Nedjelja , siječanj 17. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / Društvo / U Poljskoj zabranjeni komunistički simboli: Za majicu s likom Che Guevare dvije godine zatvora

U Poljskoj zabranjeni komunistički simboli: Za majicu s likom Che Guevare dvije godine zatvora

Komunistički simboli – srp i čekić, crvena zvijezda ili himna SSSR – u Poljskoj su zabranjeni od 2009. godine, Mađarskoj od 1994. a u Litvi i Latviji od 2008.

EUROPSKO vijeće za toleranciju i pomirbu službeno je u EU parlamentu pokrenulo inicijativu da se u svim zemljama Europske unije najstrože zabrani propagiranje totalitarnih ideja i njihovih simbola, s naglaskom na komunizam, te da taj čin bude kazneno djelo

Poljski predsjednik Lech Kaczynski je 2009.  odobrio je zakon koji predviđa kaznu zatvora zbog posjedovanja ili kupnje komunističkih simbola. Po tom zakonu osobe koje kupuju, naručuju ili šire predmete ili snimke koji sadrže komunističke simbole mogu biti kažnjeni novčano ili poslani u zatvor na do dvije godine.

Novi zakon kritizirali su oporba s ljevice ali i drugi kao loše definiran i težak za provođenje. Zakon ne navodi listu zabranjenih simbola, a iz kažnjavanja je izuzeta uporaba tih simbola u umjetničke i obrazovne svrhe, kao i kolekcionarstvo.

Zakon je predložila oporbena stranka desnice Pravo i pravda, u čijem je osnivanju sudjelovao Kaczynski i koja nastoji iz Poljske ukloni naslijeđe 40-godišnje komunističke vladavine.

Prijedlog zakona je podržala vladajuća Građanska platforma, a kritizrale su ga stranke ljevice. Zakon se nadovezuje na postojeći zakon u Poljskoj prema kojem je kazneno djelo zastupanje nacizma ili drugih totalitarnih režima, s tim da komunistički simboli nisu spomenuti u prethodnom zakonu.

“Komunizam treba tretirati isto kao i nacizam”

Senator iz stranke Pravo i pravda Zbigniew Romaševski rekao je da je zakon potreban zato što se zaboravljaju zločini komunističkih režima, što omogućuje cvjetanje prodaje slika sovjetskih lidera i simbola kao što su srp, čekić ili crvena zvijezda.

“Komunizam treba tretirati isto kao i nacizam”, rekao je Romaševski, navodeći da je usporediv broj žrtava ova dva načina, ako se uzmu u obzir glad u Ukrajini i deportacije u Sibir za vrijeme sovjetskog lidera Josifa Staljina.

“Mi u Poljskoj smo živjeli između ta dva ekstremna sustava i znamo što su oni bili”, dodao je, a kad je Zakon usvojen svjetski mediji komentirali su ga kao želju Poljsku da se “oslobodi od ostataka komunizma“.

Po slovu tog zakona svi oni koji budu nosili majice s likom revolucionara Che Guevare mogu očekivati dvije godine zatvora i novčanu kaznu. Komunistički simboli dozvoljeni su samo u svrhu obrazovanja te u kolekcionarske svrhe.

Komunistički simboli (srp i čekić, crvena zvijezda ili himna SSSR) u Poljskoj su zabranjeni od 2009. godine, Mađarskoj od 1994. a u Litvi i Latviji od 2008.

Mađarska je u lipnju 2010. usvojila zakon koji zabranjuje poricanje komunističkih zločina. Tko genocid ili druge zločine protiv čovječnosti počinjen od strane nacional-socijalističkog ili komunističkog sustava poriče, ili umanjuje njegove dimenzije može biti kažnjen sa zatvorom do tri godine.

Hrvatska je prihvatila Europsku deklaraciju o zabrani veličanja svih totalitarizma, ali još uvijek nije kažnjivo veličanje komunizma, partizanskoga pokreta,  crvene zvijezde petokrake i isticanje slika komunističkog diktatora J.B. Tita.

Nakon što Inicijativa Vijeće za toleranciju i pomirbu dobije zeleno svjetlo u Europarlamentu te ga usvoji svih 28 država članica EU, javno isticanje Titove slike ili zvijezde petokrake bit će tretirano kao mahanje kukastim križem ili negiranje holokausta.

M. Radev/maxportal.hr | Foto: HAZUD, BPNP

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

HODAK: Ako vam je život tužan, ne brinite. Barem su vam plaće smiješne; a svaka čast našim političkim elitama, odriču se cjepiva u korist potrebitih…

Na pragu je nova 2021. godina. Pomalo podsjeća na legendarnu 1991. godinu. Te slavne godine …