Nedjelja , kolovoz 18. 2019.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / POSLJEDNJE ODLUKE ČOVIĆA I IVANIĆA: Podijelili 20.000 KM i zaposlili savjetnike

POSLJEDNJE ODLUKE ČOVIĆA I IVANIĆA: Podijelili 20.000 KM i zaposlili savjetnike

Na samom isteku mandata bivši članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović uspjeli su zaposliti bivše savjetnike i suradnike na rukovodeće pozicije u Predsjedništvu BiH. Ivanić i Čović nisu štedjeli ni na sredstvima za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve.

Jedna od posljednjih odluka bivših članova Predsjedništva BiH bila je “uhljebljavanje” nekadašnjih savjetnika u Sekretarijat Predsjedništva BiH. Riječ je o odlukama na osnovu kojih su savjetnici i suradnici iz kabineta Izetbegovića, Čovića i Ivanića imenovani za generalnog sekretara i zamjenike generalnog sekretara Predsjedništva BiH.

Na osnovu dvije odluke od 10.listopada 2018. godine na mjesto generalnog sekretara na mandatni period od pet godina imenovan je Zoran Đerić, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladena Ivanića, dok je na mjesto zamjenika generalnog sekretara imenovan Igor Planinić, savjetnik bivšeg člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragana Čovića.

Ranije je na mjesto zamjenika generalnog sekretara Predsjedništva BiH imenovan Dženan Selimbegović koji je na ovu poziciju došao s mjesta suradnika u kabinetu člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakira Izetbegovića.

Članovi Predsjedništva BiH donijeli su 7. studenoga 2018. godine odluke o produženju mandata EOD tima, pješadijske jedinice i grupe podoficira Oružanih snaga BiH u operaciji podrške miru “Odlučna podrška” (Resolute Support Mission) u Islamskoj Republici Afganistan.

Dragan Čović je 5.studenoga 2018. godine donio odluku kojom se odobravaju sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve Budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2018. godinu.

Riječ je o sredstvima u iznosu od 8.000 KM koliko je Čović dodijelio Asocijaciji za održivi razvoj “Eurora” iz Čapljine, kao podrška za provođenje i organiziranje Okruglog stola “Održivi razvoj mladih kroz projekte”.

Isti dan Ivanić je odobrio izdvajanje 8.000 KM sredstava za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve. On je iz budžeta BiH dodijelio 8.000 KM Srbskom sabranju Baštionik iz Banja Luke za organizaciju dobrotvorne akcije pod nazivom “Kad bi hljeba bilo više za pomoć Srbima i srpskim svetinjama na jugu Kosova i Metohije”.

Ivanić i Čović dijelili su također 3. i 4. studenoga 2018. godine novčana sredstva iz tekuće rezerve. Tako je Ivanić dodijelio 1.000 KM nevladinoj organizaciji “IPD Hercegovina” iz Trebinja kao podrška i pomoć za realizaciju planiranih projekata, a Čović 1.500,00 KM Hrvatskom kulturno-umjetničkom društvu “Seljačka sloga”, Trebižat – Ženskoj klapi “Lira”, kao podrška u daljem radu i 1.500,00 KM Simfonijskom orkestru Mostar kao podrška u daljem radu.

Autor: Klix.ba
glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Zvonimir Hodak: Jedino Sabor može zabraniti ZDS, ali tada mora kazniti i komunističke simbole i slogane’

“Ni u jednom Zakonu Republike Hrvatske nije navedeno da pozdrav ‘Za dom spremni’ iz pjesme …