Petak , kolovoz 14. 2020.
Naslovnica / Istaknuto / Poljski ministar kulture ne želi financirati festival na kojem sudjeluje Frljić!

Poljski ministar kulture ne želi financirati festival na kojem sudjeluje Frljić!

Poljski ministar kulture Piotr Gliński poručio je nedavno da ne želi financirati Malta festival u poljskom gradu Poznanju s obzirom kako u jednom dijelu njegovog programa, Platforma Balkana, kao izbornik sudjeluje upravo Oliver Frljić. Drugi izbornik je ravnatelj Mladinskog gledališča iz Ljubljane, Novosađanin Goran Injac.

Split: Prosvjed protiv predstave “Naše nasilje i Vaše nasilje” Olivera Frljića

Na programu Platforme Balkan su ‘Turbofolk’ Olivera Frljića, ‘The Republic of Slovenia’ i ‘Laibach’, kojima se zapravo unosi jugoslavenski ton, predstavlja ono što nazivaju “zajednički kulturni prostor”, i problematizira se, kako to vole nazivati, “neofašistički pokret u Europi”.

Problem je jer je poljsko Ministarstvo kulture već odobrilo sredstva za isti festival za naredne tri godine. Ministar Gliński sada pokušava pronaći model po kojem bi to mogao izbjeći.

“Naš ugovor sa festivalom Malta vrijedi tri godine ali ove godine ga neću potpisati ako izbornik ostane Oliver Frljić. Žao mi je, zato što je tema festivala Balkan, očekuje se da bude zanimljiv, ali bez tog gospodina”, izjavio je Gliński.

“Nažalost, kod nas svaka intervencija da se obrane domoljubni i vjerski osjećaji, poštovanje prema vrijednostima koje su važne za milijune ljudi, može biti prikazano kao napad na slobodu umjetnika, cenzura. Ali, bit ćemo dosljedni u ime vrijednosti koje su važne za naše društvo”.

Festival hrvatske drame 27. Marulićevi dani koji se održava u Splitu od 20. – 28. travnja u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, privukao je pozornost zbog Olivera Frljića.

Naime, ovogodišnji izbornik Igor Ružić odabrao je devet predstava u izvedbi hrvatskih kazališta i koprodukcija hrvatskih i inozemnih kazališta koje će konkurirati za festivalske nagrade, a među njima je i autorski projekt Olivera Frljića “Naše nasilje i vaše nasilje”, predstava prepuna vrijeđanja.

Zanimljivo je da Frljić nije problem samo u Hrvatskoj, nego i u Poljskoj, gdje je već spominjan u kontekstu ove predstave, kad je kazneno prijavljen zbog nje. U predstavi rađenoj prema motivima romana njemačkog autora Petera Weissa Frljić je u svom dobro poznatom stilu režirao scene koje svojim sadržajem, obrazlažu gradski vijećnici koji su ga prijavili, potpadaju pod kazneno djelo.

Dana 24. travnja 2017. u 17 sati na prostoru ispred splitskoga HNK održat će se mirni prosvjedni skup protiv održavanja predstave Naše nasilje i Vaše nasilje, autora Olivera Frljića koja se treba održati u sklopu 27. Marulićevih dana.

 

Izvor: narod.hr

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Rusija cjepivom protiv korone dokazala da su vaxeri najveći antivakseri!

Sve ove dane korone slušamo žestoke napade od korumpiranih političara, doktora i znanstvenika prema svima …