Petak , veljača 21. 2020.
Naslovnica / Najnovije vijesti / vijesti / BiH / SAMO PRIČAJU, ZADUŽUJU SE I NIŠTA NA RADE! BiH plaća milijunske kazne za kredite

SAMO PRIČAJU, ZADUŽUJU SE I NIŠTA NA RADE! BiH plaća milijunske kazne za kredite

Ni oni koji su odobrili kredite, ni međunarodne financijske i političke institucije, ne mogu se načuditi politici koja se vodi u BiH. Vlasti najavljuju ogromne projekte, obećavaju da će cijela zemlja postati najveće gradilište u Europi, da će zaposliti 100.000 i još više ljudi, nove tvornice i inozemne investicije, a sve stoji.

Bosna i Hercegovina ima novca, ali ga ne koristi i zbog toga plaća – kazne i penale. Preciznih podataka za prošlu godinu nema pa se moraju koristiti oni iz 2015.

Prema njima, zadnjeg dana te godina BiH je na raspolaganju imala odobrenih kredita u iznosu od 2,1 milijardu maraka. Zbog toga što ih nije povukla, morala je kreditorima u toj godini isplatiti 3,4 milijuna KM na ime penala!

Globa umjesto cesta

Od te sume, Federacija je imala 1,1 milijardu maraka odobrenih kredita, Republika Srpska oko 914 milijuna, Brčko Distrikt 57,8, a državne institucije oko 20,5 milijuna maraka. Najviše penala plaćeno je njemačkoj razvojnoj banci KfW i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Ni oni koji su odobrili kredite, ni međunarodne financijske i političke institucije, ne mogu se načuditi politici koja se vodi u BiH. Vlasti najavljuju ogromne projekte, obećavaju da će cijela zemlja postati najveće gradilište u Europi, da će zaposliti 100.000 i još više ljudi, nove tvornice i inozemne investicije, a sve stoji.

Umjesto da se povlače već odobreni krediti dati pod dosta povoljnim uvjetima, uvode se novi nameti i uporno pokušavaju povećati akcize na gorivo što bi u konačnici značilo izvlačenje novca iz ionako tankih džepova građana. To podržavaju Europska unija,  Međunarodni monetarni fond, europske banke i druge inozemne financijske institucije ali samo kako bi sebe zaštitili i bili sigurni da će Bosna i Hercegovina vratiti posuđeni novac.

Zanimljivo je da su odobreni krediti namijenjeni za rekonstrukciju bolnica i željezničkih pravaca i izgradnju novih cesta. Vlastima na svim razinama izgleda da je draže i lakše iz proračuna plaćati penale nego se uhvatiti konkretnog posla, povući kreditna sredstva i s njima realizirati infrastrukturne projekte.

Još uvijek ni državna ni entitetske niti županijske vlasti ne priopćavaju kolike su štete i što se sve gubi nepovlačenjem odobrenih kredita. Vijeće ministara prošlog tjedna priopćilo je da je na kraju prošle godine zaduženje BiH iznosilo 12,084 milijarde maraka. Od toga vanjski dug težak je 8,53, a unutarnji 3,55 milijardi KM. Učešće ukupnog javnog duga koji se stalno povećava u društvenom bruto proizvodu iznosi 39,78 posto.

Izgubljeni novac

Prošle godine angažirano je 668,7 milijuna odobrenih kredita, a od toga 68,68 posto za infrastrukturne projekte. Servis vanjskog duga u 2016. godini iznosio je 735,40 milijuna KM, od čega na glavnicu 611,69, a na kamate 123,71 milijuna maraka – priopćilo je Vijeće ministara.

Bar za sada nema informacija koliko je lani plaćeno penala zbog nekorištenja odobrenih kredita.

U svemu je nezaobilazan sektor poljoprivrede i zbog toga što se vješto ubacuje u priču o potrebi i neophodnosti da se povećaju akcize na gorivo za 15 feninga po litri plus PDV. Prvobitna objašnjenja da će se jedino tako osigurati sredstva za izgradnju putova proširena su pričama da će biti korištena i za zdravstvo i poljoprivredu. U Reformskoj agendi, a ona je mapa puta i vodilja vlastima, o tome nema ni govora. S druge strane, vlasti su, narodni kazano, poljoprivredu „svukli u ravan“ i gurnuli je „u jarak“.

Ne može se zaboraviti da je BiH izgubila 210 milijuna eura za poljoprivredu iz predpristupnih fondova EU zato što nema usvojenu državnu strategiju za taj sektor i zato što nisu formirana državna tijela za kontrolu i koordinaciju s EU.

Odavno postoje inicijative da se pod hitno uspostavi državno ministarstvo poljoprivrede preko kojeg bi BiH dobila i značajna bespovratna sredstva iz fondova EU, ali sve stoji.

Jučer je iz Delegacije EU u BiH upućen zahtjev vlastima da što prije izrade i usvoje državni dokument Strategija razvoja poljoprivrede što bi bila ulaznica u kasu Europske unije za taj sektor. S obzirom na političke i druge odnose snaga u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti BiH i taj zahtjev ostat će na čekanju, a nastavit će se s plaćanjem globe za nekorištenje odobrenih kredita.

Inače, nitko od državnih i entitetskih dužnosnika još nije objasnio zbog čega se odobreni krediti ne povlače i slijedom toga zašto su uopće i traženi. Nitko ne objašnjava ni zbog čega se od MMF-a tražila milijarda maraka kredita kad BiH ima već odobrenih dvije milijarde KM i samo treba taj novac da investira u vlastiti razvoj.

Dnevni list

glasbrotnja.net

About glasUrednik

Pročitajte i ovo

Nino Raspudić predstavlja knjigu “Kratki espresso” danas u Ljubuškom

HKD Napredak, podružnica Ljubuški poziva na Kavu s Ninom Raspudićem i predstavljanje knjige “Kratki espresso” …