Srijeda , siječanj 20. 2021.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / Hrvatska / POTPUNI KAOS U OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU RH: Cure informacije, surađuje se s podzemljem

POTPUNI KAOS U OBAVJEŠTAJNOM SUSTAVU RH: Cure informacije, surađuje se s podzemljem

Prije tjedan dana zadarska policija pohvalila se ministru Davoru Božinoviću velikom zapljenom marihuane. Tijekom rutinske kontrole, pretragom automobila, pronađeno je ukupno 52 kilograma trave. Mediji su obaviješteni o uspješnoj akciji, kao i uhićenju vozača automobila Gorana Vidovića, koji je od ranije poznat policiji.

Pao diler ili egzekutor mafije?

Vidović je bio osumnjičen i za napad na novinara Dušana Miljuša, ali zbog nedostatka dokaza nikada za taj slučaj nije procesuiran. S druge strane, osuđivan je zbog organiziranja međunarodne prostitucije. Ipak, tužiteljstvo je s Vidovićem tada sklopilo nagodbu. Dobio je tek uvjetnu kaznu i nije morao ići u zatvor.

Inače, Vidović ne kotira visoko u kriminalnom miljeu. Uvjetno rečeno, ima status uličnog vojnika istaknutih vođa kriminalnog podzemlja. U spektakularnim akcijama „Šok 1, 2, 3“, Vidovića bi privodili, i nakon 48 sati ponovno puštali na slobodu. Podsjetimo te policijske akcije nisu dovele do nijedne pravomoćne presude protiv organiziranog kriminala. Isto tako, sva kaznena djela, koja su bila planirana i organizirana, dakle, iza sebe imala pečat neke zločinačke organizacije, ostala su nerazjašnjena. S druge strane, Načelnik Policijske uprave zagrebačke, Marko Rašić, najavljuje veliki lov na napadače odnosno bacače hrane na Milorada Pupovca. Što je najgore, ni oni možda nikada neće biti otkriveni. Naime, spomenuti incident zbio se u krucijalnom trenutku političke i javne rasprave o vezama Miljana Brkića s paraobavještajnim podzemljem. Nije nemoguće da je u pitanju namjerno i klasično skretanje pozornosti.

Pozadina smjene Dragana Lozančića

Podsjetimo, bivši operativac SOA-e, Zoran Kotnik, optužio je Miljana Brkića za lažiranje sigurnosnih provjera i zapošljavanje „sumnjivih“ kadrova u Sigurno-obavještajnoj agenciji. Prema pisanju medija, upravo je Brkić forsirao smjenu Dragana Lozančića s mjesta načelnika SOA-e. Od izvora bliskih predsjednici Republike Hrvatske, saznajemo kako Kolinda Grabar-Kitarović iz sadašnje perspektive, smatra da je tada bila manipulirana od strane Brkića. Andrej Plenković i Kolinda Grabar-Kitarović, imaju zajednički interes da uklone Miljana Brkića iz visoke politike, i smanje njegov utjecaj na represivni i obavještajni sustav Republike Hrvatske.

A taj sustav, nema jednu rupu ili krticu, od koje cure podatci, nego njih stotine. Tu činjenicu razotkriva i uhićenje Gorana Vidovića iz Zagreba. Vidović je navodno jedan od egzekutora najtežih kaznenih djela, koji stoji na raspolaganju vođama dvije najjače zločinačke organizacije u Hrvatskoj. Suprotno razmišljanjima većine građana, političari ne surađuju s podzemljem, već ih podzemlje kontrolira i usmjerava. Kako bi izbjegli pravdi, kriminalci poput Vidovića, na redovitoj su vezi, direktno ili posredno, s pojedinim operativcima SOA-e.

Nažalost, informacije ne putuju samo iz podzemlja prema obavještajnom sustavu, nego i u obratnom smjeru. Na taj način, dolazi do kontaminacije dokaza i kompromitacije povjerljivih podataka, što ugrožava i samo pokretanje policijskih istraga te potpuno onemogućava uspješnost eventualnog sudskog procesa. Prije tri godine u razgovoru za Nacional Zoran Kotnik je spomenuo i operativca SOA-e, Damira Komljenovića. Kotnik je tom prilikom izjavio da su mu kolege pričale, kako je sigurnosna provjera Damira Komljenovića lažirana. Prema našim informacijama, Damir Komljenović je još jedan kum Miljana Brkića.

„Čepinska skupina“ u kombinacijama s političarima, sucima…

Umjesto da bude rješenje, obavještajni sustav tako postaje dio problema. Iz povjerljivih izvora saznajemo i kako se Vidovića povezuje s više javno poznatih i neraščišćenih teških kaznenih djela. Između ostalog, spominje se i pokušaj ubojstva Zdravka Mamića. Prema istom izvoru, Vidović je putem posrednika upozoren da ga istražuje PNUSKOK. Kao naručitelj napada na Zdravka Mamića, spominje se vođa ”Čepinske skupine”, Stipe Barišić zvan ”Moljac”. Prije šest godina, kada su se Moljac i Dragan Baković „Bambur“ našli pod intenzivnim nadzorom USKOK-a, tada je utvrđeno da održavaju redovite kontakte s vođama zagrebačke zločinačke organizacije, ali i brojnim političarima, sucima, te nekim obavještajcima i policajcima. Imena tih osoba, nikada nisu otkrivena hrvatskoj javnosti, a po svemu sudeći, nikada ni neće.

dnevno.hr

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Što će nam prošlost, okrenimo se budućnosti!

Prošlo je 30 godina od početka hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, odnosno od velikosrpske agresije na …