kandidata za glavno mjesto u EU-u ili Ujedinjenim narodima – onog koji se pojavljuje kad se natjecatelji iz velikih država međusobno anuliraju.”

Podsjetimo, mediji su pisali i kako je Plenković jedan od potencijalnih kandidata za nasljednika Jean-Claude Junckera, šefa Europske komisije. Dapače, kako je on vrlo izgledan kandidat.

“Sve neki anonimni izvori. Jasno sam pred dvadesetak dana rekao da je moj posao predsjednika hrvatske Vlade. Očito neki u ovom današnjem kontekstu, baš danas, žele malo ušušurati atmosferu. To je dobro, to je dobro ako ljudi misle da predsjednik hrvatske Vlade može biti kandidat za takvu poziciju. Ali imam drugog posla. Ja sam hrvatski premijer i zadatak mi je raditi za boljitak Hrvatske”, rekao je Plenković tada.

Na listi 40 zastupnika, prvo mjesto zauzeo je Matteo Salvini koji je proveo gotovo 10 godina kao član Europskog parlamenta te uoči izbora u svibnju najavljuje novu euroskeptičnu grupu. Na drugom mjestu je euroskeptik iz Velike Britanije, najzaslužniji za Brexit Nigel Farage.

Tijekom proteklih nekoliko godina, Europski Parlament od Komisije je preuzeo sve važniju ulogu u donošenju odluka u EU. Zastupnici u EP su odigrali ključnu ulogu u oblikovanju trgovinskih sporazuma i odluka o proračunu te pokrenuli ključne reforme kao što su ukidanje naknada za mobilni roaming i donošenje novih zakona o autorskim pravima.

 

Izvor: narod.hr/politico.eu

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Cvijanović: Baš me briga za Pelješki most

Ona je jasno dala podršku izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika, kazavši da “NSRS treba izglasati …