Subota , rujan 26. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Potrošačka korpa skoro dvije tisuće maraka a 434.706 radnika ima plaću oko 700 maraka

Potrošačka korpa skoro dvije tisuće maraka a 434.706 radnika ima plaću oko 700 maraka

Pandemija koronavirusa ekonomiju cijelog svijeta bacila je na koljena a ekonomske štete tek će se zbrajati sljedećih mjeseci. Nažalost po sve narode i žitelje Bosne i Hercegovine u nas je kriza permanentna stvar te je najveći broj onih koji je i prije pandemije jedva spajao kraj s krajem.

A tome zorno svjedoči  podatak kako je sindikalna potrošačka korpa koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za svibanj iznosi 1.996,53 maraka i za 8,81 maraka je skuplja od potrošačke korpe za prethodni mjesec. Istovremeno, prosječna plaća u BiH za zadnji mjesec mjerenja, a to je ožujak, iznosila je 950 maraka a čak 434.706 radnika primalo je plaću tek oko 700 maraka. Ono što je još gore, ovi podaci za plaće i zaposlenosti biti će još i gori na travanj i svibanj jer znamo da je gotovo 40 tisuća ljudi u BiH ostalo bez posla a padati će razina plaća za one koji imaju sreću da rade.

Sindikalna korpa

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plaća isplaćena u Federaciji (947 maraka), te minimalni troškovi života četveročlane obitelji koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednjoškolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Samu potrošačku korpu čine sljedeće kategorije: prehrana (48,3 posto), stanovanje i komunalne usluge (17,6 posto), higijena i održavanje zdravlja (9,6 posto), obrazovanje i kultura (2,5 posto), odjeća i obuća (10 posto), prijevoz (šest posto) i održavanje domaćinstva (5,8 posto).

U kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 87 artikala. Kada je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojeni su troškovi za dvanaest stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki

Siromaštvo

Prema tome, čak i oni koji imaju sreću da rade i to oba supružnika te su imali plaću oko prosječne nemaju dovoljno novca da pokriju mjesečne troškove a kamoli što drugo. Ukoliko znamo da najveći broj žitelja ipak nema niti tu situaciju, nego jedno radi, a drugi supružnik ne ili oboje ako rade imaju značajno manje plaće od prosječne jasno je zbog čega je u zemlji oko 20 posto onih koji žive u dubokom siromaštvu. A sve će se dodatno pogoršati do kraja ove i cijelu sljedeću godinu, a sve to u najboljem scenariju, jer ukoliko gledali na onaj najgori iz krize ćemo se ‘čupati’ godinama. Država je, kao i obično, na sve reagirala ‘mlitavo’ ali to dužnosnike nije spriječilo da nam ponovno iz dana u dan pojašnjavaju kako je nama zapravo dobro ali eto to ne vidimo.

dnevni.ba

glasbrotnja.net

About glasbrotnja.net

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Lažu i podmeću bez odgovornosti

Kako se u nas lako i bez dokaza, ali i bez ikakve odgovornosti optužuju ljudi, …