Ponedjeljak , listopad 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Svijet / Poljska odbila popustiti pritisku Europske unije po pitanju migranata

Poljska odbila popustiti pritisku Europske unije po pitanju migranata

Poljska je u četvrtak odbila popustiti pritisku Europske unije da primi tražitelje azila u sklopu EU programa premještanja migranata i izbjeglica unatoč prijetnji tužbom.

Po planu dogovorenom 2015., Komisija želi da države članice prime određen broj tražitelja azila od ukupno 160.000 koji se nalaze u Italiji i Grčkoj.

Poljska i Mađarska ne žele primiti nikoga, navodeći sigurnosne razloge.

“Poljska pozicija je konzistentna i jasna – protivimo se premještanju”, rekao je poljski ministar pravosuđa Mariusz Blaszczak novinarima u Bruxellesu nakon sastanka s europskim kolegama.

“Taj mehanizam ne samo da ne rješava problem migracija, nego ga pogoršava. Potiče nove valove migranata iz Afrike i Azije da dođu, što je također velik izvor prihoda za krijumčare i trgovce ljudima.”

Komisija je u utorak objavila da će idući mjesec donijeti odluku o pokretanju pravnog postupak protiv Poljske i Mađarske zbog tog pitanja.

“Bit će poslano pismo opomene”, rekao je jedan visoki dužnosnik, govoreći o prvom koraku duge procedure koja može završiti na sudu i dovesti do novčane kazne.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere nada se napretku do lipnja.

“Trebali bismo se usredotočiti na pitanja oko kojih se lakše sporazumjeti: učinkovite procedure, brže povratke i izbjegavanje sekundarne migracije, možda dogovor o kriznom mehanizmu”, rekao je.

“Možda će jako teško pitanje raspodjele migranata postati lakše kada se dogovorimo o tome.”

narod.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Žestoki sukob Trumpa i Bidena uz salve uvreda u kaotičnoj prvoj TV debati

Republikanski predsjednik Donald Trump i demokratski protukandidat Joe Biden žestoko su se sukobili oko Trumpovog upravljanja …