Četvrtak , listopad 22. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / Predloženi jedinstveni Kriteriji o zapošljavanju u školama HNŽ-a

Predloženi jedinstveni Kriteriji o zapošljavanju u školama HNŽ-a

Konferencija za medije o kriterijima za provođenje javnih konkursa u osnovnim i srednjim školama na području Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) održana je danas u organizaciji Ministarstva obrazovanja i nauke HNK-a.

Medijima su se obratili ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović i Željko Prskalo iz građanske inicijative “Transparentno.

“Mi smo svim osnovnim i srednjim  školama poslali kriterije o zapošljavanju. Cilj nam je da imamo jedinstvene kriterije na području čitavog kantona. Svaka škola od 2000. godine ima svoj pravilnik, tako je tada donešen zakon, i taj zakon nije propisao jedinstveni pravilnik za područje čitavog kantona. Mi smo umjesto donošenja pravilnika, predložili kriterije, gdje smo definisali određene stvari koje bi trebalo da se boduju prilikom prijave na konkurs”, rekao je Hadžović.

Cilj jedinstvenog kriterija je prvenstveno, da se dio koji se odnosi na pismeni i usmeni dio ispita bodovno smanji. Ministar smatra kako će Pravilnik o zapošljavanju s novim kriterijima biti dio zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju koji bi se također trebao donijeti uskoro.

“Dali smo dosta mogućnosti koje omogućavaju našim zaposlenicima da se lakše prijave, informišu kad se raspiše konkurs, da Zavod za zapošljavanje bude obavezno upoznat sa konkursom i svim ostalim stvarima koje će na jedan kvalitetan i pošteniji način dovesti zaposlenike u jedan ravnopravan položaj. Nama je cilj da omogućimo našim građanima budućim zaposlenicima da shvate da želimo da imamo poštenije kriterije. S obzirom, na veliki broj žalbi koje smo dobivali u posljednje vrijeme odlučili smo se na jedan ovakav korak. Zakonskog uporišta mi kao ministarstvo nemamo, ali apelujemo i ovim putem pozivamo članove Školskih odbora da usvoje ovakve kriterije koje smo mi poslali, da imamo jedinstvene kriterije na području kantona”, dodao je Hadžović.

Željko Prskalo iz građanske inicijative “Transparentno” je rekao da su kriteriji u zapošljavanju u osnovnim i srednjim školama koje je izradilo ministarstvo obrazovanja veliki  korak naprijed.

“Ciljem potpune transparentnosti i objektivnosti isključene su subjektivnosti koje omogućavaju eventualne zloupotrebe. Nama nije cilj dokazivati manipulacije pri provedbi konkursa, već isključiti svaku vrstu manipulacije i osigurati potpunu transparentnost pri provedbi konkursa, a to se može osigurati kvalitetnim kriterijima za zapošljavanje” rekao je Prskalo.

Iz inicijative Transparentno smatraju da su novi kriteriji prilično balansirali bodove među referencama koje se boduju.

“Neosporno je da su učinjeni pozitivni koraci kao što je obaveza objavljivanja konkursa na web stranicama Zavoda za zapošljavanje. Kandidati se ne moraju bojati da će propustiti konkurs, ne moraju ga tražiti u Banja Luci ili Sarajevu, a to su neke škole stalno zloupotrebljavale. Među dokumentima koji su propisani nema onih koji se plaćaju, njih prilaže samo primljeni kandidat, boduju se  stručna usavršavanja i napredovanje, prosjek ocjena ostvaren za vrijeme studiranja te stručni ispit, rekaoje Prskalo, te dodao kako se poštuju zasluge boraca, staž, volontiranje i slično i to, za svaki mjesec.

Također se boduje posao izvan struke, kao i vrijeme čekanja na posao u struci.

“Spomenuti kriteriji predviđaju da se usmeni razgovor vodi po zadanom obrascu, a ukupan broj bodova ostvaren na pismenom ispitu i usmenom razgovoru je samo 15 posto bodova, od ukupnog broja bodova te se osigurava se pravo na uvid dokumentacije svih prijavljenih kandidata”, rekao je Prskalo.

“Prošle godine su konkursi raspisani između Božića i Nove godine gdje kandidati nisu imali teoretske šanse izvaditi te dokumente, mnoge škole su iskoristile tu mogućnost i tražili dokumenta da se što manje kandidata prijavi. Neke škole traže liječničko uvjerenje što je protivzakonito. Osobe po deset godina konkurišu za isti posao. Zbog toga Sindikati trebaju pokrenuti proceduru izmjene Kolektivnog ugovora i nivo kriterija zapošljavanja uvrstiti u kolektivni ugovor” zaključio je Prskalo.

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Mladen Pavković: Sramota je da ni jedan hrvatski vojni pilot nema čin generala

Svako malo javlja se notorni Predrag Matić i dijeli lekcije hrvatskim braniteljima i stradalnicima. U …